واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: بروز سنگ--های صفراوی در افراد چاق و بی--تحرک، زنان مصرف کننده قرص--های ضد بارداری، مبتلایان به بیماری--های کبدی و مرض قند شایع--تر است.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا - منطقه علوم پزشکی تهران، کیسه صفرا، مایعی به نام صفرا که توسط کبد ساخته می--شود را ذخیره میکند. مجاری صفراوی، این مایع را به روده کوچک منتقل می--کنند جایی که صفرا کمک به هضم چربیها میکند. اگر مواد شیمیایی که صفرا را میسازند نامتعادل شوند، سنگها شکل می--گیرند. اگر سنگها به طرف خارج کیسه صفرا حرکت کنند معمولاً باعث درد یا عفونت میشوند.
طبق مطالعات مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، هر کس میتواند مستعد ابتلا به سنگ--های صفراوی باشد. اما در زنانی که چند زایمان داشته--اند، سابقه ابتلا در اقوام درجه یک، افراد چاق، کسانی که چربی و کالری زیادی دریافت می--کنند، کسانی که وزن خود را سریع کم میکنند، زنانی که قرص ضدحاملگی حاوی استروژن مصرف یا درمان هورمونی جانشین دریافت میکنند، افراد مسن و بی تحرک، مصرف کنندگان بعضی داروها مثل کلوفیبرات و بعضی آنتی--بیوتیکها مثل سفتریاکسون، مبتلایان به بیماریهای کبدی و مرض قند، این بیماری شایع--تر است. استعمال دخانیات خطر ابتلا به سنگ صفراوی را بیشتر میکند.
علائم سنگهای صفراوی از بی--علامتی تا یک درد ناتوان کننده تغییر میکند اما درد خفیف تا شدید در بالای شکم، درد معمولاً شدید و طولانی بوده و اغلب برای تسکین آن نیاز به تزریق مسکن وجود دارد، تب و لرز، تهوع و یا استفراغ، دردهای شدید بالای شکم که انتشار به پشت داشته و بیش از 30 دقیقه طول بکشد شایع--ترین علت شکایت و مراجعه به پزشک در سنگ--های صفراوی است.
سنگ صفراوی ممکن است در رایوگرافی با اشعه ایکس که برای منظور دیگری انجام شده کشف شود یا اینکه علائم شما، پزشکتان را مشکوک به وجود سنگ صفراوی کند. دراین صورت پزشک ممکن است یکی از روشهای زیر را پیشنهاد دهد.
اولتراسوند: امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از کیسه صفرا و مجاری آن بکار میرود. 8 ساعت قبل از سونوگرافی شکم، نباید غذا میل شود. در حالت ناشتا صفرا در کیسه صفرا تجمع یافته و سبب اتساع آن میشود و در این شرایط دیدن سنگ و یا مواد دیگر راحتتر صورت میگیرد.
Ercp روشی است که با اندوسکوپ های مخصوص انجام شده و بعد از تزریق ماده حاجب از مجاری صفراوی عکسبرداری میشود. این وسیله میتواند سنگ و سایر علل انسداد در مجاری صفراوی مشخص کند.
تجویز عکس از سینه، آزمایشات سرمی و الکتروکاردیوگرافی، ممکن است برای رد سایر مسائل احتمالی انجام شود.
سنگهای صفراوی در صورتی درمان میشوند که علامت داشته باشند، بعضی اوقات ممکن است پزشکتان صرفاً بخواهد وضعیت بیمار را به طور مداوم تحت نظر قرار دهد. سایر روش های درمان شامل دارو درمانی، ercp و اسفنکتروتومی و جراحی است.
ممکن است داروی خوراکی برای از بین بردن بعضی از انواع سنگهای کوچک داده شود. اما برای دارو درمانی وقت لازم است تا اثر داروها ظاهر شود. وسنگها ممکن است بعد از قطع دارو مجدداً ایجاد شوند. درمان دارویی برای افرادیکه نمیتوانند جراحی شوند مفید است.
Ercp و اسفنکتروتومی برای تخلیه سنگهای مجاری صفراوی ممکن است به تنهایی انجام شده یا بعد از آن، عمل جراحی برای برداشتن کیسه صفرا انجام شود.
جراحی اغلب برای برداشتن سنگهای صفراوی و کیسه صفرا انجام میشود. در حال حاضر بهترین انتخاب برای بیمار مبتلا به سنگ علامتدار کیسه صفرا در ایران عمل جراحی باز است و چنانچه توسط جراحی متخصص انجام شود بیخطر و مؤثر است.
برداشتن کیسه صفرا از طریق لاپاراسکوپی با ایجاد چند سوراخ کوچک بر روی پوست برای مشخص کردن و برداشتن کیسه صفرا انجام میشود. با این روش معمولاً سنگهای مجاری صفراوی را نمیتوان تخلیه کرد. درد و زمان بستری بعد از عمل در این روش کمتر است.
جراحی باز کیسه صفرا شامل یک برش بزرگتر برای برداشتن کیسه صفرا و همچنین برای برداشتن سنگهای داخل مجاری صفراوی بوده و مؤثرتر است.
برای کم کردن خطر ابتلای به سنگ صفراوی پرهیز از خوردن غذای چرب حاوی کلسترول، حفظ وزن متعادل، انجام تحرک بدنی، استفاده از سبزیجات و میوه های تازه در رژیم غذایی، عدم استفاده از دخانیات و الکل ضروری است. همچنین برای جلوگیری از عود مجدد سنگ های صفراوی محدود کردن مصرف گوشت و لبنیات پر جربی توصیه می شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 288]