واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: احکام غسل کردن
موارد کلی
*وقت غسل کردن
به طور کلی، غسل کردن، وقت خاصی ندارد و در هر زمان از شبانه روز، قابل اجراست. البته باید دقت کرد که بعد از غسل، وقت برای نماز باشد. بنابراین اگر به اندازه.ای وقت ندارد که بعد از غسل، نماز بخواند، باید برای آن نماز، به جای غسل، تیمم کند و سپس در وسعت وقت، غسل را انجام دهد.
از این رو، اینکه برخی گمان می.کنند حتماً باید بعد از اذان، غسل کرد، اشتباه است.
*معنی شستن
چنانکه خواهد آمد، در غسل یا وضو بدن باید شسته شود. شسته شدن به آن است که آب کمی روی بدن جاری شود. البته لازم نیست آب حتماً خودش جاری شود بلکه اگر با دست هم آن را جاری کنند، کافی است. (مثل شستن صورت یا دست راست و چپ در وضو، که آب را به پیشانی یا آرنج می.ریزیم و با دستمان به طرف چانه یا نوک انگشتان هدایت می.کنیم).
*نیت غسل
چون غسل (چه واجب و چه مستحب) از عبادات است، پس حتماً باید نیت قربت در انجام آن، لحاظ شود؛ بدین معنا که باید برای انجام فرمان خدا، غسل را انجام دهد. البته لازم نیست که واجب بودن یا مستحب بودن غسل را نیت کند، ولی اگر واجب یا مستحب بودن را نیت هم بکند اشکالی ندارد.
*شرایط آب، محل و ظرف غسل
برای انجام وضو و غسل، لازم است که آب، یا ظرف آب از مال حلال تهیه شده باشد. پس وضو و غسل با آب غصبی باطل است.
برخی از فقها عقیده دارند محل انجام غسل (یعنی جایی که آب وضو و غسل در آن می.ریزد) هم باید مباح باشد بدین معنا که بودن در آن محل، شرعاً برای انسان مجاز باشد.
اگر انسان قصد دارد که پول آب مصرفی خود، در حمام منزل یا حمام عمومی را اصلاً پرداخت نکند یا از پول حرام یا خمس داده نشده بدهد، غسلش باطل است.
*مقدمه علمیه
واجب است که هنگام غسل دادن هر یک از اطراف بدن، مقدار کمی از طرف دیگر را هم بشوید تا یقین کند که همه محل را شسته است. مثلاً هنگام شستن سر و گردن، مقداری (هر چند کم) از سینه را هم بشوید. البته اگر مقدار بیشتری شسته شود برای غسل اشکالی ندارد، مثل آنکه هنگام شستن سر و گردن مقدار بسیار زیادی از بدن هم شسته شود.
*خشک بودن بدن قبل از غسل
لازم نیست بدن انسان قبل از غسل کردن خشک باشد بلکه اگر تمام بدن او هم خیس باشد اشکال ندارد.
*رو به قبله بودن هنگام غسل
برخی گمان می.کنند که هنگام غسل یا وضو باید رو به قبله باشند. این گمان اشتباه است و رو به قبله بودن هنگام وضو یا غسل لازم نیست. چنانچه می.توان وضو یا غسل را ایستاده یا نشسته یا در هر حالت دیگر به جا آورد.
*مانع در بدن
در غسل باید آب به تمام پوست بدن برسد؛ بنابراین اگر مانعی مثل چسب، قیر، لاک ناخن یا هر چیزی که جلوی رسیدن آب به پوست را می.گیرد در بدن باشد، باید برای غسل و وضو برطرف شود.
*جهت شستن در غسل
در وضو باید اعضا را از بالا به پایین بشوییم اما در غسل چنین شرطی لازم نیست و می.توان اعضا را از پایین به بالا هم شست.
*ترتیب و موالات در غسل
لازم است ترتیب شستن در غسل ترتیبی مراعات شود (ابتدا سر و گردن، سپس سمت راست بدن و بعد از آن سمت چپ بدن). اما موالات لازم نیست. یعنی لازم نیست بعد از شستن سر و گردن بلافاصله سمت راست را بشوید؛ یا بعد از سمت راست بلافاصله سمت چپ را بشوید، بلکه می.تواند دقایق یا ساعاتی بین آن.ها فاصله بیندازد.
*حدث اصغر هنگام غسل
اگر بین غسل کردن، حدث اصغر (کاری که وضو را باطل می.کند) از انسان سر بزند، لازم نیست که غسل را از سر بگیرد. بلکه باید برای نماز و مانند آن، وضو نیز بگیرد.
البته برخی از مراجع تقلید، قائلند که احتیاطا باید غسل را از اول، دوباره انجام دهد و برای نماز و مانند آن وضو هم بگیرد.
*شک در غسل کردن
کسی که غسل واجب بر گردن داشته و اکنون شک می.کند که غسل را انجام داده یا نه؟ نمازها و روزه.های او تاکنون صحیح است، ولی برای نمازهای بعدی باید غسل کند.
*وجوب چند غسل
اگر چندین غسل از یک نوع یا انواع مختلف (مثلاً چند غسل جنابت یا غسل حیض و مسّ میت) بر کسی واجب باشد، یا چند غسل همزمان بر او مستحب باشد و یا همزمان چندین غسل بر او واجب و مستحب باشد، می.تواند به نیت همه آن.ها یک غسل به جا آورد.
مثلا نیّت کند که برای انجام فرمان خداوند غسل جنابت، مس میت و جمعه می.کنم قربتا الی الله. در این صورت با همین یک غسل، تمام غسل.ها از گردن او ساقط می.شود و لازم نیست غسل را تکرار کند.
*وسواس در غسل کردن
وسواس و دقت بیش از حد در هیچ یک از احکام فقهی مورد قبول و تایید شارع نیست. بنابراین وسواس داشتن و دقت.های افراطی در مورد اینکه آیا آب تمام بدن را فرا گرفته یا نه؟ خوب و پسندیده نیست. پس اگر به طور عادی مثلاً زیر دوش حمام با رعایت ترتیب بین اعضا، بدن را بشوید کافی است و نباید به شک.های شیطانی توجه کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]