واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پوتين با تاكيد بر خوش آتيه بودن همكاري روسيه و ايران: از مشاركت ايران در سازمان همكاري شانگهاي حمايت ميكنيم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران
ولاديمير پوتين بر خوش آتيه بودن و همچنين سودمندي ماهيت همكاريهاي روسيه و ايران تاكيد كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه روز پنجشنبه در ديدار با پرويز داوودي، معاون اول رييس جمهور كشورمان در حاشيهي نشست سازمان همكاري شانگهاي در قزاقستان گفت: ما طرحهاي دوجانبه و چند جانبهي آتيهدار و مساعدي داريم.
پوتين اظهار كرد كه روسيه و ايران بايد به توسعهي پروژههاي دو و چند جانبه ادامه دهند و از حضور ايران در سازمان همكاري شانگهاي استقبال كرد.
وي اظهار كرد: روابط ما در بسياري از جهات و به اشكال متنوع در حال توسعه است.
او به روابط سياسي قوي دو كشور و تجارت رو به رشدشان كه به 5/3 ميليارد دلار رسيده است و تعداد زيادي از پروژههاي آتي در قالبهاي دو و چند جانبه اشاره كرد.
رييس جمهور پيشين روسيه درباره نقش ايران در سازمان همكاري شانگهاي به عنوان عضو ناظر گفت: ما از ابتدا از مشاركت ايران در اين سازمان بينالمللي استقبال كردهايم.
وي در ادامه اظهار كرد كه در زمينهي توسعهي زيرساختهاي حمل و نقل به غير از روسيه و ايران، امكان حضور آذربايجان نيز وجود دارد و در زمينه انرژي، حضور قطر امكانپذير است.
پوتين تاكيد كرد: همكاري در زمينهي امور درياي خزر هم براي ايران و هم براي روسيه بسيار مهم و مساعد است.
اظهارات پوتين در حالي بيان ميشود كه انتقادات روسيه از آمريكا و متحدانش در قبال ايران و برنامهي هستهيي آن رو به افزايش است و مقامات روسي تهديد كردهاند كه اختلافات با آمريكا درباره قفقاز و نيز تحريم شركتهاي روسي به دليل همكاري با ايران بر روند مذاكرات اعضاي دايم شوراي امنيت و آلمان در قبال برنامهي هستهيي ايران تاثير گذار خواهد بود.
از جمله ديميتري مدودف، رييس جمهور روسيه با انتقاد از تحريم شركت روسي از سوي آمريكا به اتهام ارتباط با ايران تاكيد كرد كه اين تحريمها روسيه را تحت فشار نميگذارد.
وي اظهار كرد كه عملكرد آمريكا در اعمال تحريم در قبال شركت روسي "روس آبارون اكسپورت" دورانديشانه نبوده و ابراز اطمينان كرد كه اين تحريمها براي روسيه محسوس نخواهد بود.
وزارت امور خارجهي روسيه نيز پس از اعمال تحريم عليه اين شركت، اين اقدام را گامي غيردوستانه ارزيابي كرد كه در مباحث گروه موسوم به "1+5" درباره برنامه هستهيي ايران تاثير منفي خواهد گذاشت و در بيانيهاي اعلام كرد: بار ديگر اعمال سياست تحريمهاي آمريكا عليه سازمانهاي روسي را به عنوان گامي غيردوستانه ارزيابي ميكنيم كه نميتواند بر گفتوگو با واشنگتن از جمله در حاشيهي مباحث گروه 1+ 5 تاثير منفي نداشته باشد.
گروه موسوم به 1+5 متشكل از پنج عضو دايم شوراي امنيت (آمريكا، انگليس، روسيه، چين، فرانسه) و آلمان است كه مذاكرات دربارهي برنامهي هستهيي ايران را دنبال ميكنند.
در بيانيهي وزارت امور خارجهي روسيه تاكيد شده است: واشنگتن با اعمال تحريمهاي يكجانبه عليه سازمانهاي روسي به خاطر همكاري با ايران عملا استراتژي تعامل خود در قبال تعامل با ايران را به ديگران تحميل ميكند كه به افزايش فشارهاي تحريمي منحصر شده است. پر واضح است كه چنين رفتارهايي همكاري در چارچوب گروه "1+5" را مخدوش ميكند. زمان آن رسيده كه آمريكا تعيين كند كه آيا آماده است به همكاري در چارچوب گروه "1+5" بر اساس روشهاي هماهنگ شده گروهي ادامه دهد يا خير.
سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز تاكيد كرده است كه تحريم اقتصادي دولت آمريكا عليه موسسه صادرات تسليحات روسيه مغاير با قوانين بينالمللي بوده و بر روابط مسكو و واشنگتن تاثير خواهد گذاشت و " اين تحريمهاي جديد از سوي آمريكا بدون هرگونه پايه و اساس بينالمللي اعمال شدهاند. ما اين را در روابط خود با آمريكا به حساب خواهيم آورد".
لاوروف افزود: اگر كسي در واشنگتن تصور ميكند كه بدين ترتيب آمريكا روسيه را براي پذيرش رويكردهاي خود در حل مساله هستهيي ايران ملايمتر و باگذشتتر ميكند، بايد گفت كه اين اشتباه است. همكاري ما با ايران كاملا بر اساس قوانين بينالمللي صورت ميگيرد.
بر اساس اين گزارش، پوتين همچنين روز پنجشنبه در اجلاس شوراي نخست وزيران سازمان همكاري شانگهاي گفت كه معتقد است كه در جهان رقابت بايد بر سر ارزشها و مدلهاي توسعه باشد و خاطرنشان كرد كه اكنون اوضاع ژئوپليتيك جديدي در جهان ايجاد ميشود.
نخست وزير فدراسيون روسيه اظهار كرد: ديدار ما در حالي است كه اوضاع بين المللي دشوار برقرار شده است. جهان وارد دورهي انتقالي بسيار مهمي در توسعه خود شده است كه محتواي اصلي آن ايجاد ساختار چند قطبي در روابط بينالمللي است.
به عقيدهي وي، اكنون اوضاع ژئوپليتيك جديدي در جهان ايجاد ميشود كه به سرعت به سوي تحكيم مراكز جديد رشد اقتصادي و نفوذ سياسي پيش ميرود.
نخست وزير روسيه معتقد است كه سازمان همكاري شانگهاي بايد همكاري فعالتري با كشورهاي ناظر و سازمانهاي بينالمللي داشته باشد.
پوتين كه در آستانه، پايتخت قزاقستان صحبت ميكرد، اظهار كرد: در ماههاي اخير اولين گامها براي جذب كشورهاي ناظر به اموري مشخص در ساختارهاي وابسته به سازمان همكاري شانگهاي برداشته شدهاند.
به عقيدهي وي، تحقق پروژههايي كه از سوي سازمان همكاري شانگهاي تدوين شدهاند، ميتواند به جذب شركتكنندگان مختلف و از جمله سازمانهاي بينالمللي كمك كند.
پوتين خاطرنشان كرد: مهم اين است كه روابط خارجي را فعالتر كرده و از جمله از امكاناتي كه ماده مصوبه اعطاي حكم "طرف گفتوگو" در دست ميدهد، استفاده كرد.
حكم "طرف گفتوگو" در سازمان همكاريهاي شانگهاي در اجلاس شوراي سران كشورهاي عضو در سازمان كه 28 اوت در دوشنبه برگزار شده بود، به امضا رسيد. هدف اصلي از اتخاذ چنين گامي، گسترش سازمان براي همكاري با كشورهاي منطقه و سازمانهاي بينالمللي است كه در اصول سازمان همكاريهاي شانگهاي همعقيده هستند.
اين نوع جديد همكاري در چارچوب سازمان شانگهاي، ويژه كشورها و سازمانهاي بينالمللي است كه خواستار همكاري با سازمان همكاريهاي شانگهاي در راستاهايي معين هستند.
در سازمان همكاريهاي شانگهاي كشورهاي چين، روسيه، قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان و ازبكستان عضويت دارند. علاوه بر اين ايران، هند، پاكستان و مغولستان حكم ناظر را در اين سازمان دارند.
اعضاي سازمان همكاريهاي شانگهاي در جلسه شوراي نخست وزيران اين سازمان توافق كردند كه به طرح هاي عمدهي مشترك در زمينهي نوآوريها توجه خاصي مبذول دارند.
در كنفرانس مطبوعاتي مشتركي كه در پايان اين جلسه برگزار شد ولاديمير پوتين همكاري در زمينههاي انرژي، ساختمانسازي، حمل و نقل و فنآوريهاي عالي را از جهات داراي اولويت برشمرد. شركتكنندگان در اين جلسه بودجهي سازمان همكاري شانگهاي در سال آينده را تاييد و توافقنامه تبادل اطلاعات درباره انتقال منابع انرژي را امضا كردند كه تامين كننده هماهنگي در امور ثبت گمركي مرزهاي كشورهاي عضو سازمان خواهد بود.
در اين ديدار همچنين از مسايل كنوني جهاني يك ارزيابي كلي به عمل آمد.
ولاديمير دميتريف، رييس بانك اقتصاد خارجي "ونش اكونوم بانك" نيز روز پنجشنبه ضمن سخنراني در اجلاس شوراي نخست وزيران سازمان همكاري شانگهاي اعلام كرد كه به حداقل رساندن پيامدهاي بحران مالي جهاني يكي از اولويتها در كار اتحاد بين بانكي اين سازمان است.
دميتريف اظهار كرد: ما قصد داريم در كار همه روزهي خود توجه ويژهاي به آن داشته باشيم.
او خاطرنشان كردكه اتحاد قصد دارد در درجه اول به مسالهي توسعه بپردازد كه نخست وزيران كشورهاي سازمان همكاري شانگهاي آن را به عنوان اولويت مشخص كردهاند. اين از جمله مربوط به مسالهي بازرگاني غير كلان، بخش انرژي، كشاورزي، توسعه زيرساختها و همكاري دولت و بخش خصوصي ميشود.
انتهاي پيام
جمعه 10 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]