واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با امامزادگان يحيي(ع) و محمد(ع)
گروه خبرنگاران افتخاري / نسرين خاني: بقعه متبرك امامزادگان يحيي(ع) و محمد(ع) در جنوب شرقي محله عودلاجان در كوچه امامزاده يحيي(ع) واقع است. امامزاده يحيي(ع) بنابر قول مشهور نسبت امامزاده يحيي(ع) به امام زينالعابدين(ع) ميرسد.
بعضي از نسبشناسان، نسب اين بزرگوار را به اين شرح ميدانند: يحيي بن محمد بن علي بن محمدبن ابوالحسن المطهر بن علي بن محمد بن علي بن حمزه بن احمد بن محمد بن اسماعيل بن محمد بن عبدالله اباهر بن امام زينالعابدين (ع)، اما بر روي صندوق مرقد كه مورخ به تاريخ 895 هجري قمري است.
اين بزرگوار به يحيي بن زيد بن امام حسن مجتبي(ع) معرفي شده است. لقب ايشان عزالدين و كنيهاش ابوالقاسم است. امامزاده يحيي(ع) اگرچه پانزده واسطه تا امام زينالعابدين (ع) دارد، اما بهسبب صلابت و عظمتي كه دارد، امامزادهاي معروف و مورد تجليل و تعظيم عموم طبقات است.
در كتاب اختران فروزان طهران و ري آمده است: قبل از ولادتش پدرش ابوالفضل محمد شرفالدين، حضرت رسول اكرم(ص) را در خواب ديد كه ايشان خبر از ولادت او داده و فرمودند: نام او را يحيي بگذارد. پدرش از اين امر تعجب كرد و راز آنرا ندانست تا زمان شهادتش كه همچون حضرت يحيي بن زكريا(ع) مظلومانه شهيد شد و سرش را در طشتي گذارد و نزد طاغوت زمان بردند، آنگاه راز نامگذاري او به يحيي معلوم شد كه از جهت شباهت به شهادت يحيي نبي(ع) بوده است.
اين بزرگوار در زمان حياتش بسيار عظيمالمنزله بوده و نقابت و زعامت سادات قم و ري و اطراف آنرا برعهده داشته و مورد تجليل و تعظيم سلطان وقت، طغرلبيك سلجوقي بوده است كه همواره به اتفاق امراي دولتش به زيارت و دستبوسي حضرتش شرفياب ميشدند تا وقتي كه سلطان محمد خوارزمشاه كه سني متعصبي بود به جنگ طغرل سلجوقي رفت و او را شكست داد و اين بزرگوار را شهيد كرد.
بقعه متبرك امامزاده يحيي(ع) در جنوب شرقي محله عودلاجان تهران در كوچه امامزاده يحيي واقع است. اين محل تا خيابان ري فاصله چنداني ندارد. بناي خشتي قديمي آن در سال 1318 هجري شمسي به طول كامل منهدم شد و بناي فعلي در سال 1320 به همان سبك و سياق اصلي ساخته شد و تزئينات آن بهتدريج در سالهاي بعد انجام گرفته است.
صندوق منبت عتيقه و نفيسي كه به دستور ملكشاه غازي به سال 895 هجري قمري دو برادر به نامهاي حسين و محمد لواساني ساخته شده بر روي مرقد قرار دارد ابعاد صندوق به طول 05/2 متر و عرض 118/1 متر است كه بر روي بدنههاي اطراف آن كتيبههاي متعدد وجود دارد.
قبر ديگري در كنار مزار امامزاده يحيي وجود دارد به نام امامزاده محمد كه ميگويند برادر اين بزرگوار است. چنار كهن چندصدساله نزديك اين بقعه از آثار تاريخي طبيعي منحصر بهفرد تهران به شمار ميرود. در اين زيارتگاه آثار تاريخي نخستين متعددي يافت ميشود.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]