تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):پروردگارم هفت چيز را به من سفارش فرمود: اخلاص در نهان و آشكار، گذشت از كسى كه ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855574781




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تئاتر - دعواي خانوادگي بي‌نتيجه


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: تئاتر - دعواي خانوادگي بي‌نتيجه
تئاتر - دعواي خانوادگي بي‌نتيجه

حسن پارسايي:آيا نمايش بايد عين زندگي باشد؟ اگر چنين تصور شود، در آن صورت خود زندگي واقعي وجاهت و باورپذيري بيشتري دارد و نيازي به تلف كردن وقت خود و ديگران نيست. نويسنده يك متن نمايشي الزاما بايد واقعيت‌ها را بسيار كنش‌مندتر، مرتبط‌تر و غايت‌مندتر در ساختار يك متن منسجم به پردازش درآورد و چنان به آنها شكل دهد كه براي حضور پرسوناژ، رخ دادن حادثه و نيز تاثيرات متقابل همه عوامل و عناصر متن دلايلي وجود داشته باشد. ضمنا به روند گره‌افكني، تعليق‌زايي و نهايتا گره‌گشايي در متن كه معمولا در يك موقعيت كنش‌مند يا حادثه‌خيز يا در يك داستان خلاصه مي‌شود، واقعيت نمايشي ببخشد. اگر نويسنده در شكل‌دهي به اين الزامات اوليه ناتوان باشد، در آن صورت متن غير نمايشي است و نوشتن‌اش اشتباه اول محسوب مي‌شود. چنانچه يك كارگردان هم آن را روي صحنه ببرد، اقدام او هم تكرار همان اشتباه اول است.

اين اشتباه اول در نوشتن و اجراي متن نيز در اعمال و رفتار خود پرسوناژهاي «شخصيت‌پردازي نشده» نمايش «قانون نانوشته» كه در حال حاضر در تالار قشقايي مجموعه تئاترشهر اجرا مي‌شود، به چشم مي‌خورد: آنها هم همان اشتباهات آغاز نمايش را در پايان هم تكرار مي‌كنند. در نمايش‌ «قانون نانوشته» متن داراي عارضه‌مندي‌هاي زير است: اول اين كه موضوع بسيار كليشه‌اي و نخ‌نما شده است و به همان اختلاف هميشگي بين دو نسل (پدر و پسر) مي‌پردازد كه صدها نمونه آن به اشكال گوناگون و متنوع در حوزه تئاتر و سينما طرح شده است. ضمنا مهرداد راياني‌مخصوص اين اختلاف را نه از نگاه كل اين نسل، بلكه فقط از رويكرد مردان و پدران بررسي كرده است كه تا حدي باورپذير بودن آن را هم زير سوال مي‌برد. دوم آن كه طرح و پيرنگ(Plot) متن بسيار ضعيف است، چون روابط علت و معلولي بين آدم‌ها و حوادث، ضعيف و اغلب به جاي بيان علت از بهانه جور كردن براي ارتباط آنها استفاده شده است.

بهانه‌ها هم از قراردادهاي ذهني خود نويسنده نشأت مي‌گيرند و كوچك‌ترين همگرايي و سنخيتي با آدم‌ها و حوادث ندارند؛ در اين رابطه مي‌توان به آوردن دو جوان جلف و سبك به خانه و زنداني كردن آنها اشاره كرد كه در پايان پرسوناژ «پدر» بدون كوچك‌ترين نتيجه‌اي مجبور مي‌شود آنها را رها كند و همين، حضور چنين آدم‌هايي را در متن غيرالزامي و اضافي نشان مي‌دهد. ظاهرا مهرداد راياني‌مخصوص خواسته است اين جوان‌هاي جلف را به مخاطب معرفي كند، اما واقعيت چيز ديگري را نشان مي‌دهد؛ اين جوان‌ها به حدي كميك و سرزنده و حاضر جواب معرفي شده‌اند كه تماشاگر به جاي آن كه آنها را محكوم كند مجذوب آنها مي‌شود؛ خصوصا اين كه هر دو بازيگر جوان اين نقش‌ها خوب بازي مي‌كنند و به يقين بايد گفت تنها قسمتي كه به عنوان يك كمدي سبك تماشاگر را سرگرم مي‌كند همين بخش است وگرنه نمايش‌ ملال‌آور و خسته‌كننده است. در همين رابطه نيز بايد به وجود اضافي و غير لازم پرسوناژ مادر اشاره‌ كرد كه عملا پرسوناژي حاشيه‌اي، بي‌فايده و حتي بي‌نقش است و كاري اساسي در نمايش انجام نمي‌دهد. دليلي هم جز آن كه يكي از اعضاي خانواده است براي حضور او در متن وجود ندارد. پرسوناژ پسر جوان خانواده هم در پايان همان است كه در آغاز معرفي مي‌شود. هيچ تغييري در او حاصل نمي‌شود و به‌طور ضمني هم حق به جانب نشان داده شده است. پرسوناژ پدر هم فقط خودش را خسته مي‌كند، زيرا متن اساسا نقشي جز آن كه به مدت تقريبا يك ساعت خود و تماشاگر را به تنگ‌ آورد، به او نداده است. او هيچ كار مثبتي انجام نمي‌دهد و در پايان هم مانند پسرش همان آدم ابتداي نمايش است. اين موضوع در مورد تمامي پرسوناژهاي نمايش‌ صدق مي‌كند. فقط اين وسط وقت من منتقد تلف مي‌شود بي‌آن كه نمايش نتيجه‌اي نهايي داشته باشد. بخش‌هايي هم كه در اتاق بسته مي‌گذرد و ظاهرا به عنوان يك بخش قرنطينه‌اي نشان داده‌ شده تا حد زيادي ابهام‌آميز است و حتي خود پدر را هم از لحاظ روحي و رواني عارضه‌مند جلوه مي‌دهد.

در نهايت اين سوال براي مخاطب پيش مي‌آيد كه مهرداد راياني‌مخصوص اين متن را براي چه نوشته و ضمنا كارگردان هم به چه دليلي آن را به اجرا درآورده است. نمايش از هرگونه گره‌افكني و تعليق‌زايي موضوعي يا گره‌گشايي و نتيجه‌گيري عاري است و نهايتا هيچ طرفي را حق به جانب نمي‌داند. اما همين بي‌طرفي به يك تحليل غلط مي‌انجامد: يعني تماشاگر خودش براساس علاقه‌اي كه هنگام تماشاي نمايش به جوان‌هاي جلف و سبك دارد،‌ به قضاوت مي‌پردازد و حق را به همين جوان‌هايي مي‌دهد كه حداقل با حركات، ادا و اطوار و متلك‌گويي‌هاي نسبتا بامزه او را مي‌خندانند. در اين رابطه خود ديالوگ‌هاي كنايي جوان‌هاي بي‌بند و بار هم به اين نتيجه‌گيري غلط كمك مي‌كند. يكي از آنها با اشاره به پرسوناژ پدر به‌طور كنايي مي‌گويد: «20 ساله جنگ تموم شده و اين پشت خاكريز گير كرده» ضمنا ضرب‌المثل «زبان سرخ سر سبز دهد بر باد» به اشتباه براي موقعيتي به كار رفته كه هيچ ارتباطي با معناي ضرب‌المثل ندارد: چون هيچ كدام از پرسوناژها رويكرد سياسي مخالف يا انگيزه‌هاي تعارض‌طلبانه‌اي ندارند. نويسنده در جايي پدر خانواده را كه اسير بوده و بايد او را بنا به عرف رسانه‌ها آزاده بخواند، اشتباها جانباز معرفي مي‌كند. ناگفته‌ نماند كه اشاره به موضوع جنگ هم بي‌ارتباط و عملا حالتي خنثي پيدا كرده است: براي محكوم كردن رفتار ناشايست جوان‌هاي بي‌بندوبار هيچ نيازي به آلترناتيو جنگ و فداكاري‌ها نيست: غلط و زشت بودن رفتار آنها را فقط بايد با زشتي و قباحت خود رفتارشان به اثبات رساند نه با اشاره به جنگ و سابقه فداكاري پدر، چون در آن صورت اتفاق متناقض و معكوسي مي‌افتد كه در نمايش هم عملا رخ داده است: رفتار زشت جوان‌ها براي تماشاگران جذاب و ديدني جلوه مي‌كند.

اغلب ديالوگ‌ها همان حرف زدن‌هاي معمولي آدم‌هاست و ويژگي نمايشي و دراماتيك ندارند. گاهي هم خيلي ابهام‌آميزند و به نظر مي‌رسد كه صرفا براي پر كردن متن به كار رفته‌اند. در اين نمايش حتي تك فرزند بودن پرسوناژ جوان خانواده نيز سوال‌برانگيز است و دليلي هم براي آن ارائه نشده است. نمايش «قانون نانوشته» از لحاظ طراحي صحنه و دكور چيز خاصي ندارد. موسيقي هم بسيار ناهمگون و چندگانه است و گرچه دو گانگي و تناقض هم در پرسوناژهاي پدر و پسر وجود دارد، اما اين موسيقي سنخيتي با اين نوع تناقضات ندارد. بازي‌هاي دو بازيگري كه نقش جوان‌هاي جلف و سبك را به عهده دارند، گيرا و نمايشي است، اما دليلي براي حضورشان در متن ارائه نشده است، زيرا در پايان هم بدون آن كه حضورشان براي حل معضل مورد نظر متن مفيد واقع شود، صحنه را ترك مي‌كنند. نور هم با همان كاربري معمول به كار گرفته شده است. از ميزانسن‌هاي نمايشي و دراماتيك هم خبري نيست، در حقيقت چيزي كارگرداني نشده است. نمايش «قانون نانوشته» به علت نبودن دلايل كافي براي نگارش متن كه به عدم‌غايت‌مندي آن منجر شده، داده‌هاي قابل توجهي براي تماشاگر ندارد. همه چيز در يك دعواي خانوادگي بي‌نتيجه خلاصه مي‌شود كه آغاز و پايانش تقريبا يكي است؛ ضمن آن كه اجراي آن هم از لحاظ كارگرداني ويژگي قابل توجهي را به نمايش نمي‌گذارد.
 چهارشنبه 8 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن