واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: در مراسم افتتاحيه «سومين كنگره بينالمللي عرس بيدل» مطرح شدآثار بيدل؛ آتشفشاني از فلسفه، عرفان اسلامي و جهانبيني
گروه ادب: آثار بيدل آتشفشاني از فلسفه، عرفان اسلامي و جهانبيني است و بيدل در اين ميان نابغهاي است و هيچكس را نميتوان يافت كه با چنين استحكامي از عرفان اسلامي سخن گفته باشد و اين واقعاً شگفتانگيز است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، مراسم افتتاحيه سومين كنگره بينالمللي «عرس بيدل» صبح امروز چهارشنبه 15 آبان، با قرائت پيام رئيس جمهور در تالار بزرگ وزارت كشور آغاز به كار كرد.
در بخشي از پيام رئيسجمهور به سومين كنگره «عرس بيدل» كه توسط «هادي سعيديكياسري» رئيس كانون ادبيات ايران، قرائت شد، چنين آمده است: «خدا انسانها را خلق نكرد كه در جنگ و ستم، فقر و فلاكت و ذلت و غفلت زندگي كنند. خدا انسانها را خلق نكرد تا در تفرقه، چنددستگي و كينهتوزي به سر ببرند. خدا انسانها را آفريد، تا در جامعهاي لبريز از نيكي و درستي و دوستي و عدالت، زندگي كرده و براساس آن محيطي انساني و مهرورزانه ايجاد كند. آنچه انسان را از ارزش و مقام حقيقياش دور كرده و جايگاه رفيعش را تنزل ميدهد، دوري او از سرچشمههاي معنا و حكمت است.»
در بخش ديگري از اين پيام نيز آمده است: «زبان مبارك و متعالي فارسي كه در طول قرنها بهعنوان زبان دوم جهان اسلام و زبان حسن و حكمت و انديشه درخشيده است، آيينه خانه تأملات موحدانه بالاترين حكيمان جهان است.... مبارك باد نام بيدل و انديشه و حكمت متبلور در آثار او كه بهانه همراهي و همدلي ماست. ابوالمعالي عبدالقادر بيدل را ميستاييم كه شاعر حقيقت و عدالت است و منادي رهايي بشر از بندهاي غفلت و عسرت. شاعري بزرگ كه مضمونمحوري و كانوني قول و غزلش توحيد و تعاليشان انسان و دعوت به فطرت و فضيلت است.
«هادي سعيديكياسري» در اين مراسم پس از ايراد متن رئيس جمهور گفت: ما بهسهم خود بهعنوان برگزاركنندگان و كساني كه در ايجاد اين مراسم نقش دارند سپاسگذاري ميكنيم. در سومين كنگره هم بهلحاظ كيفي و هم بهلحاظ كمي با مجموعهاي از سخنرانيهاي خوب و ارزنده روبهرو خواهيم بود كه در شبه قاره و بيرون از آن فوقالعاده است، ما در اين همايش سعي خواهيم داشت كه تا حد امكان از قرائت مقالات ارائه شده استفاده كنيم، هرچند كه درصدد هستيم تا اين مقالات را پس از كنگره به چاپ برسانيم.
كياسري با اعلام خبر تأسيس «بنياد علمي بيدلشناسي» با حضور كشورهاي مختلف از جمله ايران گفت: اميدوارم با شكلگيري چنين بنيادي در راه شناخت بيدل گامهاي متعددي برداشته شود.
در ادامه مراسم «افتخار عارف» رئيس آكادمي ادبيات پاكستان به ارائه سخنراني خود باعنوان «بيدل شاعر از ياد رفته» به زبان انگليسي پرداخت كه بخشي از ترجمه آن چنين است: «در دهههاي پيشين از شاعران زبان فارسي كه آثارشان به رسميت جهاني دست يافته و نامشان همواره مورد تجليل بوده است. ميتوان به فردوسي، ابوسعيدابوالخير، خيام، سنايي، مولانا و حافظ اشاره كرد، در حوزه ادبيات عرفاني و تصوف اشعار و افكار رومي و عطار بيش از شاعران ديگر درونمايه مكرر و موضوع مورد علاقه محسوب ميشده است. «آربري»، «ويليام چيتيك»، «نيكلسون» و تعداد بيشمار ديگر به بسط و توسعه روايات و مفاهيم عرفاني اسلامي در اشعار اين شاعران بزرگ پرداختهاند.
او ادامه داد: اما دريع و درد براي «ميرزا عبدالقادر بيدلدهلوي» كه بهطور مشهود ناديده گرفته ميشود و در حق وي اجحاف شده است، در شبهقاره دو شاعر بزرگ اردو و فارسي «اقبال» و «غالب» كه به عنوان نوابغ در حوزه خويش به شمار ميروند، از بيدل بهعنوان بزرگترين شاعر شبهقاره ياد كرده و خرسندند از اينكه شعر خويش را پس از سبك وي نامگذاري كردهاند.
او افزود: واقعاً شگفتآور است كه در طي 50 يا 60 سال اخير كتابها و مقالاتي كه درمورد بيدل نگاشته شده، بسيار كمتر از مقالاتي است كه به شاعران پايينرتبه و زبانهاي دنيا اختصاص داده ميشود و چنانچه در جستوجوي كتابهايي باشيم كه درمورد شخص وي و اشعارش بهقلم تحرير در آمده است، شايد به ندرت از 10 كتاب تجاوز كند.
«ميرجلاالدين كزازي» از ديگر سخنرانان مراسم سخنان خود را با اين بيت از فردوسي «به نام خداوند جانآفرين/ حكيم سخن بر زبان آفرين» آغاز كرد و گفت: خداوند فرزانهاي است كه حكيمانه سخن را در زبان آدميان آفريده و نهاده است، اگر من بخواهم به شيوهاي فراگير و پديدارشناسانه بيدل را در سخني كوتاه بازگو كنم ميگويم كه او حكيم سخن در زبان فارسي است، آنچه بيدل را به پايگاه و جايگاه بلند در فرهنگ ايراني و زبان فارسي رسانيده است، آن است كه ميتوان حكمت سخن ناميدش، بيدل به راستي حكيم سخن و فرزانه سروده است.
او افزود: در سرودههاي بيدل ما با جهانشناسي روبهرو هستيم كه در سرشت ساختار، گونهاي جهانشناسي پندارينه است، بيدل بيشتر از اينكه فرزانه انديشمند و جهانشناس باشد، هنرمند و سخنآفرين است، بيدل شعر خود را به فرمان جهانشناسي بيروني خود در آورده است، مانند مولانا، سنايي، عطار، ناصرخسرو و ديگران، بيدل فرزانه و انديشمندي است كه از روزن هنر و زيبايي شعر به جهان مينگرد، جهان در ديد او شعري است كه هر زمان ميتوان از نو سرود.
در سرودههاي بيدل ما با جهانشناسي روبرو هستيم
كزازي تصريح كرد: اگر سخنسنجان سرودههاي بيدل را از ديد آفرينشهاي هنري، بسترهاي پندار و بنمايههاي ادبي بسنجند، بهگونهاي جهانشناسي شگفتانگيز خواهند رسيد، باشد كه بيدلشناسان از اين پس بيشتر او را بشناسند.
«سيد انوار» سخنراني از كشور هند نيز در سخنان خود گفت: در زمره شعراي سبك هندي ميرزا عبدالقادر بيدل جايگاه بالايي دارد و بيان ذات و صفات اسماء حق تعالي در شعر او به فراواني موجود است.
«عسگر حكيم» از كشور تاجيكستان، ديگر سخنراني خارجي اين مراسم با اشاره به شناخته بودن بيدل در تاجيكستان و افغانستان بيش از هر جاي ديگر گفت: در قرن بيستم ميلادي تاجيكستان از بيدل شناخت بسيار گستردهاي داشت، اما متأسفانه پس از آن و در اوايل قرن21 ميلادي گويا بيدل در خاطرهها فراموش شد، اين محفل كه امروز برگزار ميشود، كمك بزرگي به شناخت بيدل است.
حكيم افزود: آثار بيدل آتشفشاني از فلسفه، عرفان اسلامي و جهانبيني است و بيدل در اين ميان نابغهاي است و هيچكس را نميتوان يافت كه با چنين استحكامي از عرفان اسلامي سخن گفته باشد و اين واقعاً شگفتانگيز است.
او در ادامه به خواندن شعري در مدح بيدل با اين مطلع پرداخت «اين آيينه نور، كيبودست/ كز آب رخش چشمه خورشيد نمودست».
همچنين در اين مراسم «سيدعلي موسويگرمارودي» اديب و مترجم قرآن در سخناني پيشنهاد فراهم كردن ديوان منقح بيدل را ارائه كرد و گفت: من خواهش دارم كه در چهارمين عرس بيدل چشمها و قلبهاي ما روشن شود، بهديوان منقحي از بيدل كه دانشمندان هند، افغانشتان، پاكستان و ايران فراهم آورند.
گرمارودي در ادامه به خواندني شعري كه در مدح بيدل سروده بود، پرداخت، كه بخشي از آن را با هم ميخوانيم:
«طبع بارانزاي تو با شعر دريا ميشود
وندر آن صدها گهر از عشق پيدا ميشود
اي دمت آتشفشان معني و توفان لفظ
با تو سنگ صامت بيروح گويا ميشود
هم چو چشم آيينه حيران شعرت ماندهام
كان همه تصوير در آن چون هويدا ميشود
اي مسيح بيدلان شعر تو اين طوطياست
وز تو چشم كورفهمان باز و بينا ميشود...»
«يادكرد تصويري زندهياد «سيدحسن حسيني»»، «سخنراني پروفسور «قمر غفار» از هند و موسيقي «الطافحسين سرآهنگ» از هند از ديگر بخشهاي برنامه صبح سومين كنگره بينالمللي عرس بيدل بود.
بخش دوم برنامه روز چهارشنبه اين كنگره به قرائت و سخنراني مقالات اختصاص خواهد داشت.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]