واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
اینکه به امیرحسین صبا گفته.اید اول یک لیوان آب، بعد سالاد و بعد غذایش را بخورد، یک قانون کلی است که به همه توصیه می.کنید یا نه؟
آقای دکتر! امیرحسین صبا دلایل زیادی را برای چاق شدنش عنوان کرد. به نظر شما مهم.ترین دلیل بالا رفتن وزنش چه بوده است؟
من فکر می.کنم که وسواس فکری عمده.ترین علت اضافه .وزن شدید او بوده. همان.طور که خودش هم گفت، او در مواقع ناراحتی و عصبانیت برای رسیدن به آرامش به غذا پناه می.برده که عادت بسیار غلطی است.
سلامت: این وسواس فکری، اختلالی در روند کار درمانی شما ایجاد نکرد؟
چرا. او در نوبت اول که پیش من آمد، توانست خیلی خوب و راحت،. هفته.ای 1 کیلو از وزنش را کم کند اما در نوبت دوم و پس از مدت زمانی که برای استراحت به او دادم، مثل نوبت اول وزن کم نکرد و خودش مدعی بود که غذایش زیاد نشده و حتما متابولیسم بدنش مشکل دارد. ما متابولیسم بدن او را چک کردیم و دیدیم نرمال است و به این نتیجه رسیدیم که وسواس فکری دوباره به سراغش آمده. به همین خاطر، دلایل فراوان و مهمی را که باید به خاطر آنها وزنش را پایین می.آورد، به او گوشزد کردیم و گفتیم که اگر نتواند با این مشکل کنار بیاید، باید به روان.پزشک مراجعه کند.
سلامت: چه ضرورتی داشت که وزن امیرحسین پایین بیاید؟
خب، او کبد چرب داشت و مهم.تر از همه، سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت. اگر وزنش را پایین نمی.آورد، قطعا در آینده.ای نزدیک در صف بیماران کبدی و دیابتی قرار می..گرفت.
سلامت: این استراحتی که هر چند ماه یک..بار بین رژیم به بیمارانتان می.دهید، به چه علت است؟
بعد از یک دوره چندماهه که بیمار رژیم می.گیرد، متابولیسم بدنش پایین می.آید و دیگر نمی.تواند مانند ماه.ها و هفته.های اول، وزن کم کند در نتیجه فکر می.کند که در راه کاهش وزن شکست خورده و شاید دیگر رژیمش را ادامه ندهد اما وقتی که ما یک استراحت چند هفته.ای را بین رژیم غذایی بیمار قرار می.دهیم و او را در غذا خوردن آزاد می.گذاریم، دیگر اختلالی در کارکرد متابولیسم بدن او ایجاد نمی.شود و او می.تواند روند کاهش وزنش را به خوبی دنبال کند.
سلامت: این باعث برگشت وزن نمی.شود؟
نه! چون فرد خودش می.داند که در مسیر کاهش وزن قرار دارد و به راحتی دست از هدفش نمی.کشد و در ضمن، بعد از مدتی رژیم،. اصلا نمی.تواند مثل سابق پرخوری کند.
سلامت: امیرحسین، یکی از دلایل بالا بودن وزنش را این می.داند که از کودکی اگر سر سفره،. میلی هم به غذا نداشته، مادرش مثل خیلی از مادران ایرانی او را مجبور می.کرده که غذا بخورد. آیا این دلسوزی مادران به ضرر بچه.هایشان نیست؟!
خب، بله؛ یکی از فرهنگ.های رایج اما غلط ما این است که بچه.های چاق را بیشتر می.پسندیم و فکر می.کنیم بچه هرچه چاق.تر باشد، سالم.تر است. به همین خاطر هم شما هیچ وقت روی جلد مجله.ای، عکس یک بچه لاغر را نمی.بینید. خیلی از ما حتی به باورهایمان هم یقین نداریم. مثلا از طرفی معتقدیم که باید اضافه وزن نداشته باشیم تا سالم بمانیم و از طرف دیگر دوست نداریم بچه.هایمان لاغر باشند. به همین خاطر، از کودکی اینقدر آنها را مجبور به غذا خوردن می.کنیم تا دچار اضافه وزن کودکی شوند و این مشکل تا بزرگسالی دست از سرشان برندارد.
سلامت: پس اگر مادری بخواهد از سلامت رشد فرزندش مطمئن شود، باید چه کار کند؟
کافی است تحت.نظر متخصص کودکان، منحنی رشد فرزندش را بررسی کند و اگر آن متخصص تشخیص داد که فرزندش لاغر است یا سوءتغذیه دارد، آن وقت به فکر چاره بیفتد!
سلامت: آقای صبا و پسرشان می.گویند که مانند خیلی از ما ایرانی.ها عادت دارند برنج شان را با نان بخورند. این عادت، غلط است؟
نمی.توان گفت که این عادت، اشتباه است چون بالاخره هرکسی دوست دارد غذایش را یک.جوری بخورد. اما کسانی که عادت دارند برنجشان را با نان میل کنند باید حواس.شان باشد که این 2 ماده غذایی، از یک جنس هستند و باید حتماً کالری نانی که می.خورند را هم در رژیم روزانه.شان محاسبه کنند و نان را به عنوان چاشنی برنج به شمار نیاورند. ما حتی می.گوییم اگر شما در طول رژیم از مواد خوب و مفیدی مانند روغن زیتون هم برای رفع یبوست استفاده می.کنید، باید کالری آن را در نظر داشته باشید تا دچار اضافه وزن نشوید.
سلامت: آقای صبا می.گویند که دیابتشان با کاهش وزنشان کاملا کنترل شده. آیا تمام دیابتی.های چاق می.توانند با کم کردن وزن بر بیماری خود غلبه کنند؟
ببینید؛ افراد چاقی که دیابت نوع 2 دارند و نمی.خواهند که کارشان به دیابت نوع 1 و انسولین برسد، باید وزنشان را پایین بیاورند. ما نمی.گوییم که یک.دفعه از 120 کیلو برسند به 70 کیلو، بلکه منظورمان این است که مانند علی صبا،. به تدریج و پله.پله وزنشان را پایین بیاورند. خیلی.ها فکر می.کنند که 40 کیلو کاهش وزن برای یک فرد 60 ساله زیاد و خطرناک است؛ در صورتی.که اگر کاهش وزن به طور اصولی صورت بگیرد مشکل.ساز نخواهد شد. این تزریق انسولین و ابتلا به عوارض دیابت است که برای یک فرد 60 ساله خطر دارد، نه کاهش وزن!
سلامت: ظاهرا چربی خون آقای صبا هم بالا بوده. آیا کنترل کامل چربی خون هم با رژیم غذایی میسر است؟
اقدام اولیه برای افرادی مانند آقای صبا که خانوادگی غذاهای چرب می.خوردند، اصلاح الگوی تغذیه. است. سپس اگر چربی خون ایشان و امثال او به تنهایی و با رژیم غذایی کنترل نشد باید از داروهای مناسب هم در کنار رژیم استفاده کرد.
سلامت: اینکه به امیرحسین صبا گفته.اید اول یک لیوان آب، بعد سالاد و بعد غذایش را بخورد، یک قانون کلی است که به همه توصیه می.کنید یا نه؟
نه! معده امیرحسین، خیلی گشاد شده بود و او نمی.توانست تا کاملا سیر نشده، از سر سفره غذا بلند شود. بنابراین من این توصیه را به او کردم که حداقل حجمی از معده.اش با خوراكی های کم.کالری، پیش از صرف غذا پر شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]