واضح آرشیو وب فارسی:قدس: لواسان؛ شهر صبح
[روح الله مهر پارسا ]
لواسانات از ييلاق هاى شناخته شده استان تهران است. اين منطقه خوش آب و هوا با باغ هاى زيبا و پرميوه اش از ۲۰۰ سال پيش به اين سو شهرت دارد.
در سفرنامه ها و خاطرات عهد ناصرى واژه «گلندوئك» مركز لواسان كوچك بارها آورده شده و در مورد طبيعت بكر آن سخن ها گفته شده است.
در حال حاضر از محدوده سه هزار هكتارى لواسانات به ميزان ۲۲۳۹ هكتار با كاربرى هاى باغ و انواع كشاورزى كه در حقيقت روستاهاى لواسان را تشكيل مى دهند، ۷۶۱ هكتار مابقى مساحت شهر لواسان است.
در دو سه دهه اخير مردمى كه در جست وجوى زندگى آرام و بى دغدغه در دامان طبيعت بودند به لواسان كشيده شدند و برآمدن خانه هاى ويلايى رنگارنگ در باغ هاى بكر، چهره تازه اى به آن بخشيد. اما دريغا كه اين روند، ريتم آرام خود را از دست داد و در شتابى نفس گير، زمين ها و باغ هاى بكر لواسان را طعمه دلالان و بساز و بفروش ها قرار داد، تا جايى كه زيستگاه «ورجين» كه در گذشته مأواى حيات وحش و انواع كل و بز بود، به تصرف اسكلت هاى فلزى درآمد. مقاومت در برابر سيل شكننده و برهم زننده تعادل زيستى منطقه، كارى است بس سترگ و همتى والا و سرى نترس مى طلبد.
كسانى كه شتابان به لواسان هجوم آوردند به تندى، طبيعت زيباى لواسان كه همواره الهام بخش «كمال الملك» نقاش بزرگ بوده را به زشتى كشيدند.
ده سال پيش در جلسه مورخ ۷۷/۷/۶ شورايعالى شهرسازى و معمارى ايران به منظور حفاظت از آب درياچه سد لتيان « طرح جامع شهر لواسان» شكل گرفت.
اين طرح كل جمعيت شهر لواسان (جمعيت ساكن) در افق طرح (سال ۸۹) را به تعداد ۱۳۳۴۷ نفر و سقف جمعيت غيربومى (ساكن موقت) را به تعداد ۴۰۰۰ نفر تعيين كرد. وليكن به لحاظ موقعيت جغرافيايى لواسان در همسايگى تهران بزرگ كه ريه تنفسى آن نيز محسوب مى شود با رودخانه هاى سرشار، آب فراوان، باغات كم نظير، چشم اندازهاى بديع، حيات وحش نمونه و پوشش گياهى متنوع در موقعيتى قرار دارد كه در صورت عدم برنامه ريزى صحيح لواسان هم به سرنوشت ديگر شهرهاى استان تهران كه سرريز جمعيت تهران را مى پذيرد دچار خواهد شد؛ كه عبارت است از برخورد خصمانه فرهنگ هاى گوناگون، عدم توازن اجتماعى و اقتصادى، نابودى روزافزون محيط زيست و حيات وحش و نابسامانى هاى فرهنگى.
با توجه به برخوردارى از مواهب طبيعى كم نظير موجود در لواسان، برنامه گسترده اى براى توسعه صنعت گردشگرى مورد نظر مسئولان شهر لواسان است.
از آن جمله آماده سازى بزرگترين مركز تفريحى ـ توريستى با امكانات مدرن از محل پل ورودى شهر تا سد لتيان و در اختيار گرفتن اراضى منابع طبيعى در حاشيه هاى شمالى و شرقى شهر كه تا حدودى انجام شده وليكن پروژه ها در آغاز راه قرار دارند و شهروندان بزودى شاهد شكل گيرى استخر ماهيگيرى، زمين تنيس، واليبال و بسكتبال در پارك بزرگ ساحلى لواسان خواهند بود.
نكته قابل ذكر اينكه شهرستان شميران فاقد يك موزه اختصاصى است البته كاخ موزه ها و وجود موزه هاى مختلف ربطى به خود شميران ندارد، حوزه اى كه در برگيرنده تاريخ شميرانات شامل ۳۳ پارچه آبادى هاى كهن و روستاهاى لواسانات و رودبار قصران باشد و آثار مربوط به روستاها و اماكن زيارتى و اشيا و لوازم اوليه مورد استفاده اهالى بويژه خانواده هاى معروف را نگهدارى كند. مثل خانواده، اعم الدوله ثقفى (اولين شهردار تهران زمان مظفرالدين شاه)، دكتر محمود حسابى، غلامرضا تختى، جلال آل احمد، نيما (پدر شعر نو) كه اين خانواده ها مى توانند در شكل گيرى «موزه اختصاصى شميران» همكارى داشته باشند و اين موزه مى تواند به عنوان جذب توريست در پارك بزرگ ساحلى لواسان ساخته شود.
از دهه پنجاه لواسان براى گردشگرى مورد توجه قرار داشت و حتى پيش بينى ايجاد فرودگاه هم در دشت سبو مورد نظر بود تا اين كه در دهه هفتاد در بند ۱۲ طرح جامع شهر لواسان مقرر شد به منظور تأمين بخشى از نيازهاى اساسى مردم شهر تهران جهت گذران اوقات فراغت با هدف جلوگيرى از تبديل بى رويه و ناخواسته اراضى كشاورزى، مراتع و باغات شهر و اطراف آن به كاربرى هاى مسكونى و انتفاعى از يك طرف و جلوگيرى از آلودگى آب درياچه سد لتيان و حوزه آبريزى از طرف ديگر بويژه ساماندهى مكان گذران اوقات فراغت مردم و ايجاد امكانات و تسهيلات رفاهى موقت برنامه ريزى شده و كنترل شده و صرف استفاده هاى غيراصولى از رودخانه و درياچه مربوطه، اين موضوع در مطالعات طرح جامع حوزه آبخيز سد لتيان كه توسط وزارت مسكن و شهرسازى و در اجراى مصوبه مورخ ۷۶/۹/۳ شورايعالى آغاز شده است مورد توجه قرار گرفته و راهكارهاى اجرايى و عملى مناسب با استفاده از استعدادهاى بالقوه و بالفعل منطقه مذكور ارائه و حداقل گزارش مرحله اول طرح مطالعاتى فوق الذكر، تا شش ماه آينده به شوراى عالى ارائه شود. در اين خصوص علاوه بر سازمان برنامه و بودجه، استاندارى تهران از نظر تبادل اطلاعات و تأمين اعتبارات لازم براى انجام اين مطالعه با وزارت مسكن و شهرسازى همكارى و مشاركت هاى لازم به عمل خواهد آورد.
بند ۱۳ طرح جامع: استاندارى تهران موظف خواهد بود حداكثر تا پايان بهمن ماه هر سال گزارش عملكرد تخصصى مفاد اين مصوبه را از طريق دبيرخانه شورايعالى ارائه نمايد.
بند ۱۴ طرح جامع: دبيرخانه شورايعالى با همكارى استاندارى تهران و دستگاه هاى ذيربط موظف شد در اولين فرصت نسبت به تهيه عكس هوايى شهر لواسان و محدوده آن اقدام تا پس از طرح در شورايعالى، به عنوان سند وضع موجود شهر و اطراف آن تلقى و جزو لاينفك اين مصوبه محسوب شود كميسيون ماده ۱۰۰ استان موظف خواهد بود براساس اين سند نسبت به دستور تخريب ساخت و سازهاى غيرقانونى اقدام نمايد.
طرح جامع مصوبه موضوع اين صورتجلسه از اين تاريخ به طور كامل و با تمامى ضوابط و مقررات آن جايگزين طرح هادى موجود شهر لواسان بود و لازم الاجرا مى باشد.
شايان ذكر است طرح جامع شهر لواسان با توجه به تأكيد هيأت محترم وزيران در جلسه مورخه ۷۸/۱۲/۲۳ در حضور جناب آقاى حبيبى معاون اول (وقت) رياست جمهورى تصويب شد.
لواسانات به واسطه غناى طبيعى و هواى پاكيزه در ميان شهرهاى اطراف تهران از هر جهت نمونه است به همين لحاظ هم در آغاز نيمه دوم دهه هشتاد از طرف مراكز بين المللى به عنوان «شهر سالم» شناخته شد.
لواسان شهر صبح
مشهورترين معنايى كه براى نام لواسان برشمرده اند و از همه به واقعيت نزديكتر نيز مى نمايد، سرزمين برآمدن خورشيد است؛ يعنى تركيب دو واژه «لو» و «آسان» كه نخستين به معنى نور خورشيد بر سر كوه و واپسين به معنى برآمدن در فرهنگ ها آمده است. لذا اين شهر را، شهر صبح، شهر روز، شهر درخشندگى و فعاليت نيز مى توان ناميد.
در ميان اهل خرد، بويژه جامعه شناسان، مثلى هست كه هستى و هويت مجموعه هاى انسانى براساس ميزان دلمشغولى آحاد آن به فرهنگ و خرد جمعى و ارتباط منطقى و مستمرشان ارزيابى مى شود. براين اساس، وظيفه نهادهاى شهرى است كه بسترهاى لازم براى حضور فعال تشكل ها را در عرصه جامعه به منظور ارتقاى سطح مناسبات و افزايش معيارهاى شهروندى، فراهم سازند. چرا كه تنها از رهگذر استفاده صحيح از خرد جمعى نيل به آرمان هاى اصولى و فرآيندهاى واقعى و بدون خلل اجتماعى ميسر است.
بدون شك لواسان شهر زندگى و جنب و جوش از اين قاعده مستثنى نيست.
لواسان و گردشگرى
با توجه به بند ۱۲ طرح جامع شهر لواسان كه تأمين بخشى از نيازهاى اساسى شهر تهران در زمينه گذران اوقات فراغت و گردشگرى منظور شده، دغدغه هاى مردم اين شهر و خواسته هايشان را به شرح زير مى توان آورد. اول آنكه با اقدام پله پله اى در سال جارى استفاده بهينه از ۸۰ هزار مترمربع باغ خريدارى شده تحت نظارت كارشناسان و متخصصان شهرى و فضاى سبز در فاز اول در نظر گرفته شود.
در فازهاى بعدى نيز خريد و آماده سازى سيصدهزارمترمربع باغات واقع در ضلع جنوبى شهر در مجاورت رودخانه جاجرود به منظور احداث يكى از بزرگترين مراكز تفريحى ـ گردشگرى با امكانات مدرن پيش روى قرار گيرد، با در نظر گرفتن اين حقيقت كه ساخت «موزه اختصاصى شميران» در اين مركز در معرفى فرهنگ و پيشينه شميران نقشى تعيين كننده خواهد داشت. در ضمن شكل دادن باغ موزه اى شامل حيات وحش، ميادين تيراندازى و اسبدوانى در اين مركز بزرگ به طبيعت منطقه نيز نزديك است با ساخت شهربازى مجهز به آكواريوم بزرگ.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]