واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: به این آمار.ها توجه کنید؛ در حالی که در ایران سهم مالیات در تولید ناخالص داخلی کمتر از 8درصد است این عدد در سایر کشورهای جهان حدود 20درصد است. اصناف در ایران با گردش مالی 120 هزار میلیارد تومان تنها حدود یکهزار میلیارد تومان مالیات می.دهند و دیگر این.که در حالی که نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران حدود 3درصد است این عدد در بیش از 50کشور جهان بین 15 تا 20 درصد است و...
این اعداد واقعی است تعجب هم ندارد! آمارها نشان می.دهند دولت ایران نتوانسته خیلی از ابزار مالیات برای تأمین هزینه.های بودجه خود استفاده کند.
داستان جالب.تر مالیات در ایران نرخ تعیین شده مالیات بر ارزش افزوده است. این نرخ نشان می.دهد ایران هم.اکنون بهشت مالیاتی پولدارهاست!
این عدد در حالی در ایران حدود 3 درصد تعیین شده که براساس گزارشات رسمی منتشر شده این نرخ در بیش از 50 کشور جهان حدود 20درصد است!
زورگویی برخی اصناف!
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی درباره نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران می.گوید: عدد vat (نرخ مالیات بر ارزش افزوده) در جهان بطور متوسط 14 یا 15 درصد است این در حالی است که برخی اصناف در ایران برای پرداخت 3.درصد به دولت چانه.زنی می..کنند. دکتر جمشید پژویان ادامه می.دهد: به نظر من این اقدام برخی اصناف صرفاً زورگویی یکسری از هموطنان ماست که هیچ.گونه احترامی به مملکت و مردم قائل نیستند.
این استاد اقتصاد دانشگاه با بیان این.که اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده باید با قاطعیت به اجرا گذاشته شده و متخلفان بشدت مجازات شوند، می.افزاید: قانون مالیات بر ارزش افزوده یک پایه جدید مالیاتی است. اثرات این نوع مالیات روی مصرف و هزینه است و تا سطح بنگاه.های اقتصادی و بین شرکت.ها نیز پیش می.رود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه ادامه می.دهد: قبل از ایجاد این پایه جدید مالیاتی برخی بنگاه.های اقتصادی به.راحتی می.توانستند فرار مالیاتی داشته باشند.
پژویان معتقد است: بنگاه.های اقتصادی با شفاف.سازی صورت گرفته در قانون مالیات بر ارزش افزوده دیگر نمی.توانند درآمد شرکت متبوع خود را پنهان کنند و فرار مالیاتی رخ نمی.دهد.
نرخ.های بالای vat در جهان
اما وضعیت پیاده.سازی vat و اعداد تعیین شده توسط دستگاه مالیاتی دیگر کشورها نشان می.دهد این بار هم ایران بهشت مالیاتی پولدارهاست. آمارها نشان می.دهد در حالی که نسبت مالیات بر ارزش افزوده به تولید ناخالص داخلی در برخی کشورها به حدود 8، 9 و حتی 10 درصد می.رسد، این عدد در ایران حدود کمتر از 2، 3 درصد است.
جالب.تر این.که تعیین همین 3درصد مالیات برمصرف نیز صدای برخی از صنوف را درآورده و برخی از آنها در ایران به نوع مالیات اخذ شده اعتراض می.کنند و می.گویند، فعلاً زیرساخت.ها آماده نیست.
نگاهی به آمارهای رسمی مالیات بر ارزش افزوده در دیگر کشورهای جهان اعم از توسعه یافته و کمتر توسعه.یافته نشان می.دهد این قانون حدود 20سال است که شروع به کار کرده و هنوز نیز بدون دردسر ادامه دارد.
عدد تعیین شده vat در برخی کشورها مانند آلمان 16 درصد، آلبانی 20 درصد، ایتالیا 20.درصد، ایرلند 21درصد، ایسلند 5/24 درصد، اوکراین 20 درصد، اسلوونی 20 درصد، ترکمنستان 20 درصد، تاجیکستان 20 درصد، چین 17.درصد و... نشان می.دهد، سهم قابل توجهی از درآمد مالیاتی این کشورها از طریق اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده تأمین می.شود.
در هر حال این.که چرا در ایران، برخی صنوف از پرداخت انواع مالیات سر باز می.زنند معلوم نیست. البته قضاوت در این زمینه با مردم است. شاید درصد مالیات اخذ شده دولت از برخی اصناف آنقدر زیاد است که آنها را در پرداخت مالیاتشان ناتوان کرده است! در هر صورت مقایسه 3 درصدی رقم مالیات بر ارزش افزوده در ایران با دیگر کشورها می.تواند این واقعیت را بیش از پیش نمایان کند.
استقبال اصناف از مرحله چهارم
وزیر اموراقتصادی و دارایی بر نقش تعیین.کننده اصناف در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده تأکید کرد و گفت: تاکنون اصناف همکاری خوبی از خود نشان داده.اند و استقبال صنوف از مرحله چهارم نیز دلگرم.کننده است.
سید شمس.الدین حسینی قانون مالیات بر ارزش افزوده را از مهم.ترین قوانین کشور دانست و افزود: اجرای دقیق این قانون از این حیث که افراد پرمصرف را بیشتر شامل پرداخت مالیات می.کند به عدالت اجتماعی نزدیک.تر است، ضمن آنکه در این مرحله 50 درصد سبد مصرفی خانوارها مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی.شود.
حسینی گفت: اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به دلیل آنکه از وابستگی به درآمد نفت می.کاهد، از تولید حمایت و از فعالیت.های غیرقانونی اقتصادی جلوگیری می.کند که گام مهمی.در جهت تحقق توسعه اقتصادی است.
وی افزود: اجرای دقیق این قانون موجب تحول بزرگی در تحقق توسعه اقتصادی و عدالت اجتماعی می.شود. وی میزان مشارکت اصناف در مرحله چهارم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده را بسیار خوب ذکر کرد و گفت: برای تشویق صنوفی که مشارکت بیشتری در پیشبرد قانون مالیات بر ارزش افزوده داشته باشند حداکثر بخشودگی جرایم و تسهیلات مالیاتی در نظر گرفته می.شود.
حسینی در تشریح عملکرد دوساله اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده گفت: در مجموع تا شهریور امسال 5200 میلیارد تومان مالیات و عوارض مشمول مالیات بر ارزش افزوده وصول شده که 3000 میلیارد تومان آن به حساب شهرداری.ها و بقیه نیز در حساب خزانه.داری کل ذخیره و صرف طرح.های عمرانی شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]