تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس دوست دارد خداوند هنگام سختى ها و گرفتارى ها دعاى او را اجابت كند، در هنگام آ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833338593




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ادبيات عاميانه پـاسخ بـه يك نياز


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ادبيات عاميانه پـاسخ بـه يك نياز


از منظر جامعه‌شناسي ادبي، ادبيات را مي‌توان به دو شاخه تقسيم كرد:

1 ـ ادبيات رسمي كه ريشه در فرهنگ مكتوب دارد و منطبق برقواعد دستوري و زباني است.

2 ـ ادبيات غيررسمي كه ريشه در فرهنگ شفاهي دارد و آبشخور اصلي آن فولكلور و فرهنگ عمومي است.

ما از ادبيات غيررسمي به عنوان «ادبيات عاميانه» و مردمي ياد مي‌كنيم. ادبياتي كه همه اقشار جامعه در دايره مخاطبان آن قرار مي‌گيرند. براي مثال در حوزه ادبيات داستاني، رمان‌هاي عاشقانه و جنايي و در حوزه‌ي شعر، تك بيت‌هايي كه نقش بدنه كاميون‌ها و وانت‌بارها مي‌شود و يا ضرب‌المثل‌هاي سهل و مُمتنعي كه به صورت شبانه‌روز در ذهن و زبان مردم كوچه و بازار واگويه مي‌شود، نمونه‌هايي شاخص از گونه ادبيات عاميانه و مردمي است.

عمده‌ترين مولفه ادبيات غيررسمي، سادگي و مفهومي بودن آن است؛ به اين معنا كه خواننده به راحتي مي‌تواند با اين ادبيات ارتباط برقرار كند. علت اين امر، بهره‌گيري شاعر يا نويسنده از اصطلاحات، تكيه كلام‌ها و واژگاني است كه مردم كوچه و بازار به طور شبانه‌روز در محاورات روزمره‌ي خود به كار مي‌برند.

و اما آيا تا به حال از خودتان پرسيده‌ايد كه چرا آثار ادبي به ظاهر فاخر و لوكس (ادبيات رسمي) مورد اقبال عمومي جامعه قرار نمي‌گيرند، درحالي كه آثار ادبي عاميانه و مردمي به راحتي راه نفوذ در ذهن و زبان مردم را باز مي‌كنند.

پاسخ گفتن به اين سؤال كاري است سهل و ممتنع. سهل از آن جهت كه بگوييم اين گونه از آثار ادبي چون به نيّت نفنّن و سرگرمي توليد و عرضه مي‌شوند، فاقد پيچيدگي‌هاي زباني و معنايي هستند. از همين رو حكم راحت‌الحلقومي را دارند كه در ذائقه ادبي مخاطب خوش مي‌نشينند، و ممتنع از آن جهت كه صدور حكم كلي در مورد اين آثار و همه را به يك چوب راندن، از دايره اخلاق و انصاف به دور است. اين كه هر كتاب پرفروشي را عوام‌پسند و غيرقابل اعتنا و هر اثر كم‌فروشي را خواص‌پسند و حاوي ارزش‌هاي ادبي و هنري بدانيم، ريشه در توهُم «خود روشنفكربيني» دارد و قابل انطباق با واقعيت نيست.

فارغ از همه اين مُجادله‌ها، شايد بهتر باشد كه بگوييم ادبيات عاميانه پاسخ به يك نياز فرهنگي است. يادمان باشد كه همه افشار جامعه ـ با هر سطح سوادي ـ نياز به غذاي فرهنگي دارند. نمي‌توان از همه انتظار داشت كه فقط و فقط اشعار مولانا و حافظ و داستان‌هاي هزارويك شب و كليله و دمنه را بخوانند. بنابراين در توليدات ادبي و هنري بايد به نياز فرهنگي همه اقشار جامعه ـ فرهيخته و غيرفرهيخته ـ‌ توجه كرد و براي هر قشري، متناسب با درك و بينش فرهنگي آن قشر، به دنبال عرضه محصولات فرهنگي مناسب بود. البته روگرداني قشرهايي از جامعه از ادبيات رسمي (فاخر و فرهيخته) رانبايد به حساب عدم نياز به اين گونه ادبي دانست. اين امر بيشتر به عدم بلوغ فرهنگي جامعه و نداشتن شناختن نسبت به آثار ادبي ارزشمند برمي‌گردد.

درست مثل علاقه غيرقابل‌وصف كودكان به تنقّلاتي از قبيل پُفك و چيپس به جاي غذاهاي مقوي و سالم به خاطر خوشمزگي و دلچسب بودن!

چه بايد كرد؟ آنچه كه مسلم است پاك كردن صورت مسأله و ناديده گرفتن اينگونه ادبي، نه تنها دردي را دوا نمي‌كند، بلكه در پاره‌اي موارد گرايش جامعه را به ادبياتي از اين جنس بيشتر مي‌كند و بررونق اين بازار مي‌افزايد. راه معقول و منطقي ايجاد تعامل مثبت و سازنده بين خالقان و توليدكنندگان ادبيات رسمي و غيررسمي با هدف ارتقاي كيفي آثار، تغيير ذائقه فرهنگي جامعه با معرفي آثار ارزشمند بزرگان شعر و ادب پارسي از طريق رسانه‌هاي عمومي و مطبوعات و اصلاح ساختار نظام آموزشي است.

بدون شك اگر گسل فرهنگي ايجاد شده بين دو نسل ديروز و امروز با بازنگري و اصلاح ساختار آموزشي ترميم شود، نسل‌هاي امروز و فرداي ايران اسلامي درصدد بازيابي و بازشناسي مواريث فرهنگي خود برمي‌آيند.

در آن روز خجسته، فاصله ادبيات رسمي و غيررسمي به حداقل مي‌رسد و راه براي باروري و بالندگي «فرهنگ ملي» هموار مي‌گردد. اين چنين باد.




 پنجشنبه 30 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن