واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جهان - آغاز محتاطانه گفتوگوي اروپاييـ روسي
جهان - آغاز محتاطانه گفتوگوي اروپاييـ روسي
مازيار آقازاده: در حالي كه تنها كمتر از 70 روز از آغاز تصميم اتحاديه اروپا مبني بر متوقف ساختن گفتوگوهاي اين اتحاديه با روسيه ميگذرد، «بنيتا فررووالدنر» كميسيونر روابط خارجي اين اتحاديه روز دوشنبه و پس از اجلاس وزراي خارجه اين اتحاديه در بروكسل، اعلام كرد كه گفتوگوهاي اين اتحاديه با روسيه از سر گرفته خواهد شد و والدنر با اشاره به اجلاس رهبران اتحاديه اروپا و روسيهـ كه در جمعه هفتهجاري (14 نوامبر) در شهر نيس فرانسه برگزار خواهد شدـ افزود كه تاريخ دقيق آغاز گفتوگوهاي مربوط به انعقاد پيمان همكاريهاي استراتژيك دو طرف، پس از اجلاس جمعه تعيين خواهد شد. در اين حال با پس گرفتن مخالفت لهستان با آغاز گفتوگوها، وزير خارجه ليتواني اعلام كرده است كه كشورش همچنان با آغاز اين گفتوگوها مخالف است. دليل مخالفت لهستان و ليتواني با آغاز گفتوگوي اتحاديه اروپا با روسيه حضور نظاميان روسي در دو منطقه جداييطلب اوستياي جنوبي و آبخازيا و آنچه كه اين دو كشور عدم تعهد كامل روسيه به مفاد آتشبس روسيه و گرجستان ميخوانند، اعلام شده است، اما بهنظر ميرسد دليل اصلي مخالفت اين دو كشور احساس ناامني از خطر استقرار موشكهاي روسي در نزديكي مرزهايشان است.
مركل: اوكراين و گرجستان شرايط عضويت در ناتو را ندارند
در اين حال و همزمان با عدول اعضاي اتحاديه از تصميم قبلي خود مبني بر تعليق گفتوگوها با روسيه، آنگلا مركل صدراعظم آلمان با اشاره به شرايط داخلي دو كشور اوكراين و گرجستان، عضويت اين دو كشور در ناتو را با توجه به شرايط كنوني داخلي اين دو كشور در آينده نزديك بعيد دانست. مركل كه روز دوشنبه و در پنجاه و چهارمين نشست مجمع عمومي اتحاديه ناتو در برلين سخن ميگفت با اشاره به اين موضوع افزود كه موضع دولت برلين همچنان حمايت از عضويت اوكراين و گرجستان در ناتو است اما بايد اين دو كشور در عزم خود در پيوستن به ناتو پايدار بوده و پيمان ناتو نيز با درخواست عضويت آنها موافقت كند. آلمان و فرانسه در اجلاس سران ناتو در آوريل سالجاري در بخارست نيز با طرح موضوع عضويت اين دو كشور در ناتو مخالفت كرده و بحث بر سر اين موضوع را به اجلاس دسامبر سال جاري موكول كردند. بسياري از تحليلگران دليل مخالفت آلمان و فرانسه با عضويت اين دو كشور در ناتو را هراس از احتمال عكسالعمل منفي روسيه و وابستگي شديدشان به منابع انرژي روسيه ميدانند. روسيه مخالف جدي گسترش ناتو به شرق و عضويت اوكراين و گرجستان در اين پيمان امنيتيـ نظامي است.
معضل موشكي؛ تغيير در روسيه ابهام در آمريكا
با تصميم اخير روسيه مبني بر استقرار موشكهاي كوتاهبرد «اسكاندر» در مرز لهستان و ليتواني در واكنش به استقرار سيستم دفاع ضد موشكي آمريكا در لهستان و جمهوري چك، بياعتمادي و تنش در روابط آمريكا و روسيه به بالاترين حد پس از جنگ سرد رسيده است. اين در حالي است كه انتخاب رئيسجمهور جديد و به قدرت رسيدن وي در دو ماه آتي، در واشنگتن موضع مقامات آينده دولت دموكرات باراك اوباما را نسبت به تعهد به اجراي طرح سپر دفاع ضد موشكي آمريكا در اروپا در هالهاي از ابهام قرار داده است.
دفتر رياستجمهوري لهستان روز شنبه اعلام كرد كه اوباما در گفتوگوي تلفني خود با «لخ كاچنيسكي» رئيسجمهور لهستان بر تعهد دولت آتي آمريكا به اجراي طرح سپر دفاع موشكي تاكيد كرده است اما به فاصله كمتر از يك روز از طرح اين موضوع يكي از مشاوران ارشد اوباما موضوع را تكذيب كرد و اعلام كرد كه اوباما هيچ تعهدي مبني بر تداوم اجراي اين طرح به همتاي لهستاني خود نداده است اما به فاصله گذشت يك روز از اين موضوع دگربار خبرگزاري ريانووستي روسيه با چاپ خبري به نقل از رئيس دفتر امور خارجه رئيسجمهور لهستان مدعي شد كه جوزف بايدن معاون اول اوباما در گفتوگوي تلفني با كاچنيسكي به علاقه دولت آتي آمريكا به پيگيري اجراي طرح سپر دفاع موشكي در شرق اروپا تاكيد كرده است. اين تاييد و تكذيبهاي پيدرپي نشان از اين دارد كه هنوز مقامها و مشاوران دولت آتي آمريكا به جمعبندي لازم نسبت به نحوه واكنش به تهديدهاي روسيه و نيز ميزان تعهد به متحدان ناتويي آمريكا در شرق اروپا، نرسيدهاند و با عدم موضعگيري صريح ميخواهند تا تاريخ نهايي استقرار رئيسجمهور جديد در كاخ سفيد موضع رئيسجمهور آتي آمريكا را اعلام علني نكنند چرا كه ممكن است اين امر در صورتي كه در تعارض با سياست دولت بوش باشد، لطمهاي جدي به سياست ايالاتمتحده در ميان متحدانش وارد كند.
از سوي ديگر خبرهاي رسيده از روسيه نيز حاكي است كه مدودف با انجام مانورهاي قدرت سعي دارد خود را چهرهاي مقتدرتر از پوتين نشان دهد. مدودف روز دوشنبه سران احزاب و روساي دو مجلس اين كشور را به حضور پذيرفته و درباره طرح جديد خود براي اصلاح قانون اساسي روسيه با آنها مشورت كرده است. بنابر گزارش خبرگزاريهاي روسيه در اين نشست ولاديمير پوتين حضور نيافته است. اما پوتين در نشستي با اعضاي حزب «روسيه واحد» ـ كه وي رهبر اين حزب ميباشدـ از طرح مدودف بهطور تلويحي حمايت كرده و اعلام دقيقنظر حزب را به كنگره آتي حزب موكول كرده است. هنوز جزئيات دقيق اصلاحات پيشنهادي مدودف مشخص نيست و صرفا كلياتي از آن منتشر شده است. براساس اين طرح دوره رياستجمهوري از چهار به شش سال و مدت نمايندگي در دوماي دولتي از چهار به پنج سال افزايش مييابد. در اين طرح همچنين اختيارات نظارتي دوما بر دولت افزايش يافته و در سيستم انتخاباتي روسيه نيز تغييراتي ايجاد خواهد شد. هنوز مشخص نيست كه تغيير سيستم انتخاباتي اجازه حضور مجدد پوتين در انتخابات آتي رياستجمهوري را خواهد داد يا نه.
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]