واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در نشست رويكرد خبرگزاريهاي بزرگ بينالمللي به ايران مطرح شد: بسياري از خبرگزاريها سعي ميكنند ايران را تافته جدا بافته نشان دهند!
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: رسانه
در حوزه ارتباطي و خبري در حوزه خبرگزاري بايد با تغيير قوانين و مقررات رسانهيي و همچنين در نظر گرفتن راههاي كم هزينه و موثر به سياستگذاريها مناسب رسيد.
به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، حسين رضي ـ استاد دانشگاه ـ در نشستي درباره "رويكرد خبرگزاريهاي بزرگ بينالمللي به جمهوري اسلامي ايران" اظهار كرد: در يك فرآيند ارتباطي فرستنده، پيام و مخاطب قطعا وجود دارد كه امروز در كنار اين سه عنصر، ابزار و شيوه انتقال، مكان، زمان، هدف و تاثير نيز مدنظر است و بر اساس آن خبرگزاري يك ابزار انتقال پيام است.
وي با اشاره به مفهوم خبرگزاري افزود: خبرگزاري هم به موسسه و هم به عمل اطلاق ميشود بدين معنا خبرگزاري يعني گردآوري، تنظيم، پردازش و انتقال اخبار اما در معناي اصطلاحي به مرور زمان تغييراتي در آن به وجود آمده و امروز نميتوان نقش تصوير و انتقال آن را در خبرگزاري ناديده گرفت.
او ادامه داد: در واقع خبرگزاري امروز يك نهاد حرفهاي است كه در قبال دريافت وجه كار ميكند؛ البته امروز خبرگزاريهايي نيز وجود دارند كه بدون پرداخت وجه ميتوان به اخبار آنها دسترسي داشت.
اين استاد دانشگاه درباره تاريخچه شكلگيري خبرگزاري نيز اضافه كرد: سه خبرگزاري مهم و تاثيرگذار در تاريخ ايجاد خبرگزاريها در نيمه اول قرن نوزدهم تقريبا هم زمان شروع به كار كردند. خبرگزاري هاواس در كشور فرانسه در سال 1835 آغاز به كار كرد كه خبرهايي از كشورهاي فرانسه و بعدها بلژيك و انگليس را پوشش ميداد و به شدت از سوي دولت نيز حمايت ميشد.
وي خاطرنشان كرد: خبرگزاري ولف نيز در سال 1849 در آلمان شروع به كار كرد كه در دورهاي تحت حمايت و مالكيت دولت پروس قرار گرفت. خبرگزاري رويترز هم در سال 1849 همكاري خود را با هاواس شروع كرد و در سال 1851 رسما در لندن تاسيس شد.
او با اشاره به خبرگزاري فرانسه (AFP)، آسوشيتدپرس (AP) و رويترز به عنوان سه خبرگزاري برتر بينالمللي تصريح كرد: خبرگزاري فرانسه در 160 نقطه از دنيا فعاليت كرده، 1200 كارمند رسمي و 2000 خبرنگار آزاد دارد و بيش از 1000 عكس و تصوير نيز در سال ارسال ميكند كه سرعت در پوشش رويدادها از ويژگي بارز آن محسوب ميشود.
وي افزود: خبرگزاري آسوشيتدپرس نيز 240 دفتر و 3 هزار و 700 كارمند دارد و پيشرفتهترين شبكه ديجيتال عكس نيز متعلق به اوست، ضمن اينكه يك شبكه تلويزيوني و يك شبكه راديويي نيز داراست.
به گفته او خبرگزاريها بعضا با آدمهاي حرفهيي و نخبه سروكار دارند و به نوعي از مدل دو مرحلهيي در ارتباطات استفاده ميكنند، ضمن اينكه استفاده از قالبهاي متنوع و فراگير بودن از جمله ويژگيهاي خبرگزاريهاي بينالمللي است.
وي ادامه داد: نكته اول مورد توجه در خبرگزاريها بحث مالكيت است چرا كه به طور جدي در خط مورد تبعيت آنها تاثير دارد. اين كه خبرگزاري دولتي، غيردولتي و يا مردمي است به ويژه در حوزه ملي در رسانههاي كشور بايد مورد توجه قرار گيرد.
او با اشاره به اهميت گردآوري و توزيع اخبار نيز اضافه كرد: توزيع اخبار در دنياي امروز بيش از توليد مورد توجه است مثلا در جمهوري اسلامي ايران سالهاست كه گفته ميشود پيامهاي فاخري توسط ايران توليد ميشود اما اين كه تا به حال نتوانستهايم تاثيرگذاري مناسبي در دنيا داشته باشيم به اين دليل است كه توزيع را جدي نگرفتيم.
به گفته مدير پيشين شبكه العالم در حال حاضر امكان توزيع پيام براي همه وجود دارد؛ اگر پيام به زبان مخاطب نوشته شود به راحتي ميتوان آن را در تمام دنيا ارايه كرد و پس از ارايه نيز هر كس به اندازه خود تاثير لازم را خواهد داشت.
او افزود: مفاهيم در حوزه رسانه به دليل تحولات تكنولوژيكي، ارزان شدن تكنولوژي و همچنين كم حجم شدن آن دچار تغييراتي شده است. رسانه بينالمللي امروز لزوما نبايد چند دفتر در جاهاي مختلف داشته باشد چرا كه از هر جايي ميتوان خبري را به راحتي به تمام دنيا مخابره كرد؛ به اين معنا امروز توزيع همهي پيامها بينالمللي است و در نتيجه تمامي رسانهها به نوعي بينالمللي شدهاند؛ بنابراين سرعت، دقت و پوشش خبر از جمله نكات مهم در اطلاعرساني امروز است.
وي با اشاره به اينكه در دنياي امروز هر شبكهاي كه زودتر خبر ارسال كند در جذب مخاطب موفقتر است، خاطرنشان كرد: همان طور كه گفته شد تمام رسانهها امروز به نوعي بينالمللي شدهاند و به گونهاي ديگر تمام رسانهها خبرگزاري شدهاند. امروز مشتري خبرگزاريها علاوه بر رسانهها، مخاطبان عموم و خاص نيز هستند؛ بنابراين با توجه به تغييرات تكنولوژيكي و همچنين افزايش گسترهي توزيع اخبار امروز تمام رسانهها خبرگزاري شدهاند؛ بدين معنا خبرگزاريها امروز رقباي زيادي پيدا كردهاند.
او با بيان اينكه براي سياستگذاري مناسب بايد واقعيتها را شناخت اضافه كرد: در حوزه ارتباطي و خبري در حوزه خبرگزاري بايد با تغيير قوانين و مقررات رسانهيي و همچنين در نظر گرفتن راههاي كم هزينه و موثر به سياستگذاريها مناسب رسيد. مثلا در بخش اول آرايش خبرگزاريهاي دنيا بدين سمت ميرود كه هر كس بتواند يك خبرگزاري ايجاد كند در نتيجه ما هم بايد به سمت آزاد كردن فعاليتها با نظارت پيش برويم در غير اين صورت فعاليتهاي پنهاني و غيرشفاف در حوزه رسانه شكل خواهد گرفت.
به گفته او در بخش دوم نيز با استفاده از نيروهاي بومي و تكيه بر نقاط قوت و مزيتهاي نسبي ميتوان پوشش بهتري از اخبار داشت.
رضي با بيان اينكه در ارائه اخبار نميتوان برخورد سلبي و منعي داشت گفت: امروز با توجه به گسترش رسانههاي خبري ديگر نميتوان خبري را منتشر نكرد چرا كه اگر ما منتشر نكنيم رسانههاي ديگر حتما ارائه خواهند كرد.
وي ادامه داد: رسانه برآيند سه عنصر مخاطب مديران و صاحبان رسانه و همچنين آگهيدهندگان يا سهامداران است و علايق اين سه قشر است كه رسانه را شكل داده و در حوزهي سياستگذاري تاثير ميگذارد.
او تصريح كرد: واقعيت بخشي از تنظيم خبر است. اطلاعات، نقل قولهاي طلايي (منبع با اعتبار) و رنگ و لعاب دادن به خبر (تنظيم به شيوه مورد نظر) نيز امروز در تنظيم اخبار در خبرگزاريهاي مختلف دنيا مورد توجه قرار ميگيرد. امروز خبرگزاريها به گونهاي عمل ميكنند كه غير قابل باورها را باورپذير ميكنند.
وي با بيان اينكه خبرگزاريهاي بينالمللي در دنيا دو دوره متفاوت را در نگاه به جمهوري اسلامي ايران داشتند خاطرنشان كرد: در دورهاي خبرگزاريهاي بينالمللي به پيروي از حكومتها و دولتهايشان به دنبال تغيير رژيم در ايران بودند و از آنجا كه خبرگزاريها به جز عدهاي قليلي از آنها ابزار دست قدرتها هستند، تقابلي كه بعد از انقلاب بين ايران و قدرتهاي بزرگ به وجود آمد در رسانهها نيز دنبال شد. در اين راستا اخبار رسانهها به نحوي منعكس ميشد كه به سقوط حكومت در ايران كمك كند كه اين امر تا وقايع كوي دانشگاه نيز ادامه داشت.
عضو اتحاديه راديو تلويزيونهاي كشورهاي اسلامي اضافه كرد: اما پس از اين دوران رويكرد فلج كردن حكومت ايران در دستور كار دولتها و خبرگزاريها كه در راستاي نظر دولتهايشان حركت ميكنند قرار گرفت. آنها با بزرگ كردن مشكلات اقتصادي، سياسي و غيره اخبار را به گونهاي منعكس ميكنند كه در افكار عمومي تاثيرگذاري مورد نظرشان را داشته و رژيم را فلج كند.
وي ادامه داد: استراتژي جذب و حل جمهوري اسلامي ايران در نظام بينالملل يكي از اين موارد است؛ آنها با ارايه نظم نوين اطلاعاتي سعي ميكنند رسانههاي ديگر را بدين سمت حركت دهند كه هر آنچه رسانههاي آمريكايي ميگويند درست است و شما بپذيريد، لزومي ندارد رسانهها در مناطق مختلف دنيا خبرنگار داشته باشند. رسانههاي آمريكايي ميتوانند اخبار را به راحتي و با كمترين هزينه در اختيار شما بگذارند.
به گفته او استراتژي ديگر طرد و منزوي كردن ايران است، بسياري از خبرگزاريها سعي ميكنند ايران را تافته جدا بافته نشان داده و دائما به دنبال تقابل هستند. اين در حالي است كه قطعا حضور رسانههاي مختلف باعث ميشود چنين حركتي تعديل شود.
وي گفت: رسانهها ميتوانند با شكستن انحصار خبري نوع تاثيرگذاري را، خود تعيين كنند. در حوزه اطلاعات و خبر حضور خبرگزاريهاي مختلف و افزايش امكانات در ارائه عينيت و جزئيات اخبار ميتواند رسانههاي ديگر را به تعديل اخبارشان مجبور كند.
رضي در پايان تاكيد كرد: اساسا خبرگزاري به مفهوم دقيق بدون حمايت دولت تا امروز در هيچ جايي شكل نگرفته و بسترهاي كلان اين امر در اختيار دولتها بوده است، ضمن اينكه خبرگزاريهاي بينالمللي نيز كاملا وابسته به دولتها هستند.
وي افزود: رويكرد خبرگزاريهاي بينالمللي به ايران دقيقا همان رويكرد نظامهاي سياسيشان بوده و تاثيري كه رسانههاي جديد بويژه در منطقه خاورميانه داشتهاند، براي تعديل آنچه از سوي رسانهها بينالمللي ارائه ميشود بسيار خوب بوده است.
او گفت: بخش عمدهي وضعيتي كه امروز در حوزه نظام سياسي خود ميبينيم برآمده از تصويري است كه رسانههاي بزرگ از ايران ارائه كردهاند كه اين تصوير با حضور رسانههاي جديد ميتواند به شكل بهتر ارائه شود؛ البته براي عملكرد بهتر بايد سياستگذاريهاي مناسب داشته، از بخش دولتي فاصله گرفته و به سمت تنوع و تكثر رسانهها برويم تا مخاطب بيشتر با تاثيرگذاري بهتر داشته باشيم.
انتهاي پيام
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]