واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كمبود « روي » باعث كوتاهي قد و خستگي زودهنگام افراد مي شود
هر ماده غذايي براي اين كه بتواند نقش موثري در بدن ايفا كند افزون بر سالم و تازه بودن بايد تامين كننده نيازهاي بدن انسان به منظور رشد و نمو و فعاليت هاي روزانه نيز باشد. در مصرف انواع موادغذايي لازم است به مواد معدني مورد نياز بدن توجه بيشتري شود.
مواد معدني ضروري بدن آن دسته از موادي هستند كه معمولا به صورت تركيب با ساير موادغذايي و يا به صورت نمك هاي آلي و غيرآلي وجود دارند كه مي توان آنها را به دو دسته عناصر اصلي و عناصر ناچيز تقسيم كرد.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه مركزي از دسته اول ساده ترين مثال كلر و سديم است كه مصرف آن به صورت نمك طعام متداول است ; اما عناصر ناچيز يا ريزمغذي شامل : مس آهن روي يد كبالت منگنز فلوئور و موليبدن به اختصار است .
از آن جايي كه « روي » يك ماده بسيار ضروري براي انسان است و در صورت كمبود عوارض خطرناك و جبران ناپذيري ايجاد مي كند به نقش مفيد اين عنصر مي پردازيم .
« روي » بعد از آهن بيشترين درصد مقدار ريزمغذي مورد نياز بدن را به خود اختصاص داده است .
اين عنصر فعال كننده بيش از دهها آنزيم دربدن موجودات زنده است و در سلامت جسماني انسان نقش موثري ايفا مي كند.
براساس آمار حدود 50 درصد كم خوني شايع در جامعه حاصل كمبود تلفيقي دو عنصر آهن و روي است اما در كشور ما بيشتر به آهن اهميت داده مي شود و نقش مفيد « روي » فراموش شده است .
كمبود « روي » در ايجاد خستگي زودهنگام بي تاثير نيست .
عوارض ناشي از آن كاهش رشد جسماني تاخير در بهبود زخمها و آسيبهاي پوستي ريزش مو بي اشتهايي و اسهال از دست دادن حس چشايي و بويايي كوتاهي قد نارسايي بلوغ جنسي در مردان و كاهش مقاومت بدن در برابر بيماري هاي عفوني است . اختلال در تفكر رفتار خلق و خو و نيز كاهش توانايي يادگيري حاصل از كمبود روي نشان دهنده اهميت اين عنصر در فيزيولوژي مغز است .
سلولهاي بدن از گلوكز استفاده مي كنند كه در اين ميان عنصر « روي » نقش موثري در جذب گلوكز از سوي سلولها را به عهده دارد. به همين دليل در افرادي كه قند خون آنها بالاست و از انسولين استفاده مي كنند نقش « روي » در كاهش ميزان قند خون اين افراد بي تاثير نيست و همزمان با انسولين مي تواند از ديابت و عوارض آن جلوگيري كند.
« روي » يكي از عناصر تشكيل دهنده ميناي دندان است و كمبود آن سبب تسريع در خرابي و پوسيدگي دندان خواهد شد. همچنين كمبود آن در زنان باردار موجب زايمان زودرس و اختلال در رشد جنين و كاهش وزن نوزاد مي شود. مصرف « روي » در دوران بارداري در زيبايي نوزاد نيز موثر است .
از نظر علم پزشكي « روي » در معالجه بسياري از بيماري ها از قبيل ; سرماخوردگي آسم ديابت كم كاري غدد خصوصا تيروئيد آلزايمر وزوز گوش عفونت مثانه درد عضلات انواع سوختگي ها و نيز استرس هاي عصبي نقش بسيار مهمي دارد.
« روي » بيشتر در غذاهايي با منبع حيواني و فرآورده هاي لبني تخم مرغ و غلات يافت مي شود.
منابع عمده روي صدف گوشت قرمز مرغ ماهي جگر غلات آسياب نشده حبوبات شير و فرآورده هاي آن است ; اما ميوه ها و سبزي هاي برگ سبز منابع فقير اين عنصر هستند. در صورت تشخيص پزشك و نياز بدن اين عنصر به صورت قرص تجويز مي شود.
كمبود « روي » افراد را دچار كوتاهي قد مي كند.
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]