واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: 13 آبان روزي به وسعت تاريخ
همه ساله 13 آبان يادآور سه رويداد مهم و سرنوشتساز، در تاريخ مبارزات ملت بزرگ ايران است. رويدادهايي كه هر يك به تنهايي فصل مهمي از تاريخ انقلاب اسلامي است.
در 13 آبان 1343 رژيم شاه كه پس از سخنرانيهاي آتشين امام پس از واقعه مدرسه فيضيه و 15 خرداد 1342 او را دستگير و در حصر خانگي نگاه داشته بود نهايتا در چنين روزي رهبر مبارزان ملت را به تركيه تبعيد كرد تا شايد از اين رهگذر ياد و نام او را از خاطرهها پاك كند و با خاطري آرام در جزيره ثبات به حكومت ننگين خود ادامه دهد. معروف است امام در پاسخ به سوال افسر مامور دستگيري و انتقال ايشان به تهران كه پرسيده بود پس ياران و طرفداران شما كجايند گفته بودند سال پس از اين واقعه اين پيشبيني به واقعيت پيوست و ياران امام كه در زمان تبعيد امام نوزاداني در آغوش مادرانشان بودند و در 13 آبان 1357 در خيابانهاي تهران به طرفداري از رهبر تبعيديشان به پا خاسته بودند توسط مزدوران شاه به رگبار گلوله بسته شدند و تعداد كثيري به شهادت رسيدند. واقعه 13 آبان 1357 را ميتوان در كنار جمعه سياه 17شهريور همان سال نقطه عطفي در مبارزات منتهي به پيروزي انقلاب دانست. مبارزاتي كه در 19 آبان 1356 با قيام مردم قم در اعتراض به مقاله توهينآميز يكي از مزدوران رژيم كه عليه امام خميني نوشته شد آغاز شده بود. واقعه 13 آبان 1357 كه پس از پيروزي انقلاب روز دانشآموز نام گرفت منجر به سقوط دولت نظامي ازهاري و سخنراني معروف شاه شد كه به شنيدن صداي انقلاب مردم اعتراف كرد. امام از همان اولين روزهاي آغاز مبارزات خود عليه رژيم وابسته، انگشت اتهام را به سوي آمريكا نشانه رفته و به صراحت اين كشور را مسئول بدبختيهاي مردم ايران عنوان ميكرد.
يك سال پس از كشتار دانشآموزان و در حاليكه انقلاب ماههاي آغازين پيروزي خودرا پشتسر ميگذاشت دانشجوياني كه خود را ميناميدند با عبور از درهاي آهنين سفارت آمريكا در تهران، آن را به تصرف خود درآورده و ايفاگر نقش مهمي در تاريخ پس از پيروزي انقلاب شدند. در اولين ساعات روز 13 آبان 1358 كليه خبرگزاريهاي رويداد بسيار مهمي را به جهان مخابره كردند.
امام خميني در پاسخ به ترديدهاي ملت و اعتراض منتهي به استعفاي دولت موقت با حمايت قاطع از اين اقدام دانشجويان آنرا برشمرده و از مكاني كه در اشغال دانشجويان بود به عنوان ياد كردند.
رويداد 13 آبان 1358 تاثيرات مهمي در وقايع بعدي انقلاب و جمهوري اسلامي ايران گذاشت كه به يقين نميتوان آنها را از تبعات و تركشهاي اين واقعه مبري دانست و به همين دليل واقعه اشغال سفارت آمريكا در سالهاي بعد در معرض قضاوتهاي نادرست و بعضا ظالمانهاي - حتي در ميان برخي از دوستان - قرار گرفت. بهطور طبيعي هر حادثه تاريخي بايد در ظرف زماني و مكاني خود مورد بررسي و ارزيابي قرار گيرد و نميتوان آن را به صورت برگي جداگانه از تاريخ در معرض ارزيابي و قضاوت قرار داد.
متاسفانه اين رويداد مهم كمتر در معرض بررسي علمي - تاريخي قرار گرفته و در حاليكه در آمريكا و ديگر كشورها صدها جلد كتاب و هزاران مقاله درخصوص آن به رشته تحرير درآمده در كشور خودمان تعداد كتابها به عدد انگشتان دست هم نميرسد و مقامات منتشر شده نيز پيشتر روايت و شرح ماجراست و كمتر به تحليل اين رويداد مهم و تاثيرات آن در ابعاد گوناگون داخلي، منطقهاي و جهاني پرداخته شده است. همچنين بايد اصل اين اقدام و مديريت آن بطور جداگانه مورد ارزيابي و قضاوت قرار گيرد. بهطور طبيعي، واقعهاي كه در داخل سقوط يك دولت و در خارج برهم زدن عرف و قواعد بينالمللي را در پي داشت نميتواند در معرض نقدهاي سادهلوحانه قرار گيرد. نگاهي به وقايع و اتفاقات 8 ماهه پس از پيروزي انقلاب اسلامي و قبل از اشغال سفارت در اقصي نقاط ايران نمايانگر واقعيتهايي است كه ناديده گرفتن آن در تحليل رويداد 13 آبان1358 محقق را به بيراهه خواهد برد. غرض موجه جلوه دادن اقدامات مترتب بر آن واقعه نيست كه به يقين اشتباهاتي در مديريت اين حادثه بزرگ داشتيم كه طولاني شدن بيش از حد آن يكي از آنهاست ولي ظالمانه است كه اصل اين رويداد مهم و بخصوص تاثيرات شگرف آن در رسالت جهاني انقلاب و بيداري ملتها - و نه فقط مسلمانان - كه يكي از اهداف اصلي انقلاب اسلامي بود ناديده گرفته شود.
دوشنبه 13 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]