واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مديرعامل بانك قرضالحسنه مهر در گفتگو با ايلنا:بانكهاي تجاري منابع قرضالحسنه را صرف فعاليتهاي تجاري ميكنندسهامداران بانك قرض الحسنه بانكهاي دولتي هستند اما ما خصوصي هستيم
تهران- خبرگزاري كار ايران
به رغم اينكه سهامداران بانك قرضالحسنه مهر ايران بانكهاي دولتي هستند اما اين بانك 100 درصد خصوصي است.
غلامرضا مصطفيپور، مديرعامل بانك قرضالحسنه مهر ايران در گفتوگو با ايلنا به تشريح وضعيت اين بانك در سيستم بانكي پرداخت و در آستانه سالگرد تاسيس اين بانك از استقلال اين بانك در شبكه بانكهاي كشور خبر داد.
حضورمان ضروري است
مديرعامل بانك قرضالحسنه مهر ايران در پاسخ به اين سؤال كه آيا با توجه به شرايط فعلي كه اكثر بانكها به جذب منابع قرضالحسنه و پرداخت تسهيلات ميپردازند، حضور بانك قرضالحسنه توجيه لازم را دارد يا خير؟ گفت: در حال حاضر 7 بانك دولتي - تجاري و 4 تا 5 بانك تخصصي، سه بانك خصوصي و تعداد قابل توجهي مؤسسات مالي و اعتباري و تعاونيهاي اعتباري و صندوقهاي قرضالحسنه كه بخشي داراي مجوز و بخش ديگر فاقد مجوز هستند، در حال فعاليت هستند.
وي افزود: بخشي از منابعي كه اين مؤسسات جذب ميكنند، از جنس قرضالحسنه است. بانكها در جذب منابع قرض الحسنه تلاشهاي زيادي دارند و براي موففقيت در اين بخش هزينههاي قابل توجهي از جمله جوايز قرضالحسنه را انجام ميدهند.
مصطفيپور ابراز داشت: علت اصلي تلاش براي جذب منابع قرضالحسنه افزايش ارزان قيمت است تا بتوانند از طريق تخصيص بخشي از آن به تسهيلات درآمدزا سود خود را ماكزيمم كنند.
مدير عامل بانك قرضالحسنه مهر ايران تصريح كرد: اين درحالي است كه اين امكان وجود دارد تا منابع قرضالحسنه به تسهيلات قرضالحسنه اختصاص پيدا كند. به عبارت ديگر ما ميتوانيم اين استنباط را داشته باشيم كه يكي از انگيزههاي سپردهگذار قرضالحسنه مصرف آن در بخش قرضالحسنه يا اعطاي آن در بخش قرضالحسنه است.
وي با بيان تحليل شخصي خود اظهار داشت: من اين طور تحليل ميكنم كه دو انگيزه اصلي و بنيادي براي ايجاد بانك قرضالحسنه وجود دارد؛ نخست اينكه به صورت تخصصي اين بانك بتواند منابع قرضالحسنه را جذب كند و فقط به تسهيلات قرضالحسنه اختصاص بدهد كه مخاطبين خاصي را شامل ميشود.
بانكهاي تجاري و سوء استفاده از قرضالحسنه
وي در بيان انگيزه دوم تأسيس بانك قرضالحسنه گفت: بانكهاي تجاري رسالت و مسؤوليت خاصي دارند و چشمانداز خاصي برايشان تعريف شده است و بايد به همان مسؤوليت و رسالتي كه بر عهدهشان است، ورود پيدا كنند. جنس فعاليت قرضالحسنه متفاوت است و با فعاليتهاي تجاري و سرمايهگذاري و اقتصادي بسيار متفاوت است، در صورتي كه عملكرد بانكهاي تجاري در ارتباط با قرضالحسنه تقريباً با اندكي تسامح هماني است كه در رابطه با فعاليتهاي تجاري انجام ميدهند.
مصطفيپور تاكيد كرد: بايد فعاليت قرضالحسنه بانكها از ساير فعاليتهايشان جدا شود و به فعاليت تجاريگري خودشان بپردازند و از طرف ديگر بانك قرضالحسنه هم انحصاراً به فعاليتهاي تخصصي قرضالحسنه بپردازد.
مدير عامل بانك قرضالحسنه مهر ايران در پاسخ به اين سؤال كه درآمدهاي اين بانك با توجه به هزينههاي جاري تكافوي سودآوري را نميكند و به نظر ميرسد اين بانك در آينده بانك موفقي نباشد، گفت: به خاطر اينكه يك پاسخ مستدل و حكيمانه به شما بدهم، اين طور تحليل ميكنم كه الزاماً فعاليت يك بانك نبايد متمركز بر درآمدهاي ناشي از پرداخت تسهيلات باشد.
وي افزود: پيشرفتهترين و مترقيترين بانكهاي دنيا نيز نرخ بهرهاي كه روي تسهيلاتشان شارژ ميكنند، كمتر از يك درصد است. به عنوان مثال نرخ بهره در ژاپن كمتر از نيم درصد است.
وي تصريح كرد: آنها از محل تسهيلات در آمد ندارند و در واقع جذب منابع آنها و پرداخت تسهيلات آنها حداكثر يك نقطه سر به سر است، درآمدهاي آنها از محل كارمزدهاي دريافتي در قبال ارائه خدمات بانكي است.
كارمزدها منبع درآمد بانكها
مصطفيپور ابراز داشت: بانك قرضالحسنه مهر ايران دقيقاً اين روند را دنبال ميكند با اين تفاوت كه همان بهره را هم دريافت نميكند. كارمزدهاي دريافتي بر روي تسهيلات قرضالحسنه پرداختي صرفاً به منظور پوشش هزينههايي است كه بانك از باب جذب و پرداخت تسهيلات انجام ميدهد.
مديرعامل بانك قرضالحسنه مهر ايران گفت: درآمدهاي اين بانك از محل كارمزدهاي خدمات بانكي است، يعني بانك در قبال وصول چكهاي مشتريان و وصول بروات، صدور حوالجات و همه انواع خدمات بانكي كارمزد دريافت ميكند. دنياي پيشرفته هم چنين روندي را دارد و به نظرم امروز روزي است كه ما ميبايست در سيستم بانكي به نقطهاي برسيم كه درآمدهاي ناشي از پرداخت تسهيلات برابر باشد با هزينههاي ناشي از جذب منابعمان تا از اين طريق بتوانيم قيمت تمام شده پول را براي واحدهاي اقتصادي كمتر تمام كنيم؛ به عبارت ديگر قيمت تمام شده كالا براي واحدهاي اقتصادي كه از منابع بانكي استفاده ميكنند در سرمايهگذاري كاهش يابد.
وي به اهداف اوليه تاسيس اين بانك اشاره كرد و گفت: روند كار بانك قرضالحسنه بر اين است كه اقشار آسيبپذير و كم درآمد جامعه را تامين مالي بكند.
مصطفيپور با تقسيم مشتريان بانكها به دو گروه كلي گفت: يك گروه از مشتريان مصرفي و گروه ديگر مشتريان سرمايهگذار هستند كه اين دو گروه خود به سه دسته تقسيم ميشوند؛ دسته اول، افرادي كه درقبال تسهيلاتي كه دريافت ميكنند هم ميتوانند اصل و سود را برگردانند، گروه دوم مشترياني هستند كه ميتوانند اصل را برگردانند اما قدرت باز پرداخت سود را ندارند و گروهي از مشتريان هستند كه اگر تسهيلاتي دريافت كنند نه اصل و نه سود را نميتوانند برگردانند كه مطالبات معوق بانكها عمدتاً مربوط به اين گروه است.
مدير عامل بانك قرضالحسنه مهر ايران تصريح كرد: مخاطب گروه اول بانكهاي تجاري و تخصصي هستند، مخاطب گروه دوم بانك قرضالحسنه است و گروه سوم هم مخاطبي در شبكه بانكي ندارد و بايد به سراغ نهادهاي مردمي كه حالت NGO دارند و كمك بلاعوض ميكنند مثل بهزيستي و كميته امداد امام خميني بروند.
ما 100 درصد خصوصي هستيم
مصطفيپور در پاسخ به اين سؤال كه هنوز ماهيت اين بانك مشخص نيست و در خصوص دولتي و يا خصوصي بودن اين بانك شفافسازيهاي لازم صورت نگرفته است، گفت: بانكها دو نوع منابع دارند؛ بخشي از منابعشان منابع مالكيتي يا سرمايه بانك است و بخش ديگر منابع وكالتي است كه متعلق به سپردهگذاران است. بانكها وكيل هستند؛ وكيل يعني نايب و جانشين، بنابراين هر اقدامي كه بانك انجام ميدهد به جانشيني سپردهگذاران است.
خبرنگار ايلنا پرسيد: در قانون، بانكهاي سهامدار شما بانكهاي دولتي هستند. شما استدلال ميكنيد چون اين سپردهها را بخش خصوصي جمعآوري كرده است، پس بانك قرضالحسنه خصوصي است؛ در صورتي كه اين طور نيست. اينها سهامدارانشان دولت است و مجمعشان را وزارت اقتصاد برگزار ميكند.
وي در پاسخ گفت: به طور كلي طبق قانون عمليات بانكي بدون ربا كه دستورالعمل قانوني دارد، بانكها دو نوع منابع دارند؛ بخشي از منابع متعلق به خودشان است و از آن منابعي كه متعلق به خودشان است اگر هر خريدي انجام بدهند و هر سرمايهگذاري كه انجام بدهند، در مالكيت بانكها قرار ميگيرد. بخش ديگر از منابع كه در بانكها قرار دارد به عنوان منابع سپردهگذار است كه متعلق به سپردهگذاران در بانك است ولي متعلق به بانك از حيث مالكيتي نيست، لذا با آن وجوه هر سرمايهگذاري و هركالايي خريداري شود، متعلق به سپردهگذاران است و متعلق به بانك و متعلق به دولت نيست.
مصطفيپور ابراز داشت: اگر بانكها از محل اين منابع سهامي را خريداري كردند و يا در جايي سرمايهگذاري كردند، آن سرمايهگذاري متعلق به بخش خصوصي است و متعلق به بخش دولتي نيست؛ آنچنان كه الان تقريباً تمام بانكهاي دولتي سهمالشركه براي سرمايهگذاري دارند، از جمله بانك ملي كه شركت سرمايهگذاري دارد و يا همه بانكهاي ديگر. اين شركتها درست است كه از طرف بانك سرمايهگذاري شده اما اين شركت ها شركتهاي دولتي نيستند.
وي تصريح كرد: اساساً يكي از تسهيلاتي كه بانكها از آن استفاده ميكنند اين است كه ميتوانند از طريق مشاركت حقوقي در سهام شركتها سرمايهگذاري مستقيم كنند. در قانون عمليات بانكي بدون ربا هم اين موضوع جزء تسهيلات گروه مشاركات شناسايي و ابلاغ شده و بانكها بر روي آن كار ميكنند و بخشي از سرمايهگذاريهايشان مشاركت حقوقي است.
مصطفيپور اظهار داشت: بنا بر اين هيچ ايرادي از لحاظ خصوصي بودن بر اين بانك وارد نيست، مگر اينكه كسي ادعا كند سرمايهگذاري كه در اين بانك توسط بانكهاي دولتي شده است از محل سرمايه است. به عبارت ديگر از محل منابع مالكيتي است كه بنا بر ادعاي بانكها اين طور نيست و بانكها ادعا كردهاند منابعي كه براي سرمايه بانك قرضالحسنه آوردند از محل منابع مردمي بوده است.
پايان پيام
كد خبر: 458996
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1278]