واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ورمي كمپوست چيست؟
شاه كليد طبيعت براي حل مشكل پسماند !
ورميكمپوست حاصل فعاليت بيولوژيك يك نوع كرم خاكي است اين جانور از مواد آلي موجود در طبيعت تغذيه كرده و آن را به كود آلي مغذي تبديل ميكند. در حال حاضر ورميكمپوست بهعنوان تنها كود آلي بيولوژيك در دنيا شناخته شده و فرايند كمپوست را بهصورت بيولوژيك انجام ميدهد.
رميكمپوست در خواص فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي خاك تأثير بسزايي دارد. اين كود اصلاحكنندة خصوصيات فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي خاك بوده و علاوه بر وزن مخصوص كم، فاقد هر گونه بو، ميكروارگانيسمهاي پاتوژن، باكتريهاي غير هوازي، قارچها و علفهاي هرز ميباشد. ورميكمپوست علاوه بر قابليت جذب آب با حجم بالا، شرايط مناسب جهت دانهبندي و قدرت نگهداري مواد غذايي مورد نياز گياهان را فراهم مينمايد. ورميكمپوست حاوي عناصر غذايي بسيار غني بهويژه ازت بوده كه بهتدريج آنها را در اختيار گياه قرار ميدهد (اين نكته از نظر حاصلخيزي خاك بسيار پراهميت است.) اين كود در مقايسه با ساير كودهاي آلي داراي ميزان عناصر اصلي غذايي بالاتري است. ورميكمپوست علاوه بر عناصر ماكرو مانند ازت، فسفر و پتاسيم كه در فعاليتهاي حياتي گياه نقش اساسي دارند حاوي عناصر ميكرو مانند آهن، مس، روي و منگنز نيز ميباشد. علاوه بر اين با داشتن موادي مانند ويتامين B12 و اكسين عوامل محرك رشد گياه را فراهم ميآورند.
رميكمپوست نتيجة هضم طبيعي غذا در سامانه هاضمة كرمخاكي است و دورة رشد گياه را بوسيلة داشتن ميكروارگانيسم و همچنين مواد آلي فعال و تسريع مينمايد.
رميكمپوست يك كود بيوارگانيك است كه بسيار نرم، سبك وزن، ترد، تميز و بيبو بوده و ظاهري كم و بيش شبيه به پودر گرانوله قهوه دارد.
سبت كربن به ازت (C/N) ورمي كمپوست برابر 20 و پائينتر از آن ميباشد. طول دانههاي خشك ورميكمپوست بين 1-5mm و وزن مخصوص آن نيز كمتر از خاك گلدان است. هوموس آن حدود %20 وزن خشك آن ميباشد.
رمي كمپوست قابل استفاده در كليه محصولات زراعي، باغي و گلخانهاي مي باشد.
ناصر موجود در ورمي كمپوست عبارتند از : ازت، فسفر، پتاسيم، كلسيم، آهن، روي، مس، منگنز و ... و اين در حالي است كه هر يك از انواع كودهاي شيميايي موجود تنها حاوي يك يا چند عنصر خاص ميباشند.
فرصت های آینده
رصت هاي پيش رو در استفاده از اين كرم به حدي زياد است كه شمارش و اشاره به آنها در اين مبحث نمي گنجد، لكن به فرصتها و نتايج كلي حاصل شده از آن در دو دسته مجزا، در زير اشاره شده است.
ا فرهنگ سازي استفاده از كود ورمي كمپوست، به عنوان اصلي ترين خروجي كرم هاي كمپوست ساز و غني ترين كود آلي در دنيا، فرصت هاي بسياري در كشور ايجاد ميگردد كه برخي از آنها عبارتند از:
توليد محصولات کشاورزي بيشتر، با كيفيت بالاتر و سالمتر .
حفظ آب و افزايش كشاورزي.
شكر نعمت خدا و تكريم انسان.
جلوگيري از به هدر رفتن ثروتي ملي به نام آشغال و تبديل آن به کود.
جايگزيني کود طبيعي به جاي کود شيميايي که داراي عوارض سلامتي مي باشد.
جلوگيري از خروج مبالغ بالاي ارز جهت واردات بسياري از کودهاي شيميايي به كشور.
افزايش صادرات غيرنفتي.
حفظ محيط زيست.
توسعه فرهنگ نوآوري و ابتكار.
مهرورزي و عدالت اجتماعي.
توليد ثروت رايگان در كشور.
ايجاد اشتغال در عرصه هاي وابسته.
افزايش توليدات ارگانيك و بسترسازي براي توليد محصولات ارگانيك.
تبديل ايران به قطب ارگانيك منطقه و يكي از قدرتهاي ارگانيك دنيا.
و ...
رصتهاي بسياري نيز با استفاده از توسعه كاربردهاي كرم و محصولات حاصل شده از كرم زباله خوار به عنوان منبع سرشار پروتئين و مواد آلي در كشور ايجاد خواهد شد كه مهمترين آنها عبارتند از :
توليد مواد آرايشي و بهداشتي از پروتئين موجود در بدن كرم با بالاترين كيفيت در دنيا.
توليد انواع داروهاي ضد سرطان با استفاده از اين كرم.
توليد مكمل غذاي دام و طيور .
افزايش صادرات غيرنفتي.
ايجاد اشتغال تخصصي و غير تخصصي در عرصه هاي وابسته.
جلوگيري از خروج مبالغ بالاي ارز جهت واردات بسياري از مواد آرايشي بهداشتي و داروهاي مختلف به كشور.
و ...
فواید ورمی کمپوست
رمي كمپوست یکی از غنی ترین کودهای شناخته شده در دنیا می باشد. مزاياي استفاده از اين كود بيشمار بوده و ذكر تمامي آنها در قالب يك صفحه اينترنتي نمي گنجد لكن به مزایای عمده و مشهود این کود در زير اشاره مي كنيم:
سبک و فاقد هرگونه بو.
عاری از هر گونه علفهای هرز و يا تخم هاي آنها.
حاوی میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتوباکتریها.
بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با سایر کودهای آلی.
دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن ، روی ، مس و منگنز.
دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر هورمونها و ویتامینها به ویژه ویتامین ب 12.
قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی.
فرآوری آسان و سریع تر از بیوکمپوست.
عاری از باکتریهای غیر هوازی ، قارچها و میکروارگانیسم های پاتوژن.
اصلاح کننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک .
وجود عناصر ماكرو نظير ازت، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، آهن ، روی ، مس و منگنر.
امكان فرآوري به چاي كمپوست.
قابل مصرف در پرورش كليه محصولات كشاورزي.
هوادهي خاك بهتر با ايجاد خلل و فرج و ايجاد پوكي در خاكهاي متراكم.
و ...
کرم خاکی
ز نظر پيشينه تاريخي، كرمهاي خاكي در حدود 600 ميليون سال پيش به وجود آمده و بيش از 3200 گونه دارند و از آن زمان تا حال شاهد تكامل گونههاي مختلف گياهي و جانوري بودهاند. شكل ظاهري اين موجودات در طي اين مدت تغيير چنداني پيدا نكرده و هم اكنون نيز بين گونههاي مختلف آنها از اين نظر تفاوت قابل توجهي به چشم نميخورد.
ين موجودات ارزشمند، به مدت چندين ميليون سال اراضي موجود در سطح كره زمين را در كمال آرامش و سكوت، زير و رو كرده و بدين صورت نقش مهمي در جريان چرخه عناصر ايفا نمودهاند كرمهايخاكي داراي بدني كشيده، بندبند، فاقد استخوان داراي كوتيكول حامل تارها و دستگاه گوارش لولهمانند كه به مجراي دفعي ختم ميشود، هستند. طول اين جانور برحسب گونه از يك سانتيمتر تا بيش از 2 متر بالغ ميگردد.
ين جانور اغلب دوجنسي يا هرمافروديت هستند و هنگام بلوغ بر روي اپيدرم آنها يك منطقة متورم ظاهر ميشود كه آنرا كمربند تناسلي گويند. اين قسمت پيلهاي ترشح ميكند كه تخمها را دربر ميگيرد.
رمهايخاكي فاقد مرحلة مشخص لاروي بوده و نوزادان آنها پس از خروج از تخم و پيله، رفتهرفته بالغ ميشوند.
مروزه با اطلاعاتي كه از اين جانور بدست آمده است كاربردهاي فراواني در رشتههاي مختلف علوم (مانند كشاورزي، شيلات، دامپروري، صنعت، محيط زيست ، آرايشي بهداشتي و انرژي) بـراي آن تعريف شده و يا بهعبارت ديگر در بسياري از علوم شناخته شده است.
پرورش كرمهاي خاكي در حال حاضر بهصورت يك صنعت پررونق در آمده و لذا اين حرفه امروزه در جهان طرفداران بسياري دارد، بهكارگيري اين جانور ارزشمند در صنايع مختلف مشاغلي را ايجاد نمودهاست كه متاسفانه هيچكدام از آنها در كشور ما شناخته شده نيست.
ايزينيا فوتيدا (Eisenia foetida)
داوند بيش از 3200 نوع کرم خاکي آفريده است که دو نوع آن با مابقي تفاوت دارد، مابقي با توليد مثل سالي يك بار، مبادرت به شخم زدن و جابجايي خاك ميكنند وليكن دو نوع ديگر با ويژگي خاصي نجات دهنده محيط زيست انسانها و تامين کننده غذاي سالم آنها هستند، يکي از اين دو نوع كرم، كرم خاكي آيزينيا فوتيدا (Eisenia foetida)است كه در زبان فارسي به «كرم قرمز خاكي حلقوي باراني» و در سطح بينالمللي به «كرم قرمز كاليفرنيايي» California Red Worm معروف است.
ين کرم با توليد مثل هر هفته، با ويژگي داشتن 70 درصد پروتئين در مقايسه با 22 درصد پروتئين گوشت قرمز يعني بيش از سه برابر و همچنين داراي امگا 3 نيز ميباشد. علاوه بر اين فضولات اين كرم كودي بنام كرمي كمپوست با خواص منحصر بفردي است كه در بالا ارائه شد. اين كرم در سال 1942 ميلادي شناسايي شده است و از سال 1979 ميلادي با آن كسب و كار ميشود.
ین کرم قادر است تمامی مواد زاید و زباله های شهری و روستایی را به غیر از
فلزات
پلاستیک ها
گوشت قرمز
سنگ
شیشه
خورد و به کود آلی ورمی کمپوست تبدیل نماید.
یزینیا فوتیدا روزانه یک تا سه برابر وزن خود، زباله می خورد و 60 تا 70 آن را به کود ورمی کمپوست تبدیل مینماید.
ر حال حاضر ، در دنيا علوم بسياري در دانشگاه ها، مدارس و آزمايشگاه ها با استفاده از اين كرم آموزش داده مي شود . از اين علوم مي توان به زيست شناسي، كشاورزي، محيط زيست ، آمار، رياضي، خداشناسي و ... اشاره كرد.
ستفاده از اين كرم و فرآورده هاي مستقيم و غير مستقيم آن به حدي در دنيا رايج است كه در بسياري از كشورهاي دنيا محصولات و فرآورده هاي اين كرم در بازار بورس خريد و فروش مي شود. صنايع پايين دستي مرتبط با اين كرم دامنه بسيار زيادي داشته و از صنايع وابسته به كشاورزي و محيط زيست تا صنايع بهداشتي، دارويي و غذايي گسترده مي شود .
به اميد روزي كه استفاده از اين نعمت خدادادي و شكرگزاري از اين لطف الهي در كشور ما، ايران ، نيز رواج يابد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 562]