واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديرعامل شركت مديريت منابع آب درگفتوگوباايسنا: ميانگين بارندگي در مهرماه نسبت به 40سال گذشته يك ميليمتر كاهش داشت وقوع سيل به معني حل شدن مشكل خشكسالي نيست
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
در ماه اول از سال آبي 1388 ـ 1387 (مهر) پنج ميليمتر بارندگي داشتيم كه نسبت به ميانگين بارندگي در 40 سال گذشته يك ميليمتر كاهش را نشان ميدهد.
ستار محمودي ـ مديرعامل شركت مديريت منابع آب ايران ـ در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب گفت: پيشبينيهاي هواشناسي، امسال را عادي و نرمال نشان نميدهد، بنابراين طبق پيشبينيها امسال سالي نزديك به نرمال و در برخي از مناطق پايينتر از نرمال را پيش رو خواهيم داشت. با تكيه بر برآوردهاي گذشته ميدانيم اگر سال خشك را پشت سر بگذاريم، حتي اگر سال بعد از آن ترسالي باشد، روان آبها از وضعيت مناسبي برخوردار نخواهد بود.
او با اشاره به اينكه 84 درصد مساحت كشور را مناطق خشك، نيمه خشك و كاملا خشك فرا گرفته است، اظهار كرد: فقط 16 درصد از مساحت كشور استعداد بارندگي و رطوبت مناسب دارد و جزو مناطق خيلي مرطوب، مرطوب و نيمه مرطوب تلقي ميشود كه اكثر اين نقاط در خطه شمالي و محدوده ارتفاعات شمال غرب و غرب كشور قرار دارند.
وي ادامه داد: ما اين موضوع را ميدانيم كه زمينه خشكسالي در كشور زياد است و پيش آگاهي داريم، چرا كه اقليم كشور خشك است و بايد به گونهاي براي منابع آبي ظرفيتسازي كرد كه بتوان مسائل آبي كشور را با كمترين هزينه و زمان مديريت كرد.
محمودي در مورد پيشبينيهاي سازمان هواشناسي گفت: اين سازمان در مقاطع ماه به ماه در پيشبينيهاي خود تجديدنظر ميكند و پيشبينيها به واقعيت نزديكتر ميشود. درحال حاضر نيز براي سه ماهه پاييز پيشبينيهاي هواشناسي اعلام شده و براي ماههاي بعد از پاييز نيز پيشبينيهايي با دقت كمتر انجام شده است.
وي درباره آسيب اين خشكسالي به كشورهاي همسايه گفت: بخش عمدهاي از كشورهاي همسايه مثل افغانستان، كشورهاي حاشيه خليج فارس، قسمتي از پاكستان و بخشي از تركمنستان دچار اين خشكي شدهاند.
او با بيان اين كه همزمان با كشورمان در سال آبي 1387 ـ 1386 بخشهايي از اسپانيا، استراليا و قسمتهايي از چين نيز با خشكسالي روبهرو بودند، گفت: پديدهي خشكسالي در دنيا شناخته شده است و به علت اقليم خشك، اين پديده براي كشورمان تقريبا دائمي است.
مديرعامل شركت مديريت منابع آب ايران با اشاره به تجربه خشكسالي در گذشته خاطرنشان كرد: در سال آبي كه گذشت، از تجربههاي گذشته استفاده زيادي كرديم؛ به طوري كه با استنباط از شرايط وكار كارشناسي خود از اواخر بهمن 1386 مواجهه با خشكسالي را اعلام كرديم و كميتهاي با نام كميته مديريت منابع آب در حالت كمآبي را تشكيل داديم.
** طرح باروريها ابرها
او تصريح كرد: اين طرح چندين سال است كه عمدتا در استانهاي كويري به ويژه يزد اجرا ميشود. در سال جاري عرصه عمل را مقداري فراتر برديم و نمونههايي را در استان گيلان انجام داديم كه ارزيابي كلي امر، تاثيرات محسوس و مثبت اجراي طرح را در استان گيلان نشان ميدهد.
وي با تاكيد بر اين كه در بحث باروري ابرها با محدوديتهايي روبهرو هستيم، افزود: اين محدوديت بخشي مربوط به تجهيزات و لوازم ذيربط است، چرا كه لازمه اجراي اين طرح داشتن ايستگاههاي خاصي است كه ما اين پايگاه را در يزد داريم، ولي براي مثال در استان گيلان اين پايگاه را نداشتيم و با همكاري مشتركي كه با سازمان هواشناسي داشتيم، راه براي بارور كردن ابرها باز شد.
به گفتهي او محدوديت ديگر در اجراي اين طرح درجه حرارت ابرهاست، چرا كه براي باروري ابرها شرايط دماي پايين معيني از منفي 6 درجه سانتيگراد و كمتر لازم است.
وي ادامه داد: ما طرح باروري ابرها را به عنوان يكي از نيازهاي آتي كشور ميدانيم و بايد در آينده، هم جنبهي مطالعاتي و هم عملياتي آن را بيشتر كنيم و استانهاي ديگري هم كه قابليت اجراي اين طرح را دارند پوشش دهيم.
ستار محمودي در پاسخ به اين كه آيا استان مازندران هم امسال در طرح باروري ابرها پوشش داده شد يا خير؟ گفت: چون به لحاظ هوايي مرزها براي اينكار قابل تفكيك نيستند و اين طرح در شرايط آب و هوايي خاصي اجرا ميشود كه ميزان ابرناكي بيشتر است و از آنجايي كه گيلان و مازندران مرز مشترك دارند، لذا قسمتي از مازندران هم در اين طرح سهيم بود، ولي اين طرح در استان گيلان عملياتي شده است.
او درباره راندمان طرح باروري ابرها گفت: معمولا راندمان طرح باروري ابرها در دنيا 6 تا 11 درصد بيان ميشود كه در برخي از نقاط ممكن است به 15 درصد هم برسد.
** جداسازي آب شرب از بهداشتي
وي دربارهي جداسازي آب شرب از بهداشتي نيز گفت: دو شبكهاي كردن به شيوهاي كه اغلب ايجاد دو شبكه مجزا وموازي در شهرها باشد، به دلايل اقتصادي و فني با مشكلات جدي روبه روست، اما ايجاد دو شيوه توزيع آب به صورت ايجاد شبكههاي محلهاي مجزا در مناطقي مثل پاركهاي شهري و ارايه آب با كيفيت پايين به خدمات خاص بسيار موثر و مورد تاكيد است. گسترش توزيع آب به صورت بستهبندي و بطري كه امروزه در مراكز فروش مختلف و در اماكن هم باب شده است، شيوه مناسب ديگري در توزيع است.
وي در ادامه با بيان اينكه در مديريت خشكسالي سال آبي گذشته نمود يك هماهنگي خوب بين دستاندركاران حوزه دولت و اهتمام و همكاري مصرف كنندگان به خوبي مشهود بود و به عنوان يك تجربه همكاري قابل اتكا ميتوان از آن نام برد، اشارهاي نيز به مجموعه اقدامات عملياتي در خصوص طرحهاي سازهاي وظرفيتسازي و چگونگي تنظيم روشهاي مصرف و اطلاعرساني كرد.
** وقوع سيل به معني حل مشكل خشكسالي نيست
او بيان داشت كه با توجه به شرايط پاييز و زمستان وقوع سيلهايي هم محتمل است و نبايد به وجود آمدن سيل در نقطهاي خاص باعث شود كه فكر كنيم كه مشكل خشكسالي حل شده است.
وي حضور مردم در صرفهجويي را بسيار موثر دانست و اظهار كرد: آب را به ميزان كم هم ميتوان مديريت كرد، ولي بايد سيل را در جاي خود و خشكسالي را در جاي خود ديد.
انتهاي پيام
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]