واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نشست تخصصي «امام خميني(ره) و نظام سيال بينالملل» برگزار شد
گروه خبرنگاران افتخاري / فخرالدين يوسفپور: نشست تخصصي «امام خميني(ره) و نظام سيال بينالملل» از سوي پژوهشكده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، 15 آبانماه در قم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) در قم، «سيدعلي قادري»، استاد دانشگاه و محقق آثار و افكار امام خميني(ره) در آغاز جلسه با بيان اين مطلب كه بنده، نظام فعلي جهان را سيال ناميدهام و معتقدم كه حضور پررنگ امام خميني(ره) در سياست بينالملل موجب سرعت گرفتن سياليت آن شده است، اشاره كرد كه سيال را در مقابل قطبي و متصلب، اعتبار ميكنم و تصور ميكنم در نظم سيال، هر پديدهاي هر حركتي و هر تصميم و برنامهاي، چه در سطح امور به ظاهر داخلي و چه در مراودات خارجي، به ميزان اهميت آن در كل روندهاي بينالمللي و در سطح جهاني، تأثير سريع ميگذارد.
وي در ادامه گفت: نظام فعلي با وجود نارساييها و نداشتن تناسب روندهاي ثابت با روندهاي متغير آن، از تمام نظامهاي گذشته در قرن اخير، بينالملليتر است و بيش از گذشته به سرنوشت همگان مرتبط شده است.
به گفته وي موضوعات اصلي مطرح در نظم فعلي، لااقل در شعار، از موضوعات اصلي نظامهاي گذشته ارزشيتر ميباشد. چنان كه در اين نظم، حقوق بشر و تحول در ساختار شوراي امنيت، به جاي حقوق قدرتها ـ حفظ محيط زيست، به جاي استفاده بيرويه از منابع طبيعت، خلع سلاح به جاي مسابقه تسليحاتي، تجارت عادلانه بينالمللي به جاي انحصار در تجارت، مبارزه با مواد مخدر، مبارزه با تروريسم و ... تمكين كرده است.
قادري تصريح كرد: بازيگران اصلي صحنه بينالملل از دولتها فراتر رفته و هماكنون چهار بازيگر اصلي وجود دارد: دولتها، سازمانهاي بينالمللي با هويت مستقلتر، شركتهاي چند مليتي و فراملي، نخبگان؛ اعم از سياسي، علمي، فرهنگي و ... .
اين محقق و استاد دانشگاه اذعان كرد: تمام گفتار، رفتار و عملكرد سياسي امام خميني(ره) از وجه فقهي مبتني بر سه اصل اجماعي بين شيعه و سني است: دعوت، نفي سبيل (نفي سلطه) و حفظ دارالاسلام.
به گفته قادري، اين سه اصل فقهي، در تركيب با عرفان، فلسفه، تاريخ و شناخت ماهيت سياست بينالملل، موجب موفقيتهاي شگفتي شده است كه گاه از كثرت ظهور، آن توفيقات به برخي اذهان نميآيد كه مهمترين توفيقات، همان تحول سريع موضوعات بينالمللي است و يكي از تبعات مهم تحول موضوعات، اينكه ايشان توانست ملتها را بر شرايطي فائق آورد كه آن شرايط زمينه را فراهم ميكرد تا آمريكا را بر رأس تنها قدرت جهاني بنشاند و نظام بينالملل را تكقطبي و آن قدرت را، قانونگذار اصلي نظام بينالملل سازد.
وي افزود: حال آنكه از سخنراني امام(ره) عليه كاپييتولاسيون تا مطالبي كه در پيام براي آقاي گورباچف ارسال داشتند، به گونهاي اين قدرت را در موضع انفعال بردند كه اكنون نه تنها آن كشور قانونگذار مرادوات بينالملل نيست، بلكه بهعنوان قانونشكن در جامعه جهاني مطرح است.
قادري در خاتمه اين نشست اظهار كرد: موضوعاتي مانند وحدت مسلمين، نه شرقي نه غربي، خودكفايي، صدور انقلاب، توجه به مستضعفين جهان، احياي برائت از مشركين در حج و ... كه در بسياري از مقالات و كتابها به عنوان مباني سياست خارجي امام خميني(ره) مطرح ميشود، در حقيقت مباني نيست، بلكه يا فراتر از مباني است مانند «وحدت» كه جايگاه آن در جهانبيني است و يا از زير مجموعهها و مصاديق امروزي يكي از آن مباني فوق است.
محقق آثار و افكار امام خميني(ره) خاطرنشان كرد: چنانكه شعار «نه شرقي نه غربي»، مصداق امروزين قاعده نفيسبيل است. همچنين مبارزه با اسرائيل برخاسته از قاعده حفظ دارالاسلام و نيز پيام به آقاي گورباچف، مبتني بر اصل دعوت است كه البته اين مورد اخير نيز باعث شد هم كمونيسم نتواند خود را بازسازي كند و هم قدرت شوروي سابق بعد از فروپاشي به قدرت رقيب افزوده نشود.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]