واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آسوشيتدپرس: آيا پيروزي اوباما به مذاكره با ايران منتهي ميشود؟
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي
انتخاب باراك اوباما در مقايسه با چند دهه گذشته بيشترين اميد را در رابطه با انجام گفتوگو ميان دو دشمن سر سخت يعني ايران و آمريكا به بار آورده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي با عنوان" آيا پيروزي اوباما به مذاكره با ايران منتهي ميشود؟" ضمن اشاره به مطلب فوق نوشت: اما اختلافات دو طرف از برنامه هستهيي ايران گرفته تا آينده اسرائيل، آن قدر عميق است كه احتمال پيشرفت يا چانه زني بزرگ در بهترين حالت ضعيف به نظر ميرسد. حتي آنهايي كه از گفتوگو حمايت ميكنند ميگويند كه نميتوانند چيزي بيش از برداشتن گامهاي كوچك در جهت كاهش تنش را پيشبيني كنند و منتقدين حتي شكستي قطعي را پيش بيني ميكنند.
مايكل رابين، عضو موسسه آمريكن اينترپرايز در واشنگتن گفت: ايران به زودي رييس جمهور آينده را از شبهه هرگونه باور مدينه فاضلهاي در قدرت ديپلماسي خارج ميكند. امكان نزديكي دو كشور هم چنان براي جهاني كه در سه سال گذشته به لبه تيز خصومت ايران - آمريكا به تعادلي متزلزل رسيده جذاب است.
بسياري از حاميان مسير ديپلماتيك خاطرنشان ميكنند كه تلاش هاي تحت رهبري آمريكا براي محدود كردن برنامه هستهيي ايران به شكل گستردهاي شكست خورده و تهران هم چنان مشغول برداشتن گامهايي است كه در برنامه هستهيي نياز دارد.
آنها ميگويند كه ترغيب ايران به همكاري در حال حاضر بهترين گزينه است با اين حال خواستار ديپلماسي فقط پس از انتخاب رييس جمهور جديد در ايران هستند و باز هم ميگويند كه حتي در اين صورت هم ديپلماسي با شكست مواجه مي شود.
اين گزارش حاكي است: اوباما نيز در ماههاي اخير محتاط بوده است. او از آغاز گفته است كه به "ديپلماسي سرسختانه، مستقيم و بدون پيش شرط" براي تحت فشار گذاشتن ايران به منظور رها كردن برنامه هستهيي باور دارد. دولت بوش مدتها تاكيد ميكرد كه ايران ابتدا فعاليت هستهيي را متوقف كند با اين حال با ايران گفتوگوهاي محدودي در خصوص عراق را انجام داد.
اوباما گفته است كه ممكن است محمود احمدي نژاد بهترين فرد براي مذاكره نباشد و اين ميتواند نشانه آن باشد كه دولت او منتظر است تا ببيند كه در انتخابات رياست جمهوري ايران چه كسي پيروز خواهد شد. وقتي احمدي نژاد تبريكاتي را براي اوباما ارسال كرد او با خونسردي گفت كه آن نامه را مطالعه خواهد كرد.
بنابراين گزارش اوباما، بايد پيش از هر چيز بر"اقدامات اعتمادساز" نظير همكاري در افغانستان متمركز شود كه واشنگتن و تهران در آنجا منافع مشتركي دارند؛ به علاوه تمايل اوباما به خروج نيروهاي آمريكايي از عراق يكي از موضوعات مهم تنش ميان دو طرف را رفع خواهد كرد.
با اين حال مساله اصلي هم چنان برنامه هستهيي ايران و خصومتش با اسرائيل است. حتي يك رييس جمهور ميانهروتر در ايران هم بعيد است از برنامه هستهيي عقب نشيني كند.
جورج پركوويچ، كارشناس منع اشاعه در موسسه كارنگي معتقد است كه ايجاد حس امنيت در ايران ميتواند به رسيدن به مصالحه در خصوص برنامه هستهيي كمك كند و در اين راستا ممكن است آمريكا به عنوان مثال گروهي منطقهاي از جمله با حضور ايران و كشورهاي عربي را براي كار كردن روي ديگر مسايل امنيتي پيشنهاد دهد.
چنين اقدامي ميتواند احساس امنيت را در ايران افزايش دهد؛ زيرا در حال حاضر احساس مي كند با همسايگان عرب متخاصم و سربازان آمريكايي احاطه شده و معتقد است كه هدف نهايي آمريكا سرنگوني رژيم است.
جان ابي زيد، فرمانده سابق نيروهاي آمريكايي در منطقه از جمله افرادي است كه ميگويند غرب ميتواند با ايراني هستهيي مادامي كه تنشها فرو نشانده شود زندگي كند.
اعتماد براي هر گونه تلاشي از اين قبيل حياتي است.
اين گزارش حاكي است: اسرائيل بيشترين ترس مستقيم را از ايران دارد و تزيپي ليوني به اوباما هشدار داده است كه گفتوگو با ايران نشانگر ضعف خواهد بود.
انتهاي پيام
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]