واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با مراكز قرآنپژوهي/ 7آشنايي با گروه تفسير و علوم قرآن مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)
گروه انديشه: هدف كلان گروه تفسير و علوم قرآن مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) تربيت محققان و مدرسان كارآمد در زمينه تفسير و علوم قرآني به منظور استخراج، تبيين، نظريهپردازي و ارائه روزآمد علوم و معارف قرآن در زمينههاي گوناگون و دفاع معقول و مستند از قرآن و آموزههاي آن است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، سابقه گروه تفسير و علوم قرآن مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) به سال 1365 هجري شمسي و قبل از شكلگيري مؤسسه امام خميني(ره) بازميگردد. در ابتدا بنا به ضرورتهايي، «گروه پژوهشي تفسير» در بنياد باقرالعلوم(ع) با حضور جمعي از دانشآموختگان مؤسسه تأسيس شد و دو سال بعد گروه آموزشي شكل گرفت.
پس از رسميت يافتن فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي مؤسسه امام خميني(ره) اين گروه با نام جديد «تفسير و علوم قرآن» به فعاليتهاي خود ادامه داد. هدف كلان گروه، تربيت محققان و مدرسان كارآمد در زمينه تفسير و علوم قرآني به منظور استخراج، تبيين، نظريهپردازي و ارائه روزآمد علوم و معارف قرآن در زمينههاي گوناگون و دفاع معقول و مستند از قرآن و آموزههاي آن است.
آثار منتشر شده توسط اين گروه عبارتند از: انسانشناسي (سلسله دروس انديشههاي بنيادين اسلامي، طرح ولايت)؛ تحقيق و نگارش دروس معارف قرآن آيتالله محمدتقي مصباح يزدي؛ تدوين و نگارش دروس معارف آيتالله محمدتقي مصباح؛ تعدد قرائتها، تدوين و نگارش سلسله سخنرانيهاي آيتالله محمدتقي مصباح يزدي؛ علوم قرآن؛ صحابه در قرآن؛ قرآن و قلمروشناسي دين؛ وحيشناسي (سلسله كتب مركز آموزش غير حضوري)؛ معيارها و عوامل تمدن از نظر قرآن و ... .
طرحهاي در حال اجراي گروه تفسير و علوم قرآن مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)
1. طرح كلان تحقيق و بازنگري كتب معارف قرآن: اين طرح در قالب 11 پروژه خرد طراحي شده است و جمعي از اعضاي هيئت علمي گروه تفسير و علوم قرآن و ديگر گروههاي مؤسسه در اجراي آن شركت دارند. عناوين بخشهاي مختلف اين پروژه عبارتند از: خداشناسي، جهانشناسي، انسانشناسي، راه و راهنماشناسي، قرآنشناسي، اخلاق در قرآن و ... .
2. طرح كلان پژوهشي تصنيف موضوعي الميزان: اين طرح در 16 بخش (1. خداشناسي، 2. جهانشناسي، 3. انسانشناسي، 4. راه و راهنماشناسي، 5. علوم قرآني، 6. اقتصاد، 7. اخلاق فردي، 8. اخلاق اجتماعي، 9. فقه و اصول، 10. جامعهشناسي، 11. معرفتشناسي، 12. اقتصاد، 13. تاريخ، 14. حقوق و سياست، 15. فلسفه و منطق، 16. روانشناسي و تعليم و تربيت) برنامهريزي شده و علاوه بر ناظر اصلي كل طرح، هر محور آن نيز داراي ناظر خاص است. اين طرح كه مرحله اول از يك طرح كلان سه مرحلهاي (تصنيف موضوعي الميزان، تدوين و تحقيق موضوعي الميزان و تفسير موضوعي الميزان) است در قالب كتاب و نرمافزار عرضه خواهد شد.
3. طرح كلان پژوهشي معجم موضوعي قرآن كريم: اين طرح در ده محور اساسي معارف قرآن برنامهريزي شده است. چهار محور از محورهاي دهگانه در قالب چهار پروژه در دست اجراست. بخش خداشناسي پايان يافته است و به صورت نرم افزار ارائه خواهد شد. بخش معاد نيز پايان يافته است و به همراه تفاسير مربوطه از الميزان و يا مجمع البيان، به صورت نرمافزار و كتاب ارائه مي شود. بخشهاي انسانشناسي و جهانشناسي نيز هماكنون در دست انجام و در شرف نهايي شدن است.
4. طرح كلان زن در انديشه و فرهنگ اسلامي: اين طرح در چهار مرحله برنامهريزي شده است. مرحله اول كه به كاوش در تفاوتهاي تكويني زن و مرد ميپردازد، پايان يافته و در قالب كتاب « جستاري در هستيشناسي زن» ارائه شده است. فاز دوم اين طرح كه به حضور زن در عرصههاي اجتماعي و اقتصادي مي پردازد نيز به پايان رسيد. مرحله سوم طرح كه به حضور زن در عرصة حكومت و سياست ميپردازد تا پايان سال 1388 به پايان ميرسد. مرحله چهارم طرح كه به تبيين و وتحليل تفاوتهاي حقوقي زن و مرد ميپردازد در سال 89 آغاز و در سال 90 به پايان ميرسد.
5. تدوين متون درسي مقطع كارشناسي: جمعي از اعضاي هيئت علمي و محققان به سفارش مديريت تدوين متون، مشغول تدوين متون درسي مقطع كارشناسي هستند.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 279]