واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: «سعيده قدس» در فهرست 50 زن برتر جهان
هيچ وقت فكرنكردم كه اگر اين افتخار آمده كسي بايد كاري بكند يا من بايد كاري بكنم. اين يك اتفاقي است كه حاصل همهي آن كاري است كه تو يك عمر كردي. كار اجرايي بسيار فرساينده و كشندهاي كه دردش را حس نميكردم، چون خودم با بيماري بچهام بيمار بودم.
روزنامهي «وال استريت ژورنال» فهرستي را منتشر كرد كه در آن ۵۰ زن برتر سال ۲۰۰۸ از ديد اين روزنامه، معرفي شده بودند. نكتهي قابل توجه، مشاهده نام «سعيده قدس»، پايهگذار موسسهي خيريهي «محك» در جايگاه ۴۵ است.
«براي انتخاب پنجاه زن برتر سال ما به دنبال كساني هستيم كه در صنعت يا تجارت نقشي كليدي ايفا كردهاند.» اين گفتهي «لارنس روت» سردبير ژورنال زنان روزنامهي «وال استريت ژورنال» است؛ روزنامهاي بنام و پرتيراژ كه در فهرست ۵۰ زن برتر سال ۲۰۰۸ در مكان ۴۵ نام سعيده قدس را جاي داده است؛ بانوي ۵۷ سالهي ايراني و بنيانگذار موسسهي «محك» كه تشكلي غيردولتي ويژه حمايت از كودكان سرطاني در ايران است.
به گزارش شبكه دويچه وله، در معرفي كوتاه «وال استريت ژورنال»، از سعيده قدس به عنوان الگويي براي زنان جوان ايراني نام برده شده است كه مايلاند در جامعه نقشي فعال داشته باشند. اين زن ايراني در سال ۱۳۷۰ پس از بهبودي فرزندش كه مبتلا به سرطان بود، تصميم گرفت تا مركزي را براي حمايت از كودكان سرطاني در ايران ايجاد كند.
نفر نخست اين ليست «شيلا بر» (Sheila Bair) رييس يكي از موسسات مالي بزرگ آمريكاست.
موفقيتي ارزشمند
تنها سه ساعت پيش از منتشر شدن روزنامه و با يك تماس تلفني از نيويورك، خانم قدس از اين انتخاب آگاه شده است، هرچند جزييات همچنان براي خود او هم روشن نيست. او ميگويد: «فقط ميدانم كه چون مصاحبههاي مختلف در رابطه با محك داشتم، يكي از اين مصاحبهها هم با وال استريت ژورنال بود. ولي آن مصاحبه هيچ وقت چاپ نشد. نميدانم كه شناسايي از آن طريق بوده است يا نه.»
در تمام طول اين سالها سعي «محك» و دستاندركارانش به عنوان يك نهاد غيردولتي، جلب توجه مردم براي حمايت گستردهتر از اين نهاد بوده است؛ اصلي كه سنگ بناي «محك» بوده و در حال حاضر هم در حدود ۵۰۰۰ كودك سرطاني را تحت پوشش خود قرار داده است.
سعيده قدس كه هم اكنون براي ديدار فرزندانش در آمريكا به سر ميبرد، ميگويد كه از همان اوايل راهاندازي «محك» هيچ توقعي از سازمانهاي دولتي نداشته است و براي همين هم با به دست آوردن چنين عنواني انتظار وقوع اتفاق خاصي را ندارد. خانم قدس ميگويد: «هيچ وقت فكرنكردم كه اگر اين افتخار آمده كسي بايد كاري بكند يا من بايد كاري بكنم. اين يك اتفاقي است كه حاصل همهي آن كاري است كه تو يك عمر كردي. كار اجرايي بسيار فرساينده و كشندهاي كه دردش را حس نميكردم، چون خودم با بيماري بچهام بيمار بودم. من فكر ميكنم كه وقتي چنين اتفاقي ميافتد، فقط خستگي خودم در ميرود، انرژي ميگيرم و به يك نحوي فكر ميكني كه خب اين كار اينقدر كه تو فكر ميكردي مهم بوده است و ارزشش را داشته است كه تو زندگيات را روي آن گذاشتهاي.»
تاسيس انجمن خيريه در لسآنجلس
البته اين اولين موفقيت بينالمللي بنيانگذار «محك» نبوده است. سال گذشته هم بانك توسعهي اسلامي در عربستان، سعيده قدس را جزو يكي از زنان موثر در توسعه در خاورميانه شناخت. با اين همه او معتقد است كه مزيت اين موفقيتها بيشتر از شخص او، براي «محك» است. سعيده قدس در اين مورد ميگويد: «به من چيزي نميدهد، ولي كار خيلي از هموطنان من را كه ميخواهند اينجا (آمريكا) يا از جاي ديگر دنيا كمك كنند، براي تحقيق اين كه آيا اين سازمان واقعا مفيد است، آيا وجودش واقعا توانسته است تغييري در سرنوشت مخاطبانش كه بچههاي سرطاني و خانوادههايشان هستند، ايجاد كند يا نه، اين (انتخاب وال استريت ژورنال) كار را برايشان تخفيف ميدهد و كم ميكند.»
سعيده قدس در حال حاضر در فكر ايجاد موسسهاي خيريه در شهر لسآنجلس است. او از تجربهي سفرهاي پيشيناش حرف ميزند، اين كه بارها شاهد آن بوده است كه بسياري از ايرانيان مقيم آمريكا تمايل داشتهاند به نحوي در كارهاي خيريه سهيم باشند، اما جاي خالي انجمنهاي خيريهي اينچنيني به شدت احساس ميشده است. از همين رو هم او تصميم ميگيرد تا در اين شهر موسسهاي بينالمللي را تاسيس كند كه به همهي كودكان، صرفنظر از مليت و كشور، كمك برساند.
تا به اينجا وي موفق شده است كه اين موسسه را به ثبت برساند اما تنها مشكل پيش رو مسئلهي كمكهاي نقدي به ايران است كه به واسطهي تحريمهاي آمريكا تا حدي با مشكل مواجه شده است. هرچند كه سعيده مقدس ميگويد، ارسال دارو به ايران جزو موارد تحريمي آمريكا نيست و تنها به اجازهي مخصوص نياز هست كه براي آن هم اقدام كرده است.
يكي از مزيتهاي بزرگ به دست آوردن چنين موفقيتهايي از نظر خانم قدس، تصويري است كه از زن ايراني ارائه ميشود. سعيده قدس ميگويد كه تصوير جديد با شيرين عبادي و جايزه نوبل صلح آغاز شد و او اميدوار است كه حالا با انتخاب خود وي به عنوان يكي از زنان برتر سال ۲۰۰۸ از طرف «وال استريت ژورنال» ادامه يابد. به همين خاطر هم شايد توصيف نويسندهي اين روزنامهي آمريكايي بجا باشد، كه سعيده قدس الگويي است براي زنان جوان ايراني كه خواهان ايفاي نقشي فعال در جامعهشان هستند.
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]