واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به مشكلات عشاير خراسان شمالي در فصل كوچ
داخلي. اجتماعي. عشاير.
عشاير خراسان شمالي مسايلي چون خرابي ايلراهها، كمبود و گراني علوفه، خشكسالي و كمبود آب را از جمله مشكلات خود در فصل كوچ عنوان كردند.
آنان در گفت و گو با ايرنا تاكيد كردند با توجه به تداوم خشكسالي، كمبود علوفه در مراتع و گراني علوفه دستي رفع مشكلات قشر عشاير نيازمند حمايت و توجه مسوولان است.
يكي از عشاير خراسان شمالي كه اكنون در منطقه گرمسيري مانه مستقر شده خرابي ايلراهها، از بين رفتن مراتع ايلراهي و ميانبدها و تخريب آن توسط روستاييان را از مشكلات در فصل كوچ عنوان كرد.
امير قديري افزود: راههاي عشايري سختگذر است و عشاير در زمان كوچ با مشكلات زيادي مواجه ميشوند.
وي يكي ديگر از مشكلات عشاير را از بين رفتن مراتع در ايلراهها ذكر و بيان كرد: دامهاي عشاير در حال كوچ نياز به علوفه دارند كه مراتع ايلراههاي عشاير به شدت فقير شده است.
او با اشاره به عبور چند ساله دام عشاير از ايلراهها كه اكنون توسط روستاييان تخريب و مراتع مسير تصرف شده افزود: مسوولان مربوط براي جلوگيري از مشكلات عشاير با روستاييان بايد چارهاي بيانديشند.
وي اظهار داشت: بعضا عشاير در زمان كوچ به دليل تصرف مسيرها مجبورند تا دام خود را در جادههاي آسفالته مواصلاتي حركت دهند كه اين اقدام سالانه به تصادفات جادهاي و وارد آمدن زيانهاي زيادي به آنان منجر ميشود.
پرويز قديري يكي ديگر از عشاير گفت: اكنون اگر به عشاير كمك نشود اين قشر توليدگر قدرت توليد خود را از دست ميدهند.
وي نيز خرابي و سختگذر بودن راهها را مشكل اساسي عشاير دانست و افزود:
شمار زيادي از عشاير امسال اقدام به كوچاندن دامهاي خود با وسايل نقليه به مناطق قشلاقي كردند.
او به گراني كرايه كاميون براي جابهجايي دام اشاره وبيانكرد: خانوادهها گاه دام خود را با پرداخت پنج تا ۱۰نوبت كرايه كاميون، از منطقهاي به منطقه ديگر منتقل ميكنند كه فاصله زياد اين مسيرها كه بعضا در دو استان قرار دارد هزينه زيادي را به آنان تحميل ميكند.
وي مشكلات تامين آب براي دام را يكي ديگر از مشكلات فصل كوچ دانست و گفت:
بيشتر چشمهها و منابع آبي مينانبندها نيز خشكيدهاند.
او افزود: با وجود اينكه اداره عشاير با تانكرهاي سيار آبرساني ميكند اما مشكلات آب عشاير مرتفع نشده است.
وي همچنين از خرابي ايلراهها و نبود شن ريزي در ايلراهها گلايه و بيان كرد: مسوولان براي مناسبسازي ايلراهها نيز چارهاي اساسي بيانديشند.
مديركل اداره امور عشايري خراسان شمالي ضمن تاييد وجود مشكلات بيان شده از سوي عشاير، گفت: بارش نزولات آسماني پاييز امسال بسيار ناچيز و غيرموثر بود بطوري كه با عدم رويش گياهان پاييزي مراتع عشاير از نظر علوفه فقيرتر شد.
موسيالرضا شادمهر افزود: اكنون ۱۵درصد عشاير اين استان دام خود را با وسايل نقليه به مناطق قشلاقي كوچ ميدهند كه اين رقم نسبت به پارسال دو برابر شده است.
وي علت كوچ دام با وسايل نقليه را خشكيدن منابع آبي در مسير كوچ و عدم تامين آب دام، كمبود علوفه در مراتع، خرابي و سختگذر بودن ايلراهها و تصرف مسيرها توسط روستاييان ذكر كرد.
او طول راههاي اصلي عشايري اين استان را هزار و ۲۵۰كيلومتر اعلام و بيان كرد: خاكي و سختگذر بودن راههاي عشايري مانع رساندن امكانات به قشر عشاير ميشود.
وي با اشاره به راههاي عشايري در گذر سيل است گفت: نقاط حادثهخيز راههاي عشايري شناسايي شده و در اين مسيرها با ساخت سيلبند با توري گابيوني و خشكهچيني مشكل تا حدي برطرف شده است.
او افزود: در يكي دو سال اخير اقدامات خوبي براي برطرف نمودن مشكلات مسيرها و نقاط پرحادثه راههاي سختگذر شده است.
مديركل اداره امور عشايري خراسان شمالي در خصوص تخريب مراتع ايلراهي نيز گفت: اين مشكل مربوط به سه چهار دهه اخير است كه مراتع ميانبند كوچ عشاير توسط روستاييان و افراد سودجو مورد تصرف و يا كشت و زرع قرار گرفته است.
وي افزود: بازپس گرفتن اين تصرفات وظيفه اداره منابع طبيعي و مراجع قضايي است.
او در خصوص آبرساني نيز گفت: اين اداره با هشت تانكر سيار به خانوارهاي عشاير آبرساني ميكند اما اين تعداد تانكر جوابگوي نياز نيست.
خراسان شمالي پنج هزار خانوار عشايري با حدود ۳۰هزار نفر جمعيت دارد كه در مجموع ۹۰۰هزار راس دام را در اختيار دارند.ك/۴
پنجشنبه 7 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]