واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: معرفي رشته هاي دانشگاهي
رشته هاي دانشكده علوم قرآني
موضوع اين رشته تحصيلي:
توجه به قرآن و علوم قرآني بر هر مسلمان واجب است و بايد عده اي نيز به صورت تخصصي به تبيين، تدوين و تعليم علوم قرآن و تفسير اين كتاب ارزشمند بپردازد. دانشكده علوم قرآني وابسته به سازمان اوقاف و امور خيريه در سال 1368 به همين منظور تاسيس شدند. اين دانشكده ها در حال حاضر داراي 4 رشته علوم قرآني، تفسير قرآن مجيد، فنون قرائت، تلاوت و كتابت قرآن مجيد و تربيت معلم قرآن مجيد هستند.
رشته علوم قرآني:
رشته علوم قرآني از رشته هاي توليدكننده ي انديشه است زيرا به مطالعه و بررسي دانشهايي مي پردازند كه ذيل مباحث قرآن قرار مي گيرند. مباحثي مانند تاريخ قرآن، اسباب نزول قرآن، زبان قرآن، تفسير موضوعي و تفسير آيات، معربات در قرآن و جدل و استدلال در قرآن كه هر يك عامل آشنايي بيشتر دانشجويان با مفاهيم علوم قرآني مي گردد.
براي مثال دانشجو با شناخت زبان قرآن اعم از زبان حقيقي و زبان نمادين و مجازي مي تواند درباره ي ميزان انتظارات بشر از قرآن مطالعه كند و قرآن را به عنوان شريفترين، گوهري ترين و مهمترين موضوع در جامعه سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اخلاقي ما مورد توجه قرار دهد.
درس هاي اين رشته در طول تحصيل:
دروس مشترك بين هر چهار رشته دانشكده علوم قرآني:
ادبيات عرب، منطق، تاريخ اسلام، تاريخ قرآن، قرائت و تجويد، كلام، تاريخ حديث، مباني جامعه شناسي، روانشناسي عمومي، فارسي، زبان خارجي، روش تدريس قرائت قرآن، روش تديس مفاهيم قرآن.
دروس تخصصي رشته علوم قرآن:
اسباب النزول، تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، زبان قرآن، مباني و اصول و روش تفسير، فن ترجمه قرآن، مستشرقين و مطالعات آنان در قرآن، معربات در قرآن، تناسب آيات و سور در قرآن، جدل و استدلال در قرآن، وجوه و نظائر در قرآن،روش تحقيق فن بديع، رابطه قرآن و سنت، نقد و بررسي مساله تحريف، فقه، كارورزي و تمرين كارآموزي قرآن- تدريس، پروژه تحقيقاتي.
رشته تفسير قرآن مجيد:
در رشته تفسير قرآن مجيد، تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، مباني و روشهاي تفسير، مفردات قرآن(هر كلمه در قرآن به چه معنا است و مفهوم يك كلمه در آيات مختلف چه تفاوتي دارد)، اعراب قرآن و ادبيات قرآن آموزش داده مي شود.
براي مثال دانشجوي اين رشته در درس تفسير با قصص قرآن آشنا مي شود و پس از چهار سال مي تواند قصص قرآن را تحليل كرده و هدف از آوردن اين قصص را بيان كند.
دانشجويان رشته تفسير با روشها و مكاتب تفسير اعم از تفسير عرفاني، عقلي، روايي، علمي، فلسفي و كلامي آشنا مي شوند و تفسير كلاسيك را بر اساس تقسيم بندي سده ها مطالعه كرده و به بررسي تطبيقي تفسير معاصر مي پردازند. همچنين مطالعه مي كنند كه قرآن به عنوان سخن و حياني چه نقش فكري و فرهنگي در جامعه دارد و آيا آموزه هاي قرآني مي تواند هم از نظر ارزشي و هم روشي جامعه ما را ياري كند.
گفتني است كه رابطه ي رشته علوم قرآني و تفسير رابطه عموم و خصوص مطلق است. يعني علوم قرآني به تمام دانشهايي مي پردازد كه ذيل مباحث قرآن قرار مي گيرند و البته يكي از اين دانشها، فهم كردن قرآن يا به تعبير ديگر تفسير قرآن است.
دروس تخصصي رشته تفسير قرآن مجيد:
تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، مباني و روشهاي تفسير، مفردات، اعراب القرآن، تفسير آيات الاحكام، زبان قرآن، تحليل قصص قرآن، فقه، فن ترجمه قرآن، تاريخ ترجمه قرآن و مقايسه ترجمه ها، روش تحقيق، كارورزي، پروژه تحقيقاتي.
رشته فنون قرائت، تلاوت و كتابت قرآن مجيد:
در رشته فنون قرائت، تلاوت و كتابت قرآن مجيد اصول، مباني و فنون تلاوت و كتابت قرآن مجيد مطالعه و بررسي مي شود. يعني دانشجويان با تاريخ نسخه نويسي قرآن در جهان اسلام و انواع رسم الخط قرآن اعم از كوفي و سبكهاي متنوع آن، نسخ و انواع متعدد آن و نستعليق آشنا مي شوند و در قرائت نيز علم تجويد، علم الحان، تاريخ قرائت ها، قرا» مشهور و قرائت هاي آنها و احتجاج در قرائتها(چرا قاري آيه اي را به يك نحو آيه ي ديگر را به صورت ديگر مي خواند) را مطالعه مي كنند.
دروس تخصصي رشته فنون قرائت، تلاوت و كتابت قرآن مجيد:
رسم الخط قرآن و تاريخ آن، تجويد عالي، وقف و ابتدا»، علم الالحان، تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، تفسير آيات الاحكام، مفردات، فن ترجمه قرآن، فقه، روش تحقيق، تاريخ قراآت، قرا» مشهور و قراآت آنها، احتجاج در قراآت، صوت و لحن عالي، كارورزي، پروژه تحقيقاتي.
رشته تربيت معلم قرآن مجيد:
تعليم و آموزش قرآن در جهان امروز از اهميت بيشتري برخوردار است زيرا بزرگترين خطري كه هر اعتقاد و مكتبي را تهديد مي كند، دور شدن و فراموش كردن پايه ها و اصول زيربنايي آن اعتقاد يا ايدئولوژي است و تنها راه مبارزه با اين خطر نيز به گفته ي پيامبر عظيم الشان بازگشت به قرآن و اتصال به اين بزرگترين و گرانبهاترين گوهر هستي است.
بي شك براي رسيدن به اين مرحله بايد عده اي مسووليت خطير آموزش و تعليم قرآن مجيد را به صورت اصولي بر عهده بگيرند. مسووليتي كه در كشور ما دانشكده هاي علوم قرآني پذيرفته اند و به ترتيب و آموزش دانشجوياني مي پردازند كه بتوانند پس از فارغ التحصيلي اقشار مختلف جامعه را با تجويد، روخواني، روانخواني و مفاهيم قرآن در دو مقطع مقدماتي و عالي آشنا سازند.اين دانشجويان علاوه بر مطالعه روش تدريس قرائت و مفاهيم قرآن، دروس رشته هاي دبيري از قبيل اصول فلسفه آموزش و پرورش، روانشناسي تربيتي، سنجش و اندازه گيري و روشها و فنون تدريس را نيز مطالعه مي كنند.
دروس تخصصي رشته تربيت معلم قرآن:
تحليل قصص قرآن مجيد، تفسير آيات الحكام، مفردات، روش تحقيق، روش تدريس عالي قرائت قرآن، روش تدريس عالي مفاهيم قرآن، تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، آشنايي با مكاتب عقيدتي و سياسي، فقه، تاريخ معاصر جهان اسلام، تاريخ آموزش وپرورش در اسلام ايران، اصول و فلسفه آموزش وپرورش، روانشناسي كودك، روانشناسي تربيتي، روشها و فنون تدريس، اصول و فنون مشاوره و راهنمايي، سنجش و اندازه گيري، توليد و كاربرد مواد آموزشي، مديريت آموزشي، مباني برنامه ريزي آموزش متوسطه، كارورزي، پروژه تحقيقاتي.
توانايي هاي لازم:
رشته هاي دانشكده علوم قرآني از جمله رشته هاي نيمه متمركز است و دانشجويان بايد علاوه بر موفقيت در آزمون سراسري در مصاحبه حضوري نيز شركت كنند و در صورت موفقيت در اين مرحله، در اين دانشكده پذيرفته خواهند شد.
در اين آزمون از افراد پذيرفته شده مصاحبه حضوري مي شود تا جواناني كه به قرآن و علوم قرآني علاقه مند بوده و با انگيزه و هدف اين رشته را انتخاب كرده اند، در اين مرحله پذيرفته شوند چون بدون انگيزه و علاقه لازم نمي توان در اين دانشكده موفق گرديد.
حافظان قرآن و جواناني كه با قرآن انس و الفتي ويژه دارند و به عربي و ادبيات عرب مسلط هستند، در اين رشته موفق تر خواهند بود. همچنين دانشجوياني كه از گروه رياضي و فني وارد اين دانشكده مي شوند بويژه در رشته هاي تفسير و علوم قرآن موفق تر هستند چون دروس اين دانشكده تلفيقي از دروس حوزه و دانشگاه است و ديپلمه هاي رياضي و فني به دليل برخورداري از منطق رياضي، قدرت تجزيه و تحليل بهتري دارند.
در ضمن دانشجويان اين دانشكده بويژه دانشجويان رشته فنون قرائت و تلاوت در صورتي كه صوت زيبايي داشته باشند، پيشرفت بيشتري خواهند داشت.
موقعيت شغلي در ايران:
تا سال 76 تمامي فارغ التحصيلان اين دانشكده جذب آموزش و پرورش مي شدند اما در حال حاضر فارغ التحصيل اين رشته در صورت داشتن توانايي و مهارت لازم مي تواند در مراكز تحقيقاتي كشور مثل دايره المعارف اسلامي، دايره المعارف شيعه و مراكز ديگر فعاليت نمايد. به همين منظور از سال گذشته 3 واحد پروژه تحقيقاتي به واحدهاي تخصصي دانشجويان اين دانشكده اضافه شده است كه چيزي شبيه به پايان نامه دانشجويان دوره كارشناسي ارشد است.
در ضمن فارغ التحصيلان مي توانند به عنوان معلم قرآن در آموزش و پرورش، فرهنگسراها و مراكز سياسي و عقيدتي نظامي و انتظامي فعاليت نمايند.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 362]