تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سجده شكر برهرمسلمانى واجب است،با آن نمازت را كامل و پروردگارت را خشنود مى سازى و فرش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855611853




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پيدايش شهرنشيني در جهان


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پيدايش شهرنشيني در جهان
در بخش قبل تاريخچه انقلاب شهري را بررسي كرديم. خوانديم كه اهميت شهرها در اندازه و بزرگي آنها نيست، بلكه نو آوري است كه در سازمان اجتماعي خود به وجود مي آورند. در اين بخش و در ادامه مطلب قبلي مي خوانيم:

اين گروه با رشد فعاليت‌هاي كشاورزي و ساختماني كار مديريت كارهاي جمعي را بر عهده مي‌گرفتند و آموخته‌هاي تجربي خود را درباره سلامتي در اختيار ديگران مي‌گذاشتند.

در مواقع اختلاف ميان شهروندان به اصلاح مي‌كوشيدند و در عين حال نقش تبيين زندگي و مرگ و اجراي مراسم آييني و ايجاد رابطه با جهان غير مادي را نيز ايفا مي‌كردند. سومين پيامد مازاد طعام پيدايش روستاها و سپس شهرهايي بود كه در اثر رشد كشاورزي، صنايع دستي، خوراك و وسايل زندگي فراوان داشتند. اين شهرها مورد توجه اقوام كوچرو قرار مي‌گرفتند و به ويژه در فصل برداشت محصول مورد هجوم قرار مي‌گرفتند. مردم ساكن در شهرها و روستاها نياز به دفاع از خود و دستاوردهاي تلاش خود را احساس كردند. بنابراين به فكر دفاع افتادند. ابتدا همه دفاع مي‌كردند. اما كم‌كم عده‌اي را از كشاورزي معاف كردند تا به دفاع از ساير ساكنان بپردازند. پيدايش قشر جنگاور نتيجه چنين تفكيكي بود. اين نوع سيستم كار ميان جنگجويان و كشاورزان در همه جاي دنيا مشاهده شده است. در چين قديم گروه‌هاي جنگاوري بودند كه شغلشان اين بود كه در مقابل سهمي ‌از محصول از روستاها در مقابل تهاجم خارجي دفاع كنند. در بعضي نقاط آمريكاي لاتين( از جمله مكزيك تا پايان قرن نوزدهم) نيز چنين رابطه‌اي ميان كشاورزان و جنگجويان وجود داشت. قشر سامورايي در ژاپن نيز چنين خاستگاه اوليه‌اي داشت. فئوداليسم اروپايي در اروپاي قرون وسطا نيز مبني بر چنين رابطه‌اي ميان شواليه‌هاي اسب سوار و كشاورزان به وجود آمد. جنگاوران ابتدا فقط در زمان مبارزه قدرت داشتند. اما كم‌كم در زمان صلح نيز قدرت خود را حفظ كردند. فاصلة ميان ايجاد يك قشر يا طبقه جنگاور و پادشاهي موروثي يك گام بيش نبود.دولت از همكاري جنگاوران و كاهنان و اطاعت بقيه مردم پديدار شد. اقوام ابتدايي را به اسارت مي‌گرفتند و از نيروي كار ايشان براي گسترش كشاورزي و استخراج معادن و تأمين سرباز بهره مي‌بردند. با استفاده از نيروي نظامي‌راه‌ها را امن مي‌كردند و تجارت ميان شهرها را رواج مي‌دانند و تمدن را به همه جا گسترش مي‌دادند، راز رشد امپراطوري‌هاي باستاني كه محصول شهرنشيني است، همين بود. به سخن ديگر، پيدايش و توسعه شهر، وجود تشكيلات سياسي و اجتماعي و حضور دستگاه‌هاي هماهنگ‌كننده را ضروري ساخت. زيرا ايجاد نظام‌هاي آبياري كارآمد و عظيم و راه‌هاي طولاني و حفظ امنيت آنها براي برقراري و گسترش تجارت و دفاع از جان و ثروت اجتماعات در برابر حمله بيگانگان و رسيدگي به امور داخلي اجتماع‌هاي شهري و روستايي كه از نظر كيفي و كمي ‌متفاوت با زندگي ابتدايي انساني بود، بدون تشكيلات حساب شده‌اي امكان پذير نبود.

پس رابطة شهرنشيني و پيدايش دولت بسيار واضح است. آن‌گونه كه بايد گفت بدون شهرنشيني و تجمع بسيار گروه‌ها و نياز به فعاليت‌هاي عظيم عام‌المنفعه و همگاني وجود دولت غير ضروري خواهد بود. پيدايش دولت نيز متقابلاً بر پديده‌ شهرنشيني اثر گذاشت و آن را در همه جا جهان آن‌ روز گسترش داد. اگر در جوامع شكارگر گردآورنده خوراك و همين‌طور در روستاهاي متكي بر كشاورزي تقريباً همه به يك كار مشغول بودند، با پيدايش شهرنشيني و تمدن تقسيم كار گسترش يافت.

نظاميان حرفه‌اي، درباريان، صنعتگران، مهندسان ساختمان و آبياري، كاهنان، هنرمندان و غيره و غيره همه براساس مازاد توليد (ابتدا خوراك و سپس محصولات صنعتي) و گسترش تجارت و مبادله پديدار شدند. افتراق اجتماعي به وجود آمد. اقشار و طبقات از هم متمايز شدند و نابرابري ميان اقشار يك جامعه و ميان جوامع مختلف اهميت پيدا كرد. رشد شهرنشيني و تمدن به شيوه‌اي تصاعدي صورت مي‌گرفت. هر گامي‌كه بشر به پيش برمي‌داشت، گام‌هاي ديگري را ضروري مي‌ساخت. ظهور كاخ و نظامي‌گرمي ‌و نيازهاي رزم آوران و درباريان يك بازار از كالاهاي غير اساسي و تجملي به وجود آورد و به ظهور يك طبقه صنعتگر انجاميد. رشد صنعت بر تكنولوژي كشاورزي و بهره‌وري آن اثر گذاشت.

ظهور امپراطوري‌ها تجارت را تقويت كرد و تجارت دانش‌ها انتشار فرهنگي را به دنبال داشت كه به پخش اختراعات، دانش‌ها و افكار در پهنة وسيعي از سرزمين‌هاي آنروز انجاميد. خط، حسابداري، تقويم خورشيدي و قمري، ديوان سالاري و نظام اداري، آغاز علوم رشد هنرها، همه محصول رشد شهرنشيني بودند. پس انقلاب شهري برخلاف انقلاب كشاورزي فقط انقلابي در تغيير شيوه معاش نبود، بلكه در ارتباط ميان انسان و محيط‌زيست او دگرگوني اساسي به وجود آورد و تمدن بشري كه مبتني بر كار، تكنولوژي حكومت و طبقات اجتماعي است، محصول آن است. بنابراين تاريخ شهرهاي قديمي‌ در واقع همان تاريخ تطور انسان است كه با خلق تكنولوژي و سازمان اجتماعي نوين از تأثير محيط زيست بر زندگي خود كاست و كنترل بيشتري بر جهان به دست آورد.




 سه شنبه 12 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن