واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: رئيس كل بانك مركزي در همايش مسكن مهر : تورم با اجراي سياستهاي جديد بانك مركزي ظرف سه ماه آينده كاهش مي يابد
بخش اقتصادي : همايش طرح مسكن مهر كه روز گذشته با حضور وزراي مسكن و شهرسازي تعاون و مديران بانك مركزي و نظام بانكي برگزار شد علاوه بر مرور زواياي مختلف اين طرح حاوي نكات مهمي نيز در حوزه تحولات بانكي سياست هاي جديد بانك مركزي و روابط دولت و نظام بانكي بود كه هر يك از زبان يكي از مديران بانك مركزي بيان شد.
به گزارش خبرنگار ما رئيس كل بانك مركزي در سخنراني خود در اين همايش ضمن تاكيد بر ضرورت توجه به بخش مسكن به عنوان موتور محرك اقتصادهاي در حال ركود اذعان كرد كه كاهش 30 تا 50 درصدي بهاي مسكن در چند ماه اخير هم قيمت مسكن را به نقطه تعادلي خود كه پيش از جهش قيمتي 80 درصدي 1 5 سال گذشته بازنگردانده است و مسكن هم چنان با قيمتهايي به شدت كاذب عرضه مي شود.
محمود بهمني هم چنين از كمبود 1 6 ميليون واحد مسكوني در كشور خبر داد و گفت : هر ايراني به طور متوسط بايد 19 سال انتظار بكشد تا صاحب خانه شود در حالي كه اين مدت در استانداردهاي بين المللي حداكثر 5 سال است .
بنا به گفته وي وجود اين شرايط دولت را ناگزير از اتخاذ تدابيري از قبيل مسكن مهر كرد تا به اين ترتيب كمبود عرضه آن نسبت به تقاضا جبران شود ولي اين طرح با چالشهايي جدي در حوزه پرداخت تسهيلات بانكي مواجه است .
رئيس كل بانك مركزي درتشريح اين مواضع گفت : كاهش شديد نسبت سپرده هاي بانكي به مانده تسهيلات پرداختي در پايان سال گذشته و نيمه نخست امسال بانكها را با كمبود نگران كننده قدرت پرداخت تسهيلات مواجه كرده است .
وي گفت : مانده سپرده هاي بانكي در پايان سال گذشته حدود 18 4 هزار ميليارد تومان در حالي كه مانده تسهيلات پرداختي به 17 18 هزار ميليارد تومان مي رسيد . اين نسبت در وضعيتي برقرار شده كه پس از كسر سپرده هاي قانوني بانكها تنها مجاز به پرداخت 15 9 هزار ميليارد تومان بوده اند . به عبارت ديگر نسبت پرداخت تسهيلات 17 9 درصد بيشتر از سپرده هاي نزد بانكهاست . البته بهمني تاكيد كرد كه براي حل اين مشكل مجموعا 80 هزار ميليارد ريال خط اعتباري برقرار شده كه 75 هزار ميليارد ريال آن به طرح مسكن مهر اختصاص يافته است .
وي گفت : در مجموع تا نيمه آبان ماه بالغ بر 14 642 ميليارد ريال قرارداد بين ثبت نام كنندگان اين طرح و بانكها منعقد شده كه به 12 323 ميليارد ريال آن تسهيلات پرداخت شده است .
بهمني در بخش ديگري از مراسم ديروز با شركت در مصاحبه اي مطبوعاتي پس از حدود 3 ماه از حضور در سمت رياست كلي بانك مركزي به پرسش هاي خبرنگاران پاسخ داد.
رئيس كل بانك مركزي در پاسخ به سئوال خبرنگار ما كه از وي در مورد تغيير سياستهاي بانك پس از روي كار آمدن وي پرسيد گفت : به اعتقاد من عوامل متعدد و مختلف در تورم نقش دارند كه برخي از آنها مانند نقدينگي در كنترل بانك مركزي است .
ولي عوامل غير پولي فراواني هم وجود دارد كه باعث تشديد تورم مي شود.
محمود بهمني گفت : عوامل مالي مانند تغيير قيمتها سياستهاي آزادسازي قيمتها مسائلي هستند كه در كنترل بانك مركزي نيست و تنها ابزاري كه در اختيار ماست ابزارهاي پولي است ولي مهمترين مسئله تامين نقدينگي لازم توليد است .
وي گفت : بررسي هاي ما نشان مي دهد در حال حاضر حدود 700 هزار ميليارد ريال طرح با پيشرفت بالاي 50 درصد داريم كه مي توانيم با تامين حداقل سرمايه در گردش و يا تسهيلات مورد نياز براي تكميل و ورود آنها به مدار توليد عرضه را افزايش دهيم تا از اين طريق نقش كمبود عرضه نسبت به تقاضا را در ايجاد تورم كمرنگ كنيم . پيش بيني من اين است كه آثار اين سياست را ظرف چهار ماه آينده در كاهش تورم خواهيم ديد.
رئيس كل بانك مركزي با اشاره به مشكل مطالبات معوق بانكها گفت : بخش عمده اي از اين مطالبات متعلق به بخش توليد است كه تا زماني كه دوباره به مدار فعاليت بازنگردد و يا افزايش ظرفيت ندهد نمي تواند مطالبات را بازگرداند. بنابر اين حل مسئله مطالبات معوق تا حدود زيادي در گروي رونق گرفتن مجدد توليد و توانمند واحدهاي توليدي است .
وي در مورد شوراي پول و اعتبار گفت : هنوز ابهاماتي در مورد مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام درباره تشكيل شوراي پول و اعتبار وجود دارد كه اميدوار و منتظريم با برطرف شدن اين موانع شوراي پول و اعتبار تشكيل شود ولي تا آن زمان تصميماتي كه بايد در اين شورا اتخاذ شود در كميسيون اقتصادي دولت گرفته مي شود.
رئيس كل بانك مركزي با اشاره به برگزاري مجمع عمومي عادي اين بانك گفت : تمام صورتهاي مالي بانك به تصويب اعضاي مجمع رسيد و از اين گزارشها مشخص شد كه طي يك سال گذشته 19 7 هزار ميليارد ريال سود كرده كه 8 3 هزار ميليارد ريال از سال 85 بيشتر بوده است . 4 6 درصد ازاين سود از محل سپرده ها و سرمايه گذاريهاي خارج از كشور و خالص معاملات ارز و طلا است .
بهمني در خصوص سقف و كف نرخ سود علي الحساب سپرده هاي بانكي نيز گفت : ما به بانكهاي دولتي و خصوصي تكليف كرده ايم نرخ سود علي الحسابي كه مي توانند براي سپرده هاي عمومي اعلام كنند بين 15 تا 19 درصد باشد و تنها در صورتي كه پس از محاسبه مشخص شد كه نرخ سود قطعي آنها بيش از اين سقف است با اطلاع و تاييد بانك مركزي مي توانند اين نرخها را پرداخت كنند.
وزير مسكن و شهرسازي نيز در اين همايش تصريح كرد : در سال 75 حدود 17 درصد خانوارها مسكن اجاره اي داشتند و 8 درصد هم در مساكن تعاوني و يا دولتي ساكن بوده اند اما در حال حاضر 24 5 درصد افراد در مسكن هاي اجاره اي زندگي مي كنند .
محمد سعيدي كيا با اشاره به اينكه اقشار كم درآمد 40 تا 50 درصد درآمد خود را صرف اجاره مي كنند عنوان كرد : در بخش اقتصادي مسكن نقش عمده اي دارد به طوري كه 11 درصد اشتغال و 20 تا 30 درصد سرمايه گذاري در بخش مسكن صورت مي گيرد .
وزير مسكن و شهرسازي همچنين اعلام كرد : تا به حال بيشتر از 100 هزار پروانه ساخت صادر شده و 300 هزار واحد در حال آماده سازي است و تعاوني هايي نيز ايجاد شده است .
سعيدي كيا درباره اينكه برخي معتقدند تعاوني ها موفق نيستند گفت : اين تعاوني ها با تعاوني هاي قبلي متفاوت است زيرا دو وزارتخانه تعاون و مسكن و شهرسازي و شوراي مسكن در استان ها به دستور رئيس جمهور بر اجراي كار تعاونيها نظارت مي كنند.
وزير تعاون نيز در اين همايش عنوان كرد : در حال حاضر يك ميليون و 350 هزار نفر كه واجد شرايط حضور در طرح مسكن مهر بوده اند براي دريافت زمين به اداره هاي مسكن و شهرسازي استانها معرفي شده اند.
محمدعباسي با اشاره به اينكه يك ميليون و 300 هزار نفر از ثبت نام شدگان طرح مسكن مهر واجد شرايط حضور در اين طرح نبوده اند تصريح كرد : اطلاع رساني درباره تعيين تكليف روشن طرح مسكن مهر از لحاظ اختصاص زمين و تسهيلات بانكي براي آماده سازي زمين هاي اجاره اي 99 ساله بسيار اميدبخش است .
وي گفت : تشكيل جلسات مداوم در دستگاه هاي دولتي به ويژه در شوراي مسكن در زمينه طرح مسكن مهر براي پيشبرد اهداف اين طرح از جمله برنامه هاي مهم ما به حساب مي آيد.
وزير تعاون با انصراف 20 هزار نفري از متقاضيان پالايش شده براي عدم همراهي در طرح مسكن مهر به واسطه برخي تبليغات منفي توضيح داد : تعاوني هاي مسكن مهر در حال حاضر آماده سازي زمين هاي اجاره اي 99 ساله را در بسياري از استانها آغاز كرده است .
وي به همراهي مداوم سيستم بانكي در اين طرح اشاره كرد و گفت : همراهي مداوم سياستهاي بانكي در قبال پيشبرد ساخت واحدهاي مسكوني در زمين هاي اجاره اي 99 ساله بسيار مهم و حائز اهميت است .
شوراي پول و اعتبار زير نظر كميسيون اقتصادي دولت
قائم مقام بانك مركزي در حاشيه اين همايش در برابر اصرار خبرنگاران در مورد ارائه توضيح شفاف در خصوص شوراي پول و اعتبار گفت : تشكيل شوراي پول و اعتبار به بانك مركزي ابلاغ شده است ولي تشكيل آن نياز به رايزني با دولت دارد. بنابر اين اين شورا با هماهنگي دولت تشكيل خواهد شد اما تاكنون اين شورا تشكيل جلسه نداده است .
حسين قضاوي اظهار كرد : مساله مهم اين است كه فرايند روشني براي تصميم گيري وجود داشته باشد در حال حاضر فرايندي كه اعمال مي شود اين است كه تصميماتي كه نياز به تصويب شوراي پول و اعتبار داشته باشد به كميسيون اقتصادي ابلاغ مي شود و بر اساس تصميم كميسيون اقتصادي بانك مركزي نسبت به اجراي آن اقدام مي كند.
قائم مقام بانك مركزي گفت : مادامي كه رويه جديدي ايجاد نشود بانك مركزي طبق روال فعلي عمل خواهد كرد.
قضاوي تصريح كرد : بانك مركزي درباره تشكيل شوراي پول و اعتبار بايد با دولت هماهنگ باشد و در زماني كه اجماع لازم در دولت مبني بر تشكيل شوراي پول و اعتبار ايجاد شود بانك مركزي نيز به آن عمل مي كند.
دوشنبه 4 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 291]