واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انديشههاي كلامي امام رضا(ع) بررسي شد
گروه انديشه: مقاله «انديشههاي كلامي امام رضا(ع)» نوشته «اميرعلي حسنلو» در مجموعه مقالات همايش علمي ـ دانشجويي امام رضا(ع) با عنوان «خورشيد جانافزا» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، نگارنده در اين نوشتار به بررسي انديشههاي كلامي امام رضا(ع) و بيانات و روايات كلامي امام رضا(ع) در مواردي چون توحيد، آفرينش، صفات الهي، رؤيت خدا، مشيت و اراده، ابطال عقيده جسمانيت و مكان براي خداوند، علم و قدرت خداوند، قضا و قدر و جبر و اختيار، ايمان و كفر و مراتب ايمان، باب خلقالقرآن، نبوت، عصمت انبيا، برتري خندان پيامبر(ص)، امامت و امام رضا(ع)، ضرورت وجود امام در زمين، عصمت امام، نصب امام توسط پيامبر(ص) به دستور خدا، فضائل حضرت زهراء(س)، امامت امام حسن(ع) و امام حسين(ع)، ساير مباحث امامت و استمرار امامت پرداخته است.
به زعم نويسنده، امام رضا(ع) با اينكه از سوي مأمون و زمامداران او در ايران و حجاز، آزادي كامل نداشت، ولي در قبال وظيفه الهي خود، مسئول بود. به انواع شبهات فكري و عقيدتي كه دين اسلام را مورد تهاجم قرار ميداد، پاسخ گفت و از اسلام و تشيع دفاع كرد. علما با استناد و الگوگيري از سيره امام همام در اين دوره كه با هجوم شبهات فرهنگي مواجه هستيم، ميتوانند با معضلات فرهنگي برخورد كنند.
حسنلو بر آن است كه امام رضا(ع) با منطق و مجادله احسن و با استناد به كتابهاي آسماني اهل كتاب با آنها گفتوگو كرد، اين روش براي دوستي و صلح بين تمام اديان و وحدتگرايي بسيار مفيد است. ميتوان از سيره امام براي تحقق انديشه رهبر عزيز و معظم (ادام الله ظله الشريف) و براي وحدت الگو بگيريم و انسجام اسلامي را محقق سازيم.
به اعتقاد نويسنده اين جستار، دورهاي كه حضرت(ع) در آن ميزيست، داراي ويژگيهاي خاص بود و بيشترين آراي كلامي و شبهات عقلي از سوي مكاتب مختلف فكري و مذهبي در جامعه و بين مسلمانان شيوع داشت، مدعيان دروغين علم، فراوان بودند. از سويي علمگرايي و مجادلات كلامي در جهان اسلام رونق داشت، از سوي ديگر مناظرات كلامي بين مذاهب جريان داشت كه هر يك مدعي حقانيت نحله خود بودند و ساير نحلههاي فكري را باطل و خرافي ميدانستند. امام(ع) به نوعي موضعگيري كرد كه سرآمد همه بود. آيا نميتوان از سيره حضرت(ع) الگو گرفت و از علومش بهره جست.
وي مينويسد: امام(ع) با قاطعيت تمام در مقابل انحرافات عقيدتي موضع گرفت. اين شيوه نيز قابل اقتباس است. علما و فرهنگيان متعهد بايد با سلاح علم و تقوا در سايه نظام اسلامي با انحرافات فكري به شيوه معصومان(ع) برخورد كنند. ائمه(ع) از ارشاد معاندان و ملحدان دلسرد نبودند، امام حسين(ع) در آخرين لحظات براي ارشاد دشمنان موعظه ميكرد.
به اعتقاد حسنلو، امام رضا(ع) در بين مردم حضور مييافت و ارتباطش با مردم اگر مأموران منع نميكردند، نزديك بود. به فرزندش امام جواد(ع) فرمود از دري كه مردم براي رفع حوايج جمع ميشوند رفت و آمد كن و به مشكلات آنها رسيدگي كن، اين سيره نيز براي همه ميتواند الگو باشد.
نگارنده بر اين اعتقاد است كه ما بايد سيره و ديدگاه ائمه(ع) را در جامعه ارائه كنيم و آن را همگاني سازيم تا فرهنگسازي بشود. اگر جامعه رنگ فرهنگ اهلبيت(ع) به خود بگيرد در مقابل تمام شبهات صيانت خواهد شد. تا امروز از سيره اهلبيت(ع) مقدار ناچيزي تبيين شده است. سيره آن بزرگواران بدون استثنا در تمام امور اجتماعي و فردي، قابل الگوگيري است. محققان و اساتيد وظيفه شرعي دارند آن را همه روزه بازگويي و از طريق تمام ابزارهاي ارتباطي گسترده، منتشر كنند.
نويسنده در پايان اين جستار آورده است: ائمه(ع) در پاسخگويي به شبهات به قرآن و سيره نبوي(ص) بسيار استناد و تمسك جستهاند. امام علي(ع) در نهجالبلاغه، قرآن را درمان تمام دردها معرفي فرمود. با الهام از سيره آنها به قرآن اهتمام بيشتر كنيم و فرزندان خود را با قرآن مأنوس سازيم. علما در سطوح مختلف درس تفسير داشته باشند.
لازم به ذكر است كه همايش علمي ـ دانشجويي امام رضا(ع) با هدف تعميق شناخت دانشجويان و طلاب از شخصيت علمي و زندگي حضرت امام رضا(ع) و زمينهسازي براي پيوند عاطفي آنان با اين امام همام با تلاش جهاد دانشگاهي و دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]