واضح آرشیو وب فارسی:فارس: همراه با وعده مجدد ثبت ملي تماشاخانه سنگلج؛ جشن تولد 43 سالگي تماشاخانه سنگلج برگزار شد
خبرگزاري فارس: مراسم 43 سالگي تاسيس تماشاخانه سنگلج با حضور هنرمندان تئاتر و تقدير از پيشكسوتترين تماشاگر نمايش اين تالار و همچنين قديميترين طراح دكور و صدابردار اين تالار برگزار شد.
به گزارش خبرنگار تئاتر فارس، در ابتداي اين مراسم اتابك نادري، مدير تماشاخانه سنگلج گفت: اميدوار بودم كه حسين پارسايي، مدير مركز هنرهاي نمايشي در اين مراسم حضور داشت اما به دليل شركت در يك جلسه و طولاني شدن آن از همه حاضران عذرخواهي كرد.
وي در ادامه به روند بازسازي اين تماشاخانه اشاره كرد و افزود: اين كار در شهريور ماه آغاز شد و بعد از شش ماه كار بازسازي به پايان رسيد و توانست ميزبان دو جشنواره تئاتر عروسكي و فجر باشد.
نادري يادآور شد: در اين ميان چيزي كه نگران كننده است، اين است كه داشتههاي خود را در طول زمان از ياد نبريم، اين تماشاخانه قديمي گرانبهاست و بايد به آن ارزش و بها داد و سنگلج دربردارنده بخش عمده تاريخ تئاتر كشور است و متاسفانه در سالهاي اخير از پتانسيل اين تماشاخانه استفاده نشده است.
اين مدير جوان خاطرنشان ساخت: خشت خشت اين تماشاخانه حالت تكريم دارد اما باز هم بيمهريهايي ديده ميشود، مطمئن هستم كه تماشاخانه سنگلج پتانسيل تئاتر حرفهاي را دارد كه نبايد توسط خود هنرمندان هم فراموش شود.
* جعفر والي: بعد از 32 سال بار ديگر در سنگلج، مقابل تماشاگران ايستادم
در ادامه اين مراسم جعفر والي نيز متني از زبان و شرح حال تماشاخانه سنگلج براي حاضران خواند.
وي بعد از خواندن اين متن گفت: به ياد دارم آخرين باري كه روي سن سنگلج آمدم 32 سال پيش بود و حال بعد از 32 سال بار ديگر روي سن آمده و در برابر تماشاگران ميايستم. ما به معناي واقعي در اين تالار نمايشي زندگي كردهايم.
وي بيان داشت: در اين تماشاخانه شور و شوق زيادي ديده ميشد و نميدان چرا فروكش كرد. تماشاخانه در آن زمان خرابهاي بود كه در آن زباله ميريختند و يك قهوهخانه در آن وجود داشت و در زماني نازنين مردي به نام بابائيان اين تماشاخانه را ساخت و به هنرمندان هديه كرد و ما تئاتريها براي اولين بار براي اجرا به تالار آمديم.
والي با اشاره به برپايي اولين جشنواره تئاتر و حضور هنرمندان اين عرصه، اظهار اميدواري كرد كه اين تالار تئاتري و تئاتر هيچگاه متروك نماند و تلاش شود تا چراغ آن روشن بماند.
* مؤدبيان: سنگلج چهار دوره تئاتري را پشتسر گذاشت
داريوش مؤدبيان نيز در سخناني به تاريخچه اين تماشاخانه اشاره كرد و گفت: در سال 1344 اين تماشاخانه با نام 25 شهريور افتتاح شد و بعد از پيروزي انقلاب با استفاده از نام محل سنگلج، اين نام را گرفت.
وي ادامه داد: در آن زمان يك جريان نمايش در سال 1344 در تئاتر آغاز شد و تا امسال اين تماشاخانه چهار دوره را سپري كرد، دوره اول نمايشهاي ايراني اجرا شد و هيچگاه نمايش فرنگي اجرا شد.
مودبيان گفت: دوره دوم نيز متون خارجي روي صحنه رفت چرا كه با كمبود متن ايراني در آن دوران روبهرو بوديم. دوره سوم نيز اين تماشاخانه به نمايشهاي شهرستان و جشنوارهها اختصاص يافت.
* دولتآبادي: تئاتر در ايران هيچگان نميميرد
محمود دولتآبادي از ديگر سخنراناني بود كه با تشويق حاضران روي صحنه آمد، وي گفت:داريوش مودبيان بسيار زيبا و فيالبداهه تاريخ اين تماشاخانه را گفت كه مطمئن هستم تئاتر در كشور ما هيچگان نميميرد.
وي ادامه داد: تئاتر با عشق اندرون شده و با جان به در ميشود، ما حافظه تاريخي تئاتر را داريم و حفظ ميكنيم و تمام كوششهايي كه براي فراموشي تئاتر شد، بيثمر مانده و همه زحمت اضافي بود.
نويسنده «كليدر» خاطرنشان ساخت: برخي از دوستان چون پورحسيني را به جاي آن كه در صحنه تئاتر ببينم در تلويزيون ميبينم و ميگويم تو بايد در تئاتر باشي، اما ميدانم اين در اختيار او و امثال او نيست، ما به لحاظ اقتصادي مجبوريم.
وي درباره حضور در اين مراسم نيز گفت: هميشه وقتي از تئاتر صحبت ميشود، پايم سست ميشود و دوست دارم در مراسم تئاتري شركت كنم.
وي به حاضران توصيه كرد: يك اصل در زندگي وجود دارد و آن صبوري و سماجت كه نبايد فراموش شود.دوست دارم باز دوستانم را در اجراي نمايشهاي درخشان ببينم. تئاتر در ميان هنرها چيز ديگري است.
اين نويسنده در ادامه از عباس جوانمرد و نمايشهايش ياد كرد و علمي حاتمي را نابغه خواند.
* كشاورز: تئاتر موهبتي الهي است
به گزارش فارس، در ادامه اين مراسم محمدعلي كشاورز نيز با تشويق حاضران روي سن حاضر شد، وي ابتداي سخنانش گفت: ما از بازيگران، كارگردانان و نويسندگان صحبت ميكنيم و ياد ميكنيم، در صورتي كه صدابرداران و طراحان دكور و كساني كه پشت صحنه هستند، بيشترين زحمت را ميكشند.
كشاوز گفت: مرحوم دكتر فروغ انساني والا بود كه فضيلت تئاتر، اخلاق و منش و رفتار را به ما ياد داد.اولين دانشكده هنرهاي دراماتيك توسط وي و اداره تئاتريها تاسيس شد و بايد از دكتر فروغ نيز ياد شود.
اين هنرمند افزود:تئاتر يك موهبت الهي است و هنرمندان تئاتر بندگان خاص خدا هستند. سرزمين ما ايران نيز بهشت است كه بايد به اين سرزمين و مردم خدمت كنيم.
*سنگلج بر خلاف تئاترشهر بازسازي خوبي داشته است
پرويز پورحسيني نيز گفت: تماشاخانه سنگلج بر خلاف تئاترشهر خوب بازسازي شده است. اي كاش براي بازسازي تئاترشهر نيز با هنرمندان مشورت ميكردند.
در ادامه اين مراسم از جهانسوز فولادي، اولين صدابردار تماشاخانه و علياصغر ريسه، طراح دكور تقدير به عمل آمد و همچنين از قديميترين تماشاگر سالن سنگلج نيز به نام عباس احمديلالهزار تقدير شد. اين تماشاگر 44 سال به ديدن نمايشهاي سنگلج ميآمده و ميآيد.
همچنين از اتابك نادري نيز به عنوان مدير اين تماشاخانه تقدير شد.
در پايان اين مراسم نيز هنرمندان عكس يادگاري گرفتند.
*حاشيهها
-در كنار اين مراسم، كافه تئاتر تماشاخانه نيز با مديريت جديد افتتاح شد، در اين كافه با استفاده از نوشيدنيها و خوراكيهاي سنتي مهمانان را ميزباني ميكنند. همچنين هر يك از ميزهاي اين كافه به نام و عكس يكي از هنرمندان پيشكسوت تئاتر مزين شده است.
-خانه كتاب اين تماشاخانه نيز افتتاح شد در اين خانه انواع كتابها با موضوعات ادبي، نمايشي ، تاريخي و رمان ديده ميشود.
-با توجه به رسيدگي مديريت تماشاخانه و بازسازي، باز هم سيستم صوتي تالار مشكلاتي داشت.
-در اين مراسم هنرمنداني پيشكسوتي چون محمود دولتآبادي، بهمن مفيد، سعدي افشار، محمدعلي كشاورز، جعفر والي، پرويز پورحسيني، داريوش مودبيان، فردين خلعتبري، هرمز هدايت، آزاده پورمختار، حسين بروجردي، ريسه، جهانسوز فولادي حضور داشتند.
-قديميترين آينه تماشاخانه كه قدمت آن به 30 سال ميرسد در كنار كافه تئاتر نصب شده بود.
-نماهنگي از عكسهاي قديمي تئاتر به همراه عكسهاي جديد نمايشهاي اجرا شده در تماشاخانه در اين مراسم پخش شد.
-علي نصيريان و داود رشيدي هر يك در پيامي جداگانه از عدم شركت در مراسم به دليل مشغله كاري عذرخواهي كردند.
-اجراي موسيقي همراه با نمايش يكي از برنامههاي اين مراسم بود.
- در اين مراسم از علي منتظري نيز ياد شد.
-قرار بود كه در مراسم ثبت ملي سنگلج صورت گيرد كه مجري برنامه گفت: به زودي تماشاخانه سنگلج ثبت ملي ميشود.
انتهاي پيام/
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]