واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: گره كور معاملات بورس
اخبار بورس- گروه بورس:
بازار سهام تهران در سومين ماه پاييز 87 سردترين روزهاي عمر خود را پشتسر ميگذارد
در اين روزهاي بيرونق صاحبان سهام بزرگان بورس كماكان در صفهاي بلند بالاي فروش ميايستند اما در نقطه مقابل اهالي بازار كمتر علاقه دارند دستور خريد را روي ميز كارگزارانشان بگذارند.
بهعبارت ديگر معامله سهام شركتهاي بزرگ گرفتار آنچنان گره كوري شده كه
نه با دست باز ميشود نه با دندان.
حرفهايها هم كه در اين شرايط اميدي به سودآوري سرمايهگذاري در شركتهاي بزرگ ندارند مدتي دست به دامن سهام شركتهاي كمبضاعت ترشدند تا با نوسانگيري از خريد و فروش آنها دست خالي از تالار حافظ خارج نشوند.
اما ظاهرا اين هم راهحلي موقت بود براي فرار سهامداران از دام حجم مبنا، چون از يك هفته پيش صدور دستور فروش براي اين گروه از شركتهاي صاحب نماد هم به حداقل رسيده است.
شهرام شهميري، مديرعامل شركت كارگزاري سهم آشنا در تشريح دلايل ركود بازار و بيميلي سهامداران به افزايش اندوخته سبد داراييشان به همشهري ميگويد: در شرايطي كه شركتهاي بزرگ و پيشروي بورس يا از گردونه معاملات خارج شدهاند يا با توجه به قيمت بالا از چشم بازار افتادهاند سهامداران گزينه مناسب و قابل اعتمادي براي سرمايهگذاري در اختيار ندارند.
شهميري ادامه ميدهد: نماد مخابرات كه مدتها به تنهايي جور بيرونقي بازار را به دوش ميكشيد مدتي است متوقف شده، سهام شركتهاي سنگ آهني و فولادي هم آنچنان از واقعيت فاصله گرفته كه خريد آن براي كمتر سهامداري جذاب بهنظر ميرسد.
بهجز اين سيمانيها هم كه به لطف قرار گرفتن در سبد حمايتي دولت سالهاست به خواب زمستاني فرورفتهاند.
شركتهاي سرمايهگذاري هم كه روزگاري گلسرسبد بورس به حساب ميآمدند از آنجا كه در سبد داراييهايشان سهام همين صنايع قرار گرفته اين روزها طرفداري ندارند. او نتيجه ميگيرد با اين اوصاف نميتوان از سهامدار انتظار داشت براي خريد سهام دست به جيب شود.
به عقيده اين كارشناس بازار معامله سهام زماني رونق ميگيرد كه قيمت سهام واقعي شده و خريد و فروش آن براي خريدار و فروشنده با سود همراه باشد. به اين ترتيب تا زماني كه قيمت سهام به مرز واقعيت نزديك نشود سهامدارها دست به معامله جديد يا دست كم بزرگ نخواهند زد.
به گفته شهميري، اگر متوليان بورس اجازه ميدادند قيمت سهام با طي يك فرايند تعديل و به واقعيت نزديك شود امروز شركتهاي بزرگ گرفتار گره معاملاتي نميشدند. او ميافزايد: قيمت سهام شركتهاي معظم در روزهاي ركودي كه پشتسر گذاشته شد 20 درصد نزول كرد اما هنوز هم به سطح مورد نظر خريداران نرسيده، بهمعناي بهتر اهالي بازار هنوز قيمت سهام را براي خريد گران ميدانند.
او ادامه ميدهد: در كنار همه اين دلايل نميتوان از نقش عوامل بيروني هم در ركود بورس غافل شد.
شهميري در تشريح اين دلايل به طرح تحول اقتصادي دولت اشاره ميكند و ميافزايد: بهدرستي معلوم نيست با اجراي اين طرح چه تغييراتي بهوجود خواهد آمد و دامنه اين تحول، دامن سود و زيان شركتهاي بورسي را خواهد گرفت يا نه؟
او بهعنوان يك نمونه ملموس در اين خصوص به قيمت حاملهاي انرژي اشاره ميكند و ميگويد: قيمت حاملهاي انرژي نقش مؤثري در تعيين قيمت نهايي محصول و هزينههاي صنايع ايفا ميكند، به اين ترتيب درصورت هر گونه افزايش در اين خصوص پيشبيني سودآوري شركتهاي صاحب نماد را با ترديد جدي مواجه خواهد كرد.
او به مديرعامل تازه منصوب شده شركت بورس توصيه ميكند براي خروج بورس از بن بست شفافسازي را در اولويت قرار دهد و اطلاعرساني صحيح و صريح را فداي حفظ شاخص نكند.
هادي بيدختي، مديرعامل شركت عمران فارس هم در توضيح شرايط بازار سهام به همشهري ميگويد: سهامداران ايراني متأسفانه روزهاي نزول يا صعود بورس را ابدي تصور ميكنند، بهمعناي ديگر وقتي بازار گرفتار بحران است به اين باور ميرسند كه آفتاب هميشه پشت ابر باقي خواهد ماند و رونق به معاملات باز نخواهد گشت.
از سوي ديگر در روزهاي رونق هم به اميد تداوم سودآوري تا مدت زمان نامعلوم با هر قيمتي دستور خريد صادر ميكنند.
بيدختي تصريح ميكند: حتي كشورهايي كه حامي نظام سرمايه داري هستند و دم از اقتصاد آزاد ميزنند در شرايط بحراني فعلي با ابزارهاي مختلف از جمله تزريق نقدينگي، تقويت صنايع و شركتها به فرياد سهامداران ميرسند اما در ايران كه بورس معلق بين آزادي كامل و كنترل سفت و سخت قرار دارد و دخالتهاي دولتي هر از گاه در اين بازار اعمال ميشود در روزهاي توفاني خبري از اعمال نظر و حمايت مستقيم و غيرمستقيم به چشم نميخورد.
او تاكيد ميكند: اين موضع انفعالي درنهايت پاي سرمايهگذاران را از بازار سهام كوتاه خواهد كرد و آنها را از تالار حافظ فراري خواهد داد.
او به متوليان جديد بورس پيشنهاد ميكند: با شفافسازي اطلاعات بهخصوص درمورد عرضههاي اوليه ريسك سرمايهگذاري در بورس را كاهش دهند تا سهامدار هم مجبور نباشد براي جبران ريسك سرمايهگذاري در انتظار سودهاي هنگفت بنشيند.
بيدختي اميدوار است، بورس از ركود در بازارهاي رقيب ازجمله مسكن نهايت استفاده را ببرد و به مركز جذب نقدينگيها تبديل شود.
شنبه 9 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]