واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
مازیار فکری ارشاد
سینمانگار: به سلامتی و میمنت فهرست نهایی فیلم های اکران نوروزی امسال هم مشخص شد و مانند هر سال، هزار حرف و حدیث پیرامون این گزینش ها سر بر آورد. به بخش اداری ماجرا یعنی تصویب و ارائه آئین نامه نمایش سال 90 از سوی خانه سینما، کنار کشیدن(یا گذاشته شدن؟!) شورای صنفی از پروسه اکران و ورود اداره کل نظارت و ارزشیابی به میدان و تعیین فیلم های این نوبت اکران کاری ندارم. چون ماجرا آنقدر بیهوده پیچیده و بغرنج شده که احتمالا هرگونه اظهار نظری در این مورد، به گره خوردن هر چه بیشتر قضیه می انجامد.
آنچه می خواهم در این یادداشت به آن بپردازم، ترکیب و نحوه چینش فیلم های برگزیده شده برای اکران نوروز است. گفته می شود «جدایی نادر از سیمین»، «جرم»، «ورود آقایان ممنوع»، «اخراجی های 3» و «شیش و بش» برای اکران نوروزی در نظر گرفته شده اند و گویا قرار است 2 فیلم دیگر هم در گروه سینماهای آزاد به نمایش در آیند. خوشبختانه کیفیت هنری فیلم های به نمایش در آمده در جشنواره بیست و نهم فجر به قدر کافی بالا بود تا شاهد اکرانی پر رونق تر از اکران سرد و بی روح سال 89 در سینماها باشیم. هر مخاطب بالقوه سینما با هر نوع سلیقه ای، به احتمال فراوان فیلم هایی نزدیک به روحیات و سلیقه خود خواهد یافت که می تواند به تماشای آنها بنشیند. در صورت اتخاذ یک چینش درست و مناسب، هر نوبت اکران سال آینده می تواند دستکم شاهد نمایش یک یا دو فیلم بالای متوسط و خوب باشد. حال با این تفاصیل چه اصراری است که تعدادی از فیلم های خوب و با ارزش را در ترافیک اکران نوروزی بگنجانیم و به نوعی آنها را خرج موقعیتی کنیم که یه خودی خود کشش کافی را برای جذب مخاطب پدید آوریم و بعد در نوبت های آینده اکران، دستمان را از فیلم هایی که قابلیت جذب مخاطب حتی در فصل های به اصطلاح مرده اکران را دارند خالی کنیم؟
نکته بعدی سلیقه به کار رفته در چینش فیلم های نوروزی است. البته معتقدم که اکران نورز به معنی انباشتن سالن ها از فیلم های کمدی و صرفا شاد و سرخوش نیست. اما نمایش فیلمی تلخ و ملتهب مثل «جدایی نادر از سیمین» در ایام عید و سال نو، نه تنها بد سلیقگی است که فرصتی مناسب برای برقراری ارتباط با توده مخاطب را از این فیلم فوق العاده می ستاند.
زمانی که «اخراچی های 3» را اکران می کنیم، مشخص است که توده مخاطب سینما رو به سمت این فیلم سرازیر می شود. آن وقت انتظار داریم مخاطبی که حال و هوای مفرح تعطیلات عید به دنبال فیلم های کمیک و طنز آلود می گردد، نیم نگاهی هم به «جدایی نادر از سیمین» داشته باشد؟ اکران فیلم با ارزش و فوق العاده ای چون «جدایی نادر از سیمین» در ایام نوروز نهایت بد سلیقگی است. این فیلم در میان قشر نخبه و روشنفکر جامعه، مخاطبان خاص و ویژه خود را دارد. مهم اقشار دیگر جامعه هستند که می توان با دامن زدن به حواشی جذاب و مثبت فیلم نظر آنها را هم جلب کرد. چنین وضعیتی برای فیلم «جرم» هم بیش و کم حکمفرماست. طرفداران مسعود کیمیایی تحت هر شرایطی از فیلم های او استقبال می کنند و فروشی تثبیت شده را برای این فیلم رقم می زنند.اما «جرم» این قابلیت را دارد تا تماشاگر قهر کرده و خسته از فیلم های اخیر کیمیایی را به تماشای "فیلم مسعود کیمیایی" بنشاند. ولی این فرصت هم در ایام نوروز و ارکان «اخراجی های 3» و «ورود آقایان ممنوع» از دست می رود. جمع آوری چند فیلم پر مخاطب در یک نوبت، نه تنها به نفع کلیت سینما و جریان اکران نیست، بلکه به نوعی فیلم سوزی هم تبدیل می شود.
«جدایی نادر از سیمین» در هر نوبتی به جز اکران نوروز قابلیت دستیابی به رکوردی ماندگار در نمایش فیلم های جدی و اجتماعی را دارد. «جرم» هم می تواند در نوبتی دیگر، به پر فروش ترین و پر مخاطب ترین فیلم مسعود کیمیایی در سال های پس از انقلاب تبدیل شود. آیا عمدی در کار است که این دو فیلم در هیاهوی بازار و اقبال فراگیر نسبت به فیلم های کمدی، تا حد امکان نادیده باقی بمانند ؟!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 413]