واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: وبلاگ هياتهاي مذهبي؛ تريبون اعلام برنامه يا تبليغ دين در فضاي مجازي؟
گروه وبلاگ و IT: وبلاگ هياتهاي مذهبي، رسانهاي كمهزينه و پر مخاطب براي اعلام برنامههاي جاري و معرفي بيشتر مراسم مذهبي هيات و همچنين تبليغ دين در فضاي مجازي محسوب ميشود، اما گاهي كاركرد تبليغي و آگاهيبخشي آن در سايه تبليغ برنامههاي هيئات كاهش مييابد.
حضور در فضاي مجازي براي بيان صداي گروههايي كه در دنياي واقعي با حضور كمتر و يا خاموشتري مواجه هستند، مزيتي بزرگ محسوب ميشود.
امكان ايجاد وبلاگ شخصي بدون نياز به صرف هزينه و تنها با دسترسي به اينترنت، نياز به سواد رايانهاي در حد مبتدي براي اداره يك وبلاگ، چندرسانهاي بودن بعضي از سرويسهاي وبلاگنويسي، از دلايلي است كه باعث ميشود كاربر بتواند يك رسانه شخصي كمهزينه مانند وبلاگ داير كند.
در نتيجه اين حضور و با تجربياتي كه بعضي از وبلاگهاي شخصي در اين فضا به دست آوردهاند، همچون تبديل شدن به يك رسانهاي پر بازديد، منبع خبرگزاريهاي مهم واقع شدن، اين نويد را به بلاگران ميدهد كه اميدوار باشند مخاطباني بيش از يك رسانه جمعي داشته باشند.
حضور در اين فضا يعني «ديده شدن»، پس بسياري از مبلغان مذهبي با علم به اين موضوع به خوبي وارد دنياي مجازي شده و فعاليت ميكنند.
پايگاههاي اطلاعرساني مراجع عظام، نشريههاي الكترونيك ديني، كتابخانههاي مجازي مذهبي، وبلاگهاي شخصي ديني و قرآني از مثالهاي بارز حضور در اين فضا هستند.
افراد و سازمانها و نهادهاي مذهبي هر كدام معطوف به اهدافي همچون ترويج و تبليغ دين در فضاي مجازي، پاسخگويي به سوالات مذهبي، اطلاعرساني و غيره در فضاي مجازي فعال هستند.
گاهي يك وبلاگ شخصي تنها به دليل علاقه به حوزه مذهبي مينگارد. مخاطب هدف اين وبلاگها و پايگاههاي اطلاعرساني نيز از وبگردهاي معمولي تا افراد مقلد يك مرجع و يا يك علاقهمند به دين اسلام متفاوت هستند.
در ميان حضور وبلاگهاي شخصي و نهادها، ميتوان به حضور وبلاگهاي هياتهاي مذهبي كه خود در دنياي واقعي داراي سازماندهي و مكان خاص هستند، اشاره كرد.
كاركرد وبلاگ هياتهاي مذهبي چيست؟
شايد بتوان حضور هياتها در فضاي مجازي را جنبه تبليغي براي خود هيئات محسوب كرد و در نهايت نوعي كاركرد خبري و اطلاعرساني از برنامههاي جاري هيات مذكور داشته باشد.
وبلاگهاي هياتهاي مذهبي اطلاعاتي راجع به برنامههاي مذهبي انجام شده و در حال انجام هيات، مداحاني كه حضور دارند، سخنران مدعو در مراسم در اختيار مخاطبان خود قرار ميدهند.
مخاطب هدف اين هياتها به غير از كساني كه در دنياي واقعي به هيات رفتوآمد دارند، وبگرداني هستند كه دغدغه دين دارند، بنابراين توجه تنها به بعد تبليغ براي هيئات نميتواند نيازهاي مخاطب را برطرف سازد و فعالان اين رسانه بايد در كنار اين كاركرد بعد اطلاعرساني و تبليغي دين در رسانه شخصي خود را مورد توجه قرار دهند.
چرا وبلاگ؟
چرا هياتهاي مذهبي وبلاگ دارند؟ بنابر دلايلي كه در آساني توليد و كنترل وبلاگ با توجه به سواد رسانهاي رايانهاي پايين در بالا ذكر شد ميتوان دلايل زير را برشمرد:
1) وبلاگ رسانه نسل جوان است. گاهي كساني مخاطب وبلاگها هستند كه كمتر در دستههاي مذهبي حضور فعال دارند پس با وبلاگ ميتوان آنها را نير مورد خطاب قرار داد.
2) امكانات چند رسانهاي وبلاگ: متن با حضور صدا و تصوير و ويديو ميتواند در وبلاگ قرار گيرد.
3) امكانات جانبي وبلاگ: همچون ايجاد خبرنامه، فيدخواني، نظرسنجي، آماز بازديدكنندگان، ايجاد تالارهاي گفتمان.
4)امكان تعاملي وبلاگ: مخاطب ميتواند به راحتي در فضاي مجازي به بازخورد بپردازد و حتي در تالارهاي گفتمان و يا در صفحات نظرها بين هواداران و مخالفان ميتواند درگيري آراء رخ دهد.
در بخش بعدي اين گزارش به معرفي وبلاگهاي هيات مذهبي و نحوه بهكارگيري وبلاگ در خدمت هياتهايشان ميپردازيم.
وبلاگ هيات الزهرا وابسته به دانشگاه صنعتي شريف از ويژگي چندرسانهاي وبلاگ براي پخش زنده برنامهها و مراسم مذهبي هيات خود استفاده كرده است.
پايگاه اطلاعرساني هيات الرضا به عنوان يك پايگاه خبري كوچك درباره فعاليتهاي جاري هيات، همچنين آشنايي با مداحان و نواهاي موجود فعال است. اين پايگاه با طراحي مناسب با هدف وبلاگ، با بخشهايي همچون نوا، عكس يك آرشيو آنلاين از فعاليتهاي هيات خود را در اختيار عموم قرار داده است.
براي ديدن پايگاه اطلاعرساني هيات الزهرا اينجا را كليك كنيد!
در پايان ميتوان وجود وبلاگهاي هياتهاي مذهبي را به نوعي وارد كردن مراسم و آداب آييني در فضاي مجازي تلقي كرد و وبلاگ را تريبوني براي اعلام برنامه و شنيده شدن در اين فضا پنداشت.
براي مشاهده پايگاه اطلاعرساني هيات الرضا اينجا را كليك كنيد!
شنبه 18 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]