تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس خشمش را برطرف سازد، خداوند كيفرش را از او بردارد و هر كس زبانش را نگه دار...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830292829




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

خط در گذر زمان - بخش چهارم


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
تحول خط عربی را پیش از ظهور اسلام در این آثار بازمانده می.توان بررسی کرد:
1. نوشته.ای در مدائن صالح (الحجر) به سال 267م.
2. نوشته.ای در ام.الجمال (در حوران در شرق اردن) به سال 270م.
3. نوشته.ای در النماره (شرق جبل.الدروز) به سال 328م.
که نخستین نوشته.ی بازمانده به زبان نزدیک به لهجه قریش به شمار می.رود.
4. نوشته.ای در زبد (خرابه.ای در جنوب شرقی حلب) به سه خط یونانی، سریانی، و عربی به سال 512م.
5. نوشته.ای در حران (سوریه) به سلا 568م.
مهم.ترین نقش خط در زمان پیامبر اسلام، ثبت و نگهداری کلام الهی و گسترش این آیین بود. از این رو خوشنویسی والاترین هنر اسلامی به شمار رفته است. قرآن موجود، چنان که گزارش کرده.اند، به دستور خلیفه.ی اول، ابوبکر و به دست زید بن ثابت گردآوری گشت و بعدها در زمان عثمان از روی آن نسخه.برداری گردید. زید گوید: ابوبکر پس از جنگ یمامه که شمار بسیاری از یاران پیامبر و قاریان قرآن کشته شدند، به دنبال من فرستاد و گفت: اینک عمر حاضر است و می.گوید: قاریان قرآن در یمامه شهید شده.اند و اگر پیشامدی چنین تکرار شود، خوف آن است که قسمتی از قرآن را که آنان حفظ هستند، از میان برود. تو چون مردی عاقل از کاتبان وحی هستی و به تو اطمینان است، قرآن جمع.آوری نما. پس من قرآن را از روی نوشته.های اصلی و صدور رجال گردآوری کردم. پس از درگذشت عمر، مصحف نزد دخترش حفصه (همسر پیامبر) نگهداری می.شد تا سال بیست.و دو هجری در زمان خلافت عثمان، اختلافاتی در قرائت قرآن مشهود گردید. از این رو به دستور خلیفه، قرآن را حفصه برای نسخه.برداری گرفتند و از روی آن به دست زید بن ثابت (کاتب اصلی) و به همیاری عبدالله بن زبیر و عبدالرحمان بن هشام (اعضای اسبق لجنه.ی جمع قرآن) و سعید بن عاص، چند نسخه نویسانیده و پس از بازگرداندن نسخه اصلی به حفصه، یکی از نسخه.های مکتوب را در مدینه نزد خود نگهداری نموده، دیگر نسخه.ها را به کشورهای اسلامی بزرگ فرستاد.





خط عربی نخستین، اعراب و نقطه.گذاری درست و دقیقی نداشت و در نتیجه امکان بروز. نادرستی در نوشتن و خواندن کلام الهی وجود داشت. پس لازم بود که این خط به سرعت به سوی دقت و زیبایی گام بردارد. از جمله کسانی که در اعراب گذاری کوفی کوشیدند، ابوالاسود دؤلی (ف 688م.) است. گفتنی است در این خط، نخست اعراب اضافه گشت و سپس نقطه.ی حروف. چرا که ساختار زبان عربی به گونه.ای است که تغییر حرکات حرف.ها سبب تغییرات فاحش در معنا و مفهوم می.شود. در نسخه.های بازمانده از این خط به چهارگونه نشانه.گذاری بر می.خوریم.
الف: نوشته.هایی که تنها اعراب دارند. اعراب در این نمونه.ها به شکل دوایر قرمز رنگی است که اگر پایین حرف قرار گیرد، کسره است. اگر بالای حرف باشد، فتحه و اگر بالای حرف و اندکی جلوتر از حرف باشد، ضمه خوانده خواهد شد.
ب: نوشته.هایی که دارای اعراب و نقطه است. در این نمونه.ها نقطه.ها با دایره.های کوچک.تر و اعراب با دایره.های بزرگ تر و بیشتر رنگین، نوشته می.شوند.
ج: نوشته.هایی که دارای اعراب و نقطه است. به این صورت که نقطه.ها را با خط.های مایل (مانند اعراب امروزی) و حرکت.ها را با دایره.های رنگی کوچک نشان می.دادند.
د: نوشته.هایی که نقطه.گذاری و اعراب در آن.ها به شکل امروزی است.
گویا کهن.ترین نسخه.ی قرآن که تاریخ کتابت دارد، با شماره 162 در موزه.ی قم نگهداری می.شود. قرآن یاد شده منسوب کوفی و قطع خشنی است و تاریخ 198ق. دارد. قرآنی به خط ابن.مقله (272 – 328ق) در موزه.ی هرات و قرآن دیگری نیز به خط وی در چهارصد و سه صفحه در قطع 5/19×12 که در مکتبه.الرضا، رامپور هند نگهداری می.شود. همچنین قرآنی به خط علی.بن.هلال، ابن بواب (ف 413ق) که در تاریخ 391ق. به خط نسخ ریحانی نوشته شده و اکنون در موزه.ی چستربیتی انگلستان نگهداری می.گردد.
سه نمونه یاد شده نخست در نشانه.گذاری (الف و ب و ج) در نسخه.هایی که تا اواخر سده.ی چهارم هجری نوشته.شده.است، به چشم می.خورد. نمونه.ی (د) در سده.ی پنجم و پس از آن شکل گرفته و استفاده گردیده.است. خط کوفی، پیش. از خط نسخ قدیم (که از صدر اسلام در نوشتار وجود داشته است) تا اواخر عصر عباسی (132 – 656ق) در گستره.ی اقلیمی فراوانی به کار می.رفته است. از مرزهای چین و هند تا یونان و شمال آفریقا و اسپانیا. این گستردگی جغرافیایی که در میان خط.های اسلامی، تنها نصیب خط کوفی شد، سبب گشت تا امروزه بیش از چهل گونه از خط کوفی به جای بماند.
تنوع و گوناگونی میان شیوه.های کوفی در کشور.های مختلف و نیز در سده.های متفاوت از کتابت تا کتیبه، بسیار بیش از تفاوت خط.هایی چون رقاع و توقیع است. اما به دلیل کم بودن افراد با سواد و اهل فرهنگ، سبک.های کوفی،. چنان که باید از هم متمایز نگشت و نامگذاری دقیق و شایسته.ای نیافت. گفتنی است که همزمان با خط کوفی، خط ساده.تری هم که آن را نسخ قدیم می.نامند، وجود داشته که دارای حروف نازک و مدور بوده و قدمتش همچون کوفی است و نباید این خط را با خط نسخ امروزی که از خط.های ششگانه (سته) است، اشتباه کرد. خط کوفی در کشورهای عربی تا اواخر سده.ی ششم و گاه هفتم هجری به کار می.رفته است. کاربرد کوفی در معماری سبب شد تا این خط تزیینات و ظرافت.های بسیار بیابد و همین نکته سبب کندشدن نوشتار گشت و نیز خوانایی کوفی را کاهش داد. خطی که منسوخ کننده.ی کوفی (در کتابت و نه در معماری) بود را نسخ نامیدند. این خط از نظر سرعت نوشتار و نیز خوانایی، بر کوفی برتری چشمگیری داشت و از سده.های نخستین تا کنون به ویژه در کتابت متن.های مقدسی چون قرآن، خط بلامنازع به شمار می.رود.







این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن