واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بازار در بهت گراني دلار
در طول هفته گذشته يورو به عنوان ارز رقيب در مقابل دلار تا 70 تومان ارزان شده كه بيسابقهترين كاهش قيمت يورو در مقابل دلار در طول ماههاي اخير و سالهاي گذشته در بازار خيابان فردوسي بوده است. معاملهگران ميگويند: آمريكاييها بازار را تركاندهاند.
به گزارش سايت بينا، افزايش ارزش برابري دلار در مقابل يورو اكنون زمينه گراني اين ارز را در بازار چهارراه استانبول فراهم آورده است، اما واقعيت سر در بحران كاهش ارزش سهام در بورس تهران نيز دارد.
در واقع بهرغم همه اظهارنظرها در مورد اينكه بحران در بازارهاي مالي جهان هيچ ربطي به بازار سهام داخل ندارد اما بالاخره دامنه اين بحران هم دامن بازار سهام را در كشور گرفته است و بازار سهام در طول دو روز گذشته با افت شاخص نقدي در حدود 580 واحد، همه سرمايهها را به خيابان موازي خيابان حافظ، يعني چهارراه استانبول كشانده است. در كنار افزايش 25/2 درصدي ارزش برابري هر دلار در مقابل يورو، بانك نيز به ناچار قيمت دلار را افزايش داده و همين موضوع زمينه بيشتر گراني دلار را به همراه داشته است، زيرا معاملهگران به گراني دلار و پايداري اين گراني اميدوارتر شدهاند.
ضمن آن كه افت دو دلاري مجدد قيمت نفت نيز براي گراني دلار دليل خوبي به حساب ميآيد، اما مهمترين عامل افزايش قيمت در بازار چهارراه استانبول از سوي معاملهگران شلوغي معابر مقابل صرافيها است كه در واقع هم بورسبازان را به خود جلب كرده وهم اينكه معاملهگران خانگي به اين بازار آمدهاند تا از گردونه نوسانات قيمت دلار جا نمانند و بتوانند در اين بازار و گراني آن شركت داشته باشند.
از سويي ديگر آن دسته از معاملهگران هم كه از سر نياز به اين بازارها ميآيند شتابزده اقدام به خريد دلار كرده تا بتوانند براي نيازهاي فرداي خود كه فردايي گرانتر از امروز خواهد بود اقدامات لازم را صورت دهند به اين ترتيب در اثر اين هجوم، دلار بيش از پيش با رشد قيمت مواجه شده است كه براي دلالان ارز نهتنها نگرانكننده نخواهد بود بلكه بسيار هم باعث خشنودي شده است.
در بازارهاي جهان معاملهگران اعلام كردهاند تداوم نگرانيها از ركود اقتصاد جهاني و بازگشت داراييها در حمايت از دلار آمريكا، موجب شده ارزش يورو در برابر دلار كاهش يابد و هر يورو 24/1 دلار آمريكا داد و ستد شود. از زماني كه ارزش يورو در برابر دلار در پانزدهم ژوئيه گذشته به رقم بيسابقه 60/1 دلار رسيد، روند نزولي ارزش واحد پول مشترك اروپا پيوسته ادامه يافته و بيش از 25درصد از ارزش خود را در برابر پول آمريكا از دست داده است. در اوضاع و شرايطي كه نظم و قانون خاصي بر تبادلات بازار بورس حاكم نيست و تنشها و نگرانيهاي ناشي از ركود احتمالي اقتصاد جهاني، همچنان در بازار اعتبارات پا برجا است، ارزش يورو در بازار مبادلات با نوسانات زيادي همراه شده و در عرض تنها چند ساعت چندصد سنت افزايش يا كاهش پيدا ميكند.ديگر پولها نيز با شرايطي مشابه روبهرو شدهاند. ليره استرلينگ ارزش خود را در برابر دلار و يورو از دست داده است در حالي كه ين ژاپن توانسته موقعيت خود را تا اندازه زيادي حفظكند. اين تحولات نشان ميدهد كه تنشهايي كه از يك ماه پيش در بازار وجود داشت پايان نيافته و اعتماد به بازار بازنگشته است.
خبرگزاري فرانسه از لندن اعلام كرد نمايندگان گروه هفت كشور توسعه يافته جهان شامل آلمان،كانادا، فرانسه، انگليس، ايتاليا، آمريكا و ژاپن اعلام كردند از نزديك و با دقت زياد تحولات بازار را دنبال خواهند كرد و براي حل و فصل مشكلات به وجود آمده در بازار و به ويژه براي بازگرداندن اعتماد به بازارهاي بورس، به همكاريهاي خود ادامه خواهند داد. به اين ترتيب دلار در شرايطي قرار گرفته است كه نظام جهاني براي نظم بخشيدن به بحرانهاي جاري به افزايش ارزش دلار كمك كرده و همين موضوع در بازار كوچك ارز كشور بازتابي ناگهاني و12 توماني به همراه داشته است كه به احتمال زياد به بيش از اين هم ارتقا خواهد يافت.
در معاملات بازار ارز گراني دلار، ارزاني شديد ارزهاي اروپايي و گراني شديد ارزهاي وابسته به دلار را نيز به همراه داشته است به طوري كه پوند در اين بازي به شدت هرچه تمامتر در مقابل دلار ارزان شده و تا قيمت يكهزار و 660 تومان رسيده است. اين ارز در نيمه دوم مهر ماه يعني كمتر از بيست روز قبل روي قيمت يك هزار و 760 تومان معامله ميشد و در اين مدت زمان افتي صد دلاري را از سرگذرانده است.
دلالان ارز بر اين باورند كه بحرانهاي جهان با بحران قيمتهاي حبابي براي ارز در بازار آنها رخ نمايان خواهد كرد از همينرو آنها به شدت در مورد معاملات ارزها احتياط ميكنند. به هر حال همه پيشبينيها در مورد اينكه دلار گران و ارزهاي اروپايي ارزان خواهند شد درست از آب درآمده است و باز هم ميتوان انتظار شدت گرفتن اين پيشبينيها را در روزهاي آتي به ويژه در روزهاي پيش از انتخابات آمريكا داشته باشيم.در بازار ارز كه حالا در بهت گراني دلار و به دنبال آن ين قرار دارد آنقدر اوضاع شلوغ و پلوغ است كه دلارفروشان وقتي براي سرخاراندن ندارند و در مورد آينده نزديك بازار خود بيش از پيش اميدوار شدهاند. به ويژه آنكه در كنار بحرانهاي مالي جهان كه در پيامد آن شركتهاي بزرگ وابسته به خودروسازي، پتروشيمي، مخابرات، فولاد و دارويي يا به عبارتي همه شركتهاي بزرگ بورس و پرفروشها در آستانه بحران هستند هماكنون بازار سهام نيز دستخوش بحراني زيرپوستي شده است كه به طور قطع حجم بيشتري از متقاضيان را به سوي بازار ارز خواهد كشاند. به اين ترتيب خيلي زود قيمتيك هزار و 30 تومان هم براي دلار محقق خواهد شد و گذر از 20 تومان، آينده بهتري را براي معاملات سوداگرانه دلار رقم خواهد زد.
راه دشوار حذف دلار
به گزارش ايسنا، ولاديمير پوتين، نخستوزير روسيه، پيشنهاد كرد كه به تدريج از دلار در محاسبات متقابل امتناع كرده و در مبادلات دوجانبه روسيه و چين از ارز ملي استفاده شود.
پوتين در جريان سخنراني در سومين همايش اقتصادي روسيه و چين اظهار كرد كه جهان بنيان شده بر دلار، مشكلات سخت و نقايصي جدي را پشت سر ميگذارد و همانند سابق وضعيت بازارهاي مالي جهاني دشوار است.
وي گفت: معتقدم كه در اين شرايط ما بايد درباره به تكامل رساندن نظام پرداختي در بازرگاني متقابل بيانديشيم، از جمله از طريق حركت هماهنگ به سوي استفاده گستردهتر از ارزهاي ملي.
پوتين تصريح كرد كه اين روندي آني نبوده و كار دشواري است، اما ضرورت انجام مرحله به مرحله يك چنين كاري كاملا محرز است.
نرخ بهره در ايسلند 18درصد
بانك مركزي ايسلند اعلام كرده كه نرخ بهره را از 12درصد به 18درصد افزايش داده است. به گزارش ايسنا، گير هارده، نخستوزير ايسلند پس از افزايش نرخ بهره ابراز اميدواري كرد كه اين امر براي كوتاه مدت بوده و پس از ايجاد ثبات در بازارهاي ارز و تحت كنترل درآمدن تورم نرخ بهره كاهش يابد. وي از بانك مركزي اروپا و نيز بانك مركزي آمريكا درخواست وام كرده است.
نخستوزير ايسلند ميگويد كه علاوه بر دو ميليارد دلاري كه قرار است صندوق بينالمللي پول به اين كشور پرداخت كند، سيستم بانكي ايسلند به چهار ميليارد دلار ديگر نيازمند است.
دولت ايسلند در حال حاضر محدوديتهاي سختي در معاملات تبديل ارز قائل شده است.
از هنگامي كه دولت ايسلند ناچار شد كنترل سه بانك بزرگ اين كشور را به دليل كمبود اعتبار در دست بگيرد، اين كشور با مشكلات زيادي روبهرو شده است.
پنجشنبه 9 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]