واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: تغيير اقليم، چالش بزرگ قرن بيست و يكم
از آنجايي كه اقليم نقش مهمي را در تمام ابعاد زندگي انسان ايفا مي.كند، توجه به تغييرات آن در 150 سال گذشته و بويژه در دهه.هاي اخير به يكي از دغدغه.هاي بشر تبديل شده است. در اين ميان با توجه به اين كه درحال حاضر گرمايش جهاني تمامي كشورها از جمله ايران را متاثر كرده است، شناخت تغيير اقليم منطقه و نقش مستقيم يا حتي غيرمستقيم اين تغييرات بر كشور ما بسيار مهم است.
در همين راستا سازمان هواشناسي كشور به دنبال برگزاري 3 كنفرانس منطقه.اي تغيير اقليم در سال.هاي 75، 78و 82، چهارمين دور اين كنفرانس را با همكاري نهادهاي مرتبط با اهداف دستيابي به آخرين يافته.هاي علمي، شناخت و آگاهي از فناوري.هاي نوين، آگاهي از اثرات متقابل اقليم و انسان در زمينه.هاي كاربردي و كاهش پيامدهاي منفي آن برگزار كرد.
مطرح شدن موضوع تغيير اقليم در سطح جامعه و تاكيد بر آموزش در سطح علمي، آگاهي از اثرات متقابل اقليم و انسان در زمينه.هايي مانند كشاورزي، آب و انرژي از ديگر اهدافي بودند كه به بهانه آنها متخصصان و دانشمندان از 16 كشور جهان در تهران گردهم آمدند.
مهندس بهرام صناعي، رئيس سازمان هواشناسي كشور با اشاره به امكان تبادل تجربيات كشورهاي منطقه.اي و بين.المللي در خلال اين كنفرانس گفت: قصد داريم از دستاوردهاي كشورهاي مختلف كه در زمينه فناوري و تكنولوژي توانسته.اند سازگاري بيشتري را با شرايط اقليمي ايجاد كنند استفاده كنيم. صناعي همچنين اظهار اميدواري كرد كه اين كنفرانس منجر به افزايش تجهيزات و اندازه.گيري اقليم.ها و نيز برقراري ارتباط بين متخصصان و دانشمندان صاحب نظر در امر اقليم شود.
شناخت علمي مشكلات اقليمي تغيير اقليم را مي.توان بزرگ.ترين چالش قرن بيست و يكم دانست چراكه در شرايط كنوني استفاده زياد و بي.رويه از آب و منابع انرژي فسيلي سبب تهديد جدي اقليم شده است.
در اين ميان از آنجا كه مساله تغيير اقليم مشكل تمامي ساكنان سياره زمين است، از اين رو همكاري و مشاركت همه دولت.ها و ملت.ها براي حل اين چالش به يك ضرورت تبديل مي.شود. به اين ترتيب چنانچه امنيت اجتماعي، خوشبختي و برابري در جامعه بر روي چهار ستون آب، غذا، انرژي و اقليم استوار باشد، مسلماً تامين غذاي كافي در صورت فراهم بودن بقيه شرايط، مستلزم دسترسي كافي به منابع آب و انرژي است. اين درحالي است كه استفاده زياد و بي رويه آب موجب سير قهقرايي اقليم و استفاده بيش از اندازه منابع انرژي فسيلي، خود سبب تهديد اقليم مي.شود. اين تهديد با افزايش احتمال رخداد سيل و خشكسالي.ها، كاهش توليدات غذايي و تنوع زيستي صورت مي.گيرد. چنانچه سيل اخير پاكستان، خشكسالي.هاي گسترده در چين و روسيه و بحران قيمت مواد غذايي در كشورهايي مثل موزامبيك را بايد تنها گوشه.هايي از اين مشكلات برشمرد.
در اين ميان اگرچه كره زمين به دفعات تغيير اقليم را تجربه كرده است اما شايد بتوان تغيير اقليم كنوني را كه پايه آن از اواسط قرن نوزدهم گذاشته شده است، از آن جهت كه بشر به عنوان يك عامل مهم تغيير در كنار عوامل طبيعي مطرح شده است، از بقيه متمايز كرد. اين موضوع از آنجا اهميت مي.يابد كه به گفته صناعي گرچه تغيير اقليم يك مساله جهاني است ولي اندازه تغييرات در طول سال.هاي گذشته، از مكاني به مكان ديگر فرق داشته است كه اين امر در مطالعاتي كه بر مبناي داده.هاي 50 ساله تعدادي از ايستگاه.هاي همديدي انجام شده است، در مناطق مختلف كشور نيز مشهود است.
دكتر تويا، نماينده سازمان جهاني هواشناسي و مدير منطقه آسيا و اقيانوسيه سازمان هواشناسي جهاني به عنوان يكي از شركت.كنندگان حاضر در چهارمين كنفرانس تغيير اقليم، معتقد است: در ايران 2 مساله وجود دارد كه تغييرات اقليم در آن بسيار مهم است، يكي بالارفتن درجه حرارت و يكي كمبود بارش كه اين مي.تواند تاثير خودش را روي محصولات كشاورزي و كمبود آن بگذارد.
نكته: در ايران 2 مساله وجود دارد كه تغييرات اقليم در آن بسيار مهم است، يكي بالارفتن درجه حرارت و يكي كمبود بارش كه اين مي.تواند تاثير منفي روي محصولات كشاورزي بگذارد
وي همچنين كم كردن گازهاي گلخانه.اي. را براي كاهش آثار زيانبار تغييرات اقليم بسيار مهم دانست و تصريح كرد: كم كردن گازهاي گلخانه.اي و اين.كه ما بتوانيم از انرژي.هاي تجديدپذير استفاده كنيم براي كاستن از آثار زيانبار تغييرات اقليم بسيار مهم است.
تويا در ادامه اعلام كرد: سازمان هواشناسي جهاني مي.خواهد يك شبكه.اي از ايستگاه.ها و مراكز مختلف را براي پايش و نظارت تغييرات اقليمي ايجاد كند تا بتوانند اين تغييرات را كاملا تحت نظر داشته باشند و ايران هم به عنوان يكي از مراكز اصلي كه مي.تواند به كشورهاي همسايه خدماتي ارائه دهد يا مركزيتي داشته باشد انتظار مي.رود كه مانند گذشته همكاري.هاي بيشتري با سازمان جهاني هواشناسي در اين زمينه داشته باشد. در ادامه، بيانيه پاياني كنفرانس كه در 8 بند تنظيم شده بود بر نقش اطلاع رساني، فرهنگسازي و آموزش جنبه.هاي مختلف تغيير اقليم تاكيد شد و ضمن تشكر از برگزاري مطلوب و شايسته كنفرانس كه نشان از توانايي خوب فني و تخصصي سازمان هواشناسي جمهوري اسلامي ايران دارد، خواستار همت ديگر دولت.ها براي ادامه مباحث و پژوهش.هاي علمي براي شناخت هر چه بهتر ابعاد و پيامدهاي اقليم و تغييرات آن در زندگي بشر و طبيعت شده بودند. همچنين در بخش ديگري از بيانيه همكاري.هاي مشترك ملي منطقه.اي و جهاني براي فراهم كردن شناخت علمي بهتر با هدف اقدام موثر براي كاهش اثرات تغيير اقليم مورد توجه قرار گرفته بود.
نجات زمين از سير قهقرايي تغيير در طي هزاران سال، منبع اصلي انرژي بشر، خورشيد و زيست توده بوده است.اما امروزه به نظر مي.رسد بشريت نياز به تغيير رفتار.هاي خود با سياره خاكي دارد و لازم است بسياري از مردم برخي از رفتارهاي خود را كه به صورت عادت در آمده است تغيير دهند.
صناعي در تشريح نقش انسان در تحولات اين حوزه افزود: بشر بتدريج آموخت كه از نيروي آب و باد استفاده كند. تا اينجاي كار به غير از استثناهايي در مورد قطع اضافي درختان جنگلي، استفاده از انرژي به شكل پايدار خود بوده است و تاثير آن بر اقليم نيز ماهيت محلي داشته است.اما انقلاب صنعتي در اواسط قرن نوزدهم سبب شد تا نياز به انرژي بيش از اندازه در بعضي از مناطق، باعث تامين انرژي بيشتر از منابع طبيعي دورتر شود. در ابتدا زغال سنگ و سپس نفت اين نقش را ايفا كرد، ولي متاسفانه انتشار گازها و هوازي.هاي حاصل از سوختن اين منابع نه تنها محيط.زيست را در مقياس محلي بلكه كل جو را دستخوش تغيير كرد.
بطوري كه غلظت گاز گلخانه.اي گاز كربنيك از
280ppm در شروع انقلاب صنعتي به بيش از 380ppm در سال 2010 رسيده است. اين گاز كه بعد از بخار آب فراوان.ترين گاز گلخانه.اي است به صورت يك عايق عمل كرده و سبب تسريع در ذوب يخ.ها و بالا آمدن آب دريا.هاي آزاد شده است. تنها راه معقول اين است كه در كنار توقف جنگل.زدايي، در كوتاه مدت انرژي را كاراتر و در ميان مدت از تكيه بر سوخت.هاي فسيلي دست بكشيم و به استفاده از انرژي.هايي چون انرژي خورشيدي، انرژي باد، انرژي امواج، انرژي كشند، انرژي زمين گرمايي و انرژي هيدروژن رو آوريم. در اين ميان نقش مردم در كنار نهادها و دولت.ها براي جلوگيري از تغييرات هرچه بيشتر اقليم مي.تواند بسيار موثر باشد. چنانچه به گفته رئيس سازمان هواشناسي، اگر به اقليم به عنوان يك منبع نگريسته شود و مردم را هم صاحبان اصلي منابع كره زمين از جمله منبع اقليم بدانيم، حفظ اقليم از سير قهقرايي آن وظيفه مردم نيز تلقي شده و از اين رو نقش مردم مي.تواند خيلي پررنگ شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 500]