واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ايران خواهان يافتن راهكار پايدار براي مهاجران افغان شد
كابل - معاون وزير كشور ايران ابراز اميدواري كرد كه جامعه جهاني بتواند، راه حل واقعي ، معقول و پايداري را براي معضل پناهندگان افغانستان جستجو كند
به گزارش ايرنا، عباس محتاج روزچهارشنبه در نشست بينالمللي طرح بازگشت و استقرار مجدد مهاجران افغان در كابل از شركتكنندگان در اين نشست خواست تا ضمن توجه به واقعيتهاي جديد افغانستان ، زمينه ي همكاري موثري را ميان جامعه جهاني و حكومت در جهت بهبود شرايط افغانها فراهم كنند.
وي اضافه كرد: بازگشت به ميهن حق مسلم هر افغان است كه مطلوبترين و بهترين راه حل آوارگي مردم اين است كه مهاجران به كشور خود بازگردند.
محتاج تاكيد كرد كه پناهندگان براي بازگشت به امنيت و احترام و كمك براي آغاز مجدد زندگي نياز دارند و بايد اطمينان حاصل شود كه آنان مساعدت لازم را از سوي مقامهاي محلي و جامعه جهاني دريافت خواهند كرد.
رئيس هيات ايراني شركتكننده در نشست مزبور اظهار داشت : هفت سال از تلاش جامعه جهاني براي مديريت بحران افغانستان ميگذرد، در اين مدت اين كشور با مشكلات برجاي مانده از اشغال و جنگ ، مشكلات اقتصادي ،افزايش توليد مواد مخدر و تروريسم مواجه بوده است .
وي يادآور شد: هرچند با فعاليتهاي صورت گرفته ، افغانستان برخي تحولات را تجربه كرده است اما هنوز مسير طولاني را در پيش دارد.
محتاج با اشاره به بازگشت بيش از پنج ميليون افغان به كشور خود از سال ۲۰۰۱ميلادي تاكنون ، افزود: هنوز ميليونها نفر به دليل فقدان امكانات بازگشت و استقرار مجدد در وطنشان ، كماكان در كشورهاي ميزبان حضور دارند.
معاون وزير كشور ايران تصريح كرد: مهمترين درخواست ۹۰۰هزار پناهنده افغان در ايران اين است كه جامعه جهاني تلاش مستمر خود را براي عمل به تعهدات خود براي بازسازي افغانستان بكار گيرد.
محتاج يادآور شد: نبود مسكن ، فرصتهاي شغلي ، آموزش ، امكانات بهداشتي ، شغل و استخدام و روند كند بازسازي باعث كندي بازگشت مهاجران افغان شده است .
وي ادامه داد: بسياري از آنان تا هنگامي كه حمايت و تضمينهاي لازم را براي رفع مشكلات خود دريافت نكنند، براي بازگشت ترديد دارند،اين افراد نيازمند كمك هستند تا بتوانند نيازهاي خود را در زمان بازگشت تامين كنند.
معاون وزير كشور ايران افزود: مهاجراني كه بازگشتهاند براي آغاز زندگي مجدد نيازمند تامين حقوق و نيازهاي اساسي هستند، اما تلاش چنداني توسط جامعه جهاني و كشورهاي كمككننده صورت نگرفته است .
محتاج بر لزوم ارائه كمكهاي مالي بلند مدت به اين افراد تاكيد كرد و گفت : نگراني اين است كه با اولين شوك اقتصادي يا سياسي ، بسياري از آنان بار ديگر راهي كشورهاي همسايه بشوند و براي ادامه زندگي در انتظار كمك هاي بينالمللي بمانند.
وي با بيان اين كه مسكن مهمترين نگراني مهاجران است ، افزود: بخش اعظم مساعدت جامعه بينالمللي و كشورهاي كمككننده بايستي به تامين مسكن اختصاص يابد كه به اين نكته توجه لازم نشده است .
محتاج اظهار داشت : افغانهاي باقي مانده در ايران كساني هستند كه براي بازگشت و اقامت در سرزمين خود نياز به مسكن دارند، لذا توزيع زمين براي بازگشت يك عامل تعيينكننده است .
رئيس هيات ايراني شركتكننده در اين نشست اظهار داشت : زماني كه پناهندگان افغان ميشنوند كه ميلياردها دلار به بازسازي كشورشان اختصاص يافته است اما در مييابند كه اين كمكها تاثيري در زندگي آنان ندارد، دلسرد ميشوند.
وي يادآور شد: ايران در نشست كميسيون سه جانبه بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغان در كابل پيشنهاد كرد كه بودجه بازگشت افغانها از ايران تحت نظارت وزارت كشور به ساخت و ساز شهرك در مناطقي اختصاص يابد كه پناهندگان از ايران به افغانستان باز ميگردند كه هنوز اين پيشنهاد تحقق پيدا نكرده است.
محتاج تاكيد كرد: ايجاد فرصتهاي آموزشي از مشكلات فراروي مقامات افغان است ، زيرا مهاجران به امكانات آموزشي مناسب دسترسي دارند و در بازگشت به كشور، امكانات مشابهي را مطالبه ميكنند.
وي گفت : پناهندگان افغان در ايران نسبت به هموطنان خود در افغانستان عموما دسترسي بهتري به تحصيلات دارند، اغلب آنان ،فقدان امكانات آموزشي را بعنوان يكي از دلايل پناهندگي به ايران ذكر ميكنند.
محتاج ادامه داد: اگر امكانات مشابه براي آنان فراهم نشود، حاضر به بازگشت نخواهند بود، اين واقعيت نشاندهنده نياز آموزشي در افغانستان است وي تاكيد كرد كه ايران آمادگي دارد كه در اين زمينه به افغانستان كمك كند و كشورهاي كمككننده بايد منابع لازم را براي تامين نيازهاي آموزشي مهاجران فراهم كنند.
به گفته معاون وزير كشور، بازگشت توام با عزت پناهندگان و آوارگان از مهمترين اهداف و سياستهاي قطعي دولت ايران ميباشد و بايد پذيرفت كه بازگشت مهاجران تاثير شگرفي بر توسعه و بازسازي افغانستان خواهد داشت .
وي اضافه كرد: بازگشت افرادي كه از ظرفيتهاي كارشناسي بالا، توانايي ها و سرمايههاي لازم برخوردارند، ميتواند به ثبات افغانستان و ايجاد تحولات مثبت اجتماعي و اقتصادي كمك كند.
وي در ادامه اظهار داشت : جامعه جهاني بر اساس ميثاق خود با مردم افغانستان ، بايد در مبارزه با مواد مخدر، تروريسم و ناامني جدي تربوده و تا استقرار امنيت و مردم سالاري در اين كشور به تعهدات خود عمل كنند.
وي برقراري امنيت در افغانستان را يك ضرورت دانست و گفت : ايران با پذيرش يك چهارم جابجاهاي جمعيتي آوارگان افغان از ادامه حركت اين جمعيت به كشورهاي ديگر بخصوص اروپا جلوگيري كرده است .
محتاج ياد آورشد: دولت ايران هزينه بسيار زيادي را به دليل حضور ميليونها پناهنده و آواره افغانستاني براي مدت سه دهه متحمل شده است ، ايران به عنوان يك كشور ميزبان ، ميتواند به عنوان يكي از بزرگترين كشورهاي كمككننده نيز در نظر گرفته شود.
وي تصريح كرد: ايران از هيچ تلاشي براي مساعدت به پناهندگان و آوارگان فرو گذار نكرده است و هر آنچه در توان داشته ،انجام داده است .
چهارشنبه 29 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]