واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛؛حساسيت، سرماخوردگي نيست آن را جدي بگيريد
تا از دور مي بينمش، دست هايم را روي گوش هايم مي گذارم تا باز صداي بلند عطسه هايش گوش هايم را تا مرز كرشدن تهديد نكند و البته ٣ مترونيم هم به هوا پرواز نكنم! طفلي دست خودش هم نيست. هر سال به اين فصل كه مي رسيم دچار عطسه هاي پياپي مي شود. عطسه هايي كه واگيردار نيست و كسي را تهديد نمي كند. گاهي آب ريزش بيني دارد، بعضي وقت ها هم چشم هايش سرخ مي شود و مي سوزد ولي سرما نخورده است و آنفلوآنزا هم ندارد، بلكه به بيماري ديگري مبتلا شده است؛ بيماري به نام حساسيت كه گاهي هم پسوند فصلي به آن مي دهند و مي گويند: حساسيت هاي فصلي.
حساسيت، مخاطبانش كيست؟
دكتر اكبريان، فوق تخصص ايمونولوژي آسم وآلرژي در گفت وگو با ما در ارتباط با مخاطبان اين بيماري مي گويد: عارضه آلرژي در هر سني ممكن است در انسان ها بروز كند. چرا كه رهگذران در هنگام خريد از مغازه ها و يا موقع عزيمت و يا برگشتن از محل كار به خانه در معرض تماس با عوامل حساسيت زا قرار دارند. اما آلرژي با افزايش سن، شايع تر مي شود. اين روزها در خيابان، محل كار و يا فروشگاه هاي بزرگ افرادي را مي بينيم كه به علت ابتلا به گروه هاي آلرژي زا به سرفه هاي مزمن دچار هستند. معمولا مردم به سرفه هاي مستمر و پياپي بسيار حساس هستند و سريع به دنبال راه درمان و چاره اند، لذا به مطب پزشكان مراجعه مي كنند. براساس پژوهش هايي كه به تازگي در يك مركز تحقيقاتي دانشگاهي صورت گرفته، مشخص شده است كه سرفه هاي مزمن با عامل ماده آلرژي زا مرتبط است. دكتر اكبريان در ادامه مي افزايد: سرفه هاي مزمن، تاثيرات جدي بر نحوه زندگي و حتي كيفيت بازدهي كار روزمره بر جا مي گذارد. حساسيت هاي فصلي ناشي از ماده آلرژي زا، سلول هاي گلو و مري افراد را به سختي ملتهب مي كند و سرفه هاي مزمن ادامه دار روي فعاليت روزمره تاثيري ناگوار دارد. معمولا اين گونه افراد از حضور در جمع گريزانند و خيلي تمايل ندارند كه در محافل عمومي، جشن ها و يا رستوران ها حاضر شوند. چون سرفه هاي مزمن و پياپي مستقيم بر فعاليت و روابط اجتماعي آنان تاثيرگذار است از جمله بيماري هايي كه پيامد سرفه هاي مزمن و مكرر است مي توان به آسم، خشكي گلو، جاري شدن ترشحات مخاطي و خلط از پشت بيني به داخل گلو و سرانجام بروز تب به عنوان پاسخ التهابي به اين عارضه اشاره كرد. بسياري از افرادي كه به عارضه حساسيت هاي فصلي مبتلا مي شوند به علت سرفه و آب ريزش بيني احساس مي كنند كه به زكام و يا سرماخوردگي دچار شده اند، درحالي كه چنين توهمي بي پايه است. بارها اتفاق افتاده است كه افراد مبتلا به حساسيت هاي فصلي كه در سردرگمي به سر مي برند، از خطرات آلرژي و پيامد «آلرژن ها» بيمي به خود راه نمي دهند و فكر مي كنند كه دچار سرماخوردگي شده اند. از اين رو شناخت دقيق «آلرژن ها» با هدف شناخت و درك عامل و يا عوامل حساسيت زا، بسيار مهم است. اين امكان وجود دارد كه فردي ساليان دراز باعلايم ناشي از حساسيت هاي فصلي همراه با سرفه و آب ريزش بيني در رنج مستمر باشد و عامل اصلي ماده مسبب آلرژي كه سلامت فرد را به مخاطره افكنده است را نشناسد.
حساسيت، درمانش چيست؟
فو ق تخصص ايمونولوژي آسم و آلرژي در ادامه گفت وگو خاطرنشان مي كند كه صدمه ديدگان از آلرژي پيش از بروز عارضه تب بايد به پزشك متخصص مراجعه كنند، تا عامل آزاردهنده بيماري زا كه التهاب سلولي به وجود آورده است به سرعت دفع شود. معمولا هنگامي كه در قسمتي از بدن، ماده آلرژي زا صدمه ايجاد كرده و سلول ها آسيب ديده است، گلبول هاي سفيد متمركز در محل التهاب، موادي موسوم به ماده تب زا ترشح مي كنند. دستگاه تنظيم درجه حرارت بدن كه در مركز «هيپوتالاموس» قرار گرفته است، از چنين پديده اي متاثر مي شود، ولي تلاش مي كند در ثبات دماي بدن نقش مثبت ايفا كند. تب، به عنوان پاسخ التهابي پس از ضربه ماده حساسيت برانگيز آلرژي زا بروز مي كند. اصولا چنين نشانه اي، علايم وابسته به عارضه عفوني ماده آلرژي زا دارد. سن ميزبان، يعني افراد سالمند و يا افراد كم سن مثل نوزادان از ضربه التهاب سلولي حساسيت هاي فصلي علايم متفاوتي را بروز مي دهند و وضعيت ايمني افراد هرچه بالاتر باشد، درواقع ضربه هاي آلرژي زا ديرتر مشهود مي شود و ابتلا به عارضه هاي ديابت، سرطان ، ايدز و يا بيماري هاي مزمن ديگر كه به دستگاه ايمني انسان آسيب عمده وارد مي كنند، در بروز سريع تر تب به عنوان پاسخ التهابي نقشي درخور دارند. اقدامات درماني، انجام جراحي، بروز سوختگي، وضعيت ناگوار تغذيه اي و اقدامات درماني تهاجمي مانند تزريقات وريدي و لوله هاي ادراري به نوعي به سد دفاعي طبيعي بدن آسيب مي رساند و موجب تغيير پاسخ ايمني بدن نسبت به عامل آلرژي زا مي شود. اما عموما تب، با ارزش ترين معيار تشخيص عفونت و يا جريان التهاب سلولي ماده آلرژي زا به شمار مي آيد. هنگام ضربه ماده آلرژي زا به پوست بدن افراد مسن و سالمند ممكن است تب به عنوان پاسخ التهابي با تاخير روي دهد و در اين گونه مواقع، معمولا بيش از يك تا دو درجه سانتي گراد افزايش دماي بدن آنان ديده نمي شود. از سوي ديگر فرد مبتلا به عارضه تب با كاهش اشتها، سردرد، داغي و خشكي پوست مخصوصا در محل ايجاد ضربه ماده آلرژي زا، صورت برافروخته، تشنگي، كسالت و بي حالي را تجربه مي كند كه در صورت بي توجهي، آب بدن فرد بيمار روبه كاستي مي گذارد. تب به عنوان يك علامت آگاه كننده از بيماري و يا عامل مخرب بروز مي كند. پيشنهاد مي شود زماني كه افراد در فضاهاي بسته اي مانند خودروها قرار دارند بايد شيشه ها را به طور كامل بالا بياورند تا كمتر در معرض آلودگي ها قرار بگيرند.
البته استفاده از ماسك ها نيز مي تواند مفيد باشد. ولي به طور كلي بهتر است كه افراد از عواملي كه حساسيت آن ها را تهديد مي كند دوري كنند و هرچه سريع تر اين عارضه را جدي بگيرند و به پزشك متخصص مراجعه كنند.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 295]