واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آموزش و ترويج، بستر توسعه كشاورزي
آموزش و ترويج به بخش كشاورزي رونق بخشيده و درآمد كشاورزان را افزايش داده است.
به گزارش ايسنا، امروزه اهميت توسعه روستايي و نقش حياتي آن در پيشبرد اهداف كلان كشورها، بهويژه كشورهاي درحال رشد بر هيچ كس پوشيده نيست و باور كارشناسان و دستاندركاران امر بر اين است كه تحقق اين مهم بيش از هر چيز در گرو توسعه و مديريت صحيح منابع انساني است.
در اين راستا آموزش و ترويج در بخش كشاورزي توانسته است با رونق بخشيدن به كشاورزي و افزايش درآمد كشاورزان، تسهيل پذيرش فناوريهاي نوين و بهكارگيري روشهاي علمي كشاورزي توسط توليدكننده و بهرهبرداران بخش، توانمندي روستاييان براي استفاده بهينه از نيروها و استعدادهايشان را شكوفا ساخته و به ارتقاي توان توليدي محصولات كشاورزي در كشور منجر شود.
در سال 1386 ترويج كشاورزي با در اختيار داشتن بيش از هزار و200 مركز ترويج و خدمات كشاورزي در سطح دهستانهاي كشور، بيش از چهار هزار نفر سرباز سازندگي، شش هزار و 500 نفر مهندس ناظر، هزار و 800 شركت خدمات مشاوره فني 20 هزار تشكل كشاورزي ، هزار و 200 شركت تعاوني توليدي، قريب به 30 هزار نفر مددكار ترويجي، پنجهزار و 300 نفر كشاورزان خبره و پيشرو70 هزار مروج كشاورزي و 65 مركز آموزش كشاورزي بزرگترين شبكه انتقال دانش، آموزش و مهارت كشاورزي را تحت عنوان شبكه ترويج كشاورزي تشكيل داده است.
اين شبكه، حلقه ارتباطي دستگاه اجرايي متولي بخش كشاورزي (وزارت جهاد كشاورزي) با جامعه كشاورزي و خط مقدم توليد است، و قدر مسلم استفاده بهينه از اين شبكه بزرگ ترويجي و عوامل اجرايي آن نياز به مديريت جامع سيستماتيك و يكپارچه دارد.
با استقرار اين شبكه در سطح عمليات بخش كشاورزي، از يك طرف با برقراري ارتباط با جامعه روستايي، امكان شناخت واقعي از نيازهاي شغلي، مهارتي و دانشي كشاورزان و سياستگذاري بر مبناي اين نياز فراهم ميشود و از طرف ديگر با بهكارگيري عناصر و عوامل شبكه ترويج امكان عملياتي شدن برنامههاي وزارت به عنوان دستگاه متولي در سطح عرصه توليد فراهم ميشود.
ناگفته نماند رسالت اصلي ترويج كشاورزي، توسعه منابع انساني در بخش است. چه آنكه با انتقال دانش فني توليد به توليدكنندگان و تغيير نگرش، بينش و رفتار در كشاورزان زمينه مديريتي منابع انساني در بخش را براي توسعه كشاورزي و جامعه روستايي كشور فراهم ميكند.
فعاليتهاي اجرايي ترويج كشاورزي كشور در سال گذشته بر مبناي دو استراتژي و سياست كلان تنظيم و به اجرا درآمد، كه شامل: استقرار شبكه خدمات مشاور فني و مهندسي كشاورزي با هدف استفاده از توان و ظرفيت تخصصي بخش غير دولتي در توسعه شبكه ترويج كشاورزي و گسترش سطح عمليات فعاليتهاي ترويجي در عرصه توليد و تسريع در انتقال يافتهها به منظور افزايش توليد و بهرهبرداري بهينه و پايدار از منابع و نهادهها و همچنين يافتههاي حاصل از تحقيقات و دانش و تجربيات كشاورزان موفق، در قالب دستورالعملهاي اجرايي به صورت عمليات مختلف ترويجي بوده است.
دكتر انصاريفرد سخنگوي وزارت جهاد كشاورزي با اشاره به اينكه در مجموع دو ميليون و100هزار نفر روز آموزش كشاورزان در سطح كشور در طول سال 86 انجام شده است، ميگويد: از اين رقم 85 درصد آموزش ترويجي و 15 درصد آموزشهاي مهارتي بوده كه در اين راستا 15 درصد از كل آموزشهاي ترويجي مربوط به آموزش زنان روستايي و عشايري است.
وي با بيان اينكه 24هزار و930 دقيقه فيلم آموزشي - ترويجي و هزار و 620 عنوان نشريه ترويجي توليد و چاپ شده است، اضافه ميكند: دو هزار و500 نفر سرباز سازندگي جذب و بهكار گرفته شدهاند و بالغ بر 18 هزار نفر فارغالتحصيل رشتههاي كشاورزي در قالب هزار و 800 شركت خدمات مشاوره فني و مهندسي سازماندهي و با استقرار در سطح دهستانهاي كشور، با انعقاد قرارداد با كشاورز و اجراي بخشي از فعاليتهاي اجرايي بخش در سطح روستاها وارد چرخه فعاليت شبكه ترويج كشاورزي شدهاند، همچنين شش هزار و 500 نفر از كارشناسان غير دولتي بخش به عنوان مهندسان ناظر در محصولات زراعي و داميسازماندهي و بهكار گرفته شدهاند.
وي همچنين تصريح ميكند: در جهت تقويت شبكه ترويج كشاورزي در 749 باب مركز ترويج و خدمات در سطح دهستانهاي كشور، در طول سال گذشته با اعتباري بالغ بر 55 ميليارد ريال، عمليات تجهيز و تغيير كاربردي صورت گرفته است.
سخنگوي وزارت جهاد كشاورزي ادامه ميدهد: در قالب طرح تسريع انتقال يافتهها، با ايجاد 17هزارو65 سايت يادگيري در 16هزار و 544 هكتار زمين زراعي و باقي و 521 واحد دامي 182 هزار بهرهبردار را تحت پوشش قرار داده كه در طول سال هزار و 663 موضوع نيازسنجي و مساله با مشاركت كشاورز، محقق، مروج و اجرا در زمينههاي مختلف استخراج شده كه تاكنون منتج به تدوين 370دستورالعمل ترويجي شده است.
بايد خاطرنشان كرد: در حوزه تشكلهاي بخش كشاورزي در سال 86 تعداد 114 مورد سازمان مردم نهاد (45 انجمن خبرگان كشاورزي، 55 انجمن هماهنگ و حمايتي تشكلها، شش كانون خبرگان كشاورزي و هشت كانون هماهنگي و حمايتي تشكلها)، تعداد 45 تعاوني مرغداران ، 66 تعاوني دامداران، 10 تعاوني باغداران، 17 تعاوني زنبورداران، 45 تعاوني جنگل و مرتعداران، 10 تعاوني مكانيزاسيون و 18 تعاوني زراعت و پنج تشكل صنفي تشكيل شده است كه در مجموع 335 تشكل در بخش كشاورزي در سطح كشور تشكيل شده است.
به نظر ميرسد: طبق ارزيابيهاي بهعمل آمده از طرحها و برنامههاي مختلف ترويجي و آموزشي از جمله طرح سربازان سازندگي، كاركرد مراكز ترويج در سطح دهستانهاي كشور، مددكاران ترويجي، بسيج سازندگي، روشهاي آموزشي و ترويجي، رسانههاي ترويجي و آموزشي و...مجموعه فعاليتهاي آموزشي و ترويجي از نظر كشاورزان و بهرهبرداران، به عنوان مخاطبان برنامهها از اثرگذاري خوبي برخوردار بوده است به طوري كه كشاورزان نمونه و برتر كه سالانه انتخاب ميشوند، در محصولات مختلف تا 10 و يا 20 برابر متوسط توليد كشور را به دست ميآورند و خود اين امر اثرگذار در افزايش توليد متوسط و كسب اعتماد ديگر كشاورزان براي بهرهگيري از فعاليتهاي آموزشي و ترويجي درزمينههاي مختلف كشاورزي است.
دكتر انصاريفرد ميگويد: با وجود چهار ميليون و300 هزار بهرهبردار و توليدكننده كشاورزي در كشور، بودجه 25 ميليارد و 700 ميليون ريال در طول سال براي عمليات ترويجي در حوزههاي مختلف كشاورزي جوابگوي تمامينيازهاي ترويجي جامعه كشاورزي كشور نيست و دراين رابطه انتظار ميرود با فراهمشدنامكانات و اعتبارات مورد نياز و با سازماندهي و بهكارگيري ظرفيتهاي غيردولتي بخش كشاورزي، زمينه گسترش سطح عمليات فعاليتهاي ترويجكشاورزي در سطح مناطق روستايي كشور مهيا شده و شاهد خودكفايي كشور با توليد محصولات كشاورزي و توسعه جامعه كشاورزي باشيم.
پنجشنبه 7 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]