واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بيشترين كاهش شاخص در يك روزبحران جهاني به بورس تهران رسيد
دنياي اقتصاد- يكي از ابعاد بحران اقتصاد جهاني كاهش شديد فعاليتهاي ساختوساز به دليل سقوط بازار مسكن است كه خود باعث سقوط بيسابقه بازار فولاد شده است. ديروز بازگشايي نماد يك شركت فولادي باعث سرايت اين بعد از بحران به بورس تهران شد و شاخص بورس در يك افت بيسابقه، كاهشي معادل 580واحد را كه عمده آن ناشي از اين مساله بود، تجربه كرد.
ركورد بيشترين كاهش شاخص در يك روز شكست
بحران جهاني به بورس تهران رسيد
گروه بورس- معصومه طاهرخاني: در شرايطي كه مديران سازمان بورس اوراق بهادار از عدم تاثيرپذيري بورس تهران از بحران مالي جهان سخن ميگويند، روز گذشته بازگشايي نماد فولاد مباركه پس از يكماهونيم توقف و در پي كاهش ناچيز (7درصدي) پيشبيني سود شركت، عكس اين مطلب را ثابت كرد.
در حقيقت بورس تهران ديروز شاهد بزرگترين رويداد بورسي مرتبط با قيمتهاي جهاني بود. «فولاد» كه در حال حاضر به دليل سقوط قيمتهاي جهاني و داخلي با افق نه چندان روشني در رابطه با سودآوري مواجه است، با هجوم فروشندگان براي خروج از اين شركت روبهرو شد.
همه آنچه كه يك بازار كمعمق دارد!
حالا اگر چند هفته بر فراز بورسهاي جهان باشيم، دليل نميشود كه سقوطهاي تاريخي بورس تهران را در روز گذشته فراموش كنيم. اوضاع بورس تهران آن قدر ناخوش هست كه حتي مديران اين بازار هم ديروز تصميم گرفتند براي يك روز هم كه شده، درصد نوسان را براي دو غول بازار يعني «مخابرات» و «فولاد مباركه» كنار بگذارند و تنها ناظر آنچه باشند كه به عينه، در تالار شيشهاي در حال رخ دادن است.
افتهاي تاريخي «شاخص قيمت و بازده نقدي» از يك سو و «شاخص كل» از سوي ديگر هيچ پيغامي هم كه نداشته باشد، نشان ميدهد كه كجاي كاريم اگر از حال فكري براي اين بازار كمعمق نكنيم، افتهاي سهرقمي در يك روز را نبايد خيلي دور از انتظار ببينيم!
اشك «فولاد» هم درآمد!
اصلا صورت خوشي ندارد وقتي كه ميداني قرار است شاهد چه فاجعهاي باشي و خود قدم در راه رسيدن به اين اتفاق ناخوشايند بگذاري؛ ولي بازار با هيچكس شوخي ندارد، حتي اگر قرار باشد بازار به استقبال بازگشايي از نمادي برود كه روزي بزرگترين شركت بورس از لحاظ ارزش روز بود. ديروز نماد معاملاتي «فولاد مباركه» سرانجام بعد از
يكماهونيم بسته بودن، بازگشايي شد. حال اگر از كنار تعديل منفي نه چندان با اهميت 6 توماني هم كه بگذريم، افت قيمت جهاني فولاد آن قدر كافي هست كه موجبات نااميدي سهامداران تالار شيشهاي براي اين سهم را فراهم كند.
اين نااميدي و بيانگيزگي نسبت به «فولاد»، البته تا آن جا در بورس تهران پيش ميرود كه تا قيمت 369 توماني را به 224 تومان نرساند، آرام نميگيرد.
معامله نزديك 19 ميليون سهم «فولاد» جداي از اينكه 145 تومان قيمت سهم را پايين آورد، شاخص را هم بينصيب نگذاشت. اگر بدانيد كه از 580 واحد افت شاخص در روز گذشته تنها 412 واحد آن دستخوشي بود كه فولاد به بازار داده، تكليف بازاري كه روي تكسهمها ميچرخد، روشن ميشود. حداقل و حداكثر بهايي كه سهامداران حاضر شدند براي سهام «فولاد» بپردازند هم به ترتيب معادل 210 تومان و 250 تومان بود.
اين هم دستخوش «بورسي»ها به «فولاد»!
سقوط دومين غول بورس تهران در روز گذشته تا آنجا پيش رفت كه سازمان بورس هم تصميم گرفت با حذف درصد نوسان، به داد اين شركت برسد. اصل داستان از اين قرار است كه مطابق رويه بورس تهران، چنانچه شركتي تعديل EPS بيشتر از 10درصد داشته باشد، محدوده نوسان آن باز ميشود؛ امري كه اگرچه در مورد فولاد برقرار نبود ولي بازار ديروز شاهد برداشته شدن محدوده نوسان اين سهم بود.
تعديل «فولاد» كمتر از 7درصد بود و اگر قرار بود براساس رويههاي پيشين برخورد شود بايد محدوديت دامنه براي فولاد اجرا ميشد ولي بورسيها به داد اين سهم رسيدند و شرايط را براي به تعادل رسيدن قيمت آن فراهم كردند.
البته كه اين اقدام «بورسي»ها قابل تحسين است، چرا كه اگر اين كار انجام نميشد، بعيد نبود كه سهم در صفهاي فروش غرق شده و مشمول گره شود. در واقع «سازمان» نقدشوندگي سهم «فولاد» را بر افت بيش از 400 واحدي شاخص ترجيح داد.
جوايزي كه سوخت شدند!
فعلا كه تكليف فولاد روشن است و ظاهرا هم قرار نيست تا اطلاع ثانوي خبر مثبت خاصي روي اين سهم اتفاق بيفتد. اما اين طرف ماجرا اين را هم بشنويد كه سهام فولاد مباركهاي كه صادركنندگان به عنوان «جايزه صادراتي» گرفته بودند، هم وارد زيان شد. قيمتي كه هر سهم فولاد مطابق آن به سفره صادركنندگان رفت معادل 320 تومان بود كه با احتساب گرفتن سود 50 توماني مجمع، بهاي تمام شده هر سهم براي آنها در نهايت 270 تومان بود. ولي قيمت بسته شده ديروز فولاد كه 224 تومان بود، ورق را طوري برگرداند كه صادركنندگان همين حالا 46 تومان در زيان هستند!
«مخابرات» و سودهايي كه پيشخور شدند...
نوبتي هم كه باشد، نوبت به «مخابرات» ميرسد كه ديروز بعد از «فولاد» دومين شركتي باشد كه شاخص بايد بخشي از 580 واحد افت خود را مديون او باشد.تعديلهاي مثبتي كه مخابرات در سود تلفيقي و سود شركت اصلي خود هم داشت، باعث نشد كه در مجموع، شاخص را 128واحد منفي نكند. قيمت «اخابر» در روز گذشته از 185 تومان به 169تومان رسيد و اين هم يعني 16تومان سقوط قيمت در يك روز!
نكته جالب در مورد سهام اولين شركت بورس، باز و بسته شدن نماد اين شركت در يك روز بود. در واقع سازمان بورس ابتداي ساعت معاملاتي ديروز نماد مخابرات را براي تعديل EPS متوقف كرد و تا نيم ساعت قبل از پايان ساعت معاملات هم باز كرد.
شايد اين اتفاق، دومين اقدام قابلتامل و در عين حال مثبت سازمان بورس در روز گذشته محسوب ميشود.البته تعديل مثبتي هم كه مخابرات اعلام كرد، سود تلفيقي 86 را از 240ريال به 250ريال يعني 4درصد ناقابل، افزايش داد. از طرفي سود شركت اصلي هم كه 31ريال پيشبيني شده بود در صورتهاي حسابرسي شده به 80ريال ارتقا يافت تا اين گونه رشد 158درصدي براي اين تعديل ثبت شود.در همين حال براساس صورتهاي حسابرسي شده، سود قابل تقسيمي كه مخابرات ميتواند براساس صورتهاي تلفيقي ميان سهامداران خود تقسيم كند، برابر 176ريال است، در حالي كه اين عدد براي شركت اصلي معادل 90ريال است.حال اينكه كدام عدد بايد تقسيم شود، چيزي است كه قانون مشخص كرده و آن هم ملاك قراردادن سود شركت اصلي است به شرط آن كه از سود تلفيقي بيشتر نباشد. به زبان سادهتر هم يعني همان 90ريال!حال اگر همه اين جريانات را كنار بگذاريم به گفتههاي حسابرس مخابرات ميرسيم كه در گزارش خود به صراحت عنوان كرده كه مخابرات به دليل كسري ذخاير مالياتي اصلا سودي ندارد كه تقسيم كند.تكليف سود سال 86 كه روشن است ولي با رويهاي كه دولت در تقسيم سود شركتهاي تابعه «اخابر» در پيش گرفته شده، سهامداران بايد بخشياز سود سال 87 را هم فراموش كنند. چرا كه ظاهرا سودهايي كه در شركت نبوده، تقسيم شده و به قول بازاريها، سود سالهاي بعد از هماكنون پيشخور شده است.
خودمان گره را كورتر ميكنيم!
سقوطهاي چند گانه تا آنجا ادامه يافت كه قيمت جهاني مس هم در زير 4هزار واحد غرق شد. البته «ملي مس» تنها نماد مسي بورس تهران بايد از برخي سهامداران خود ممنون باشد كه ديروز به دادش رسيدند. ديروز برخي از سهامداران اين شركت يا به عبارت ديگر برخي فعالان بازار سرمايه، آن اندازه سهام اين شركت را خريدند تا 10 روز ديگر اين سهم در گره نيفتد. يكميليون و 400هزار سهم هم يعني خريد سهام مس تا نصف حجم مبنا، حال اگر چه اين اقدام تا 10 روز ديگر مس را در گره نمياندازد، ولي روشن است كه گره مس را كورتر كرده است.
صداي پاي شاخص 9هزار واحد ميآيد!
سقوطهاي تاريخي شاخصهاي دوگانه بورس تهران ديروز در ذهن تاريخي بسياري از معاملهگران ثبت شد.اين ركورد براي شاخص «بازده نقدي و قيمت» معادل 2هزار و 333 واحد بود كه در نهايت عدد اين شاخص را از 43هزار و 982 واحد به 41هزار و 648 واحد رساند.
شاخص قيمت هم با 580 واحد افت از 10هزار و 929 واحد به 10هزار و 349 واحد رسيد.بازدهي بورس را هم كلا فراموش كنيد، فكر نميكنم 1/15 درصد جذابيتي براي هيچ سرمايهگذاري داشته باشد. ارزش بورس تهران نيز ديروز با 3217ميليارد تومان(2/3 ميليارد دلار) كاهش به كمتراز 5/57ميليارد دلار رسيد.با توجه به بازگشايي زودهنگام نمادهاي سنگ آهني و تصحيح قيمت شركتهاي مشمول گره معاملاتي، صداي پاي شاخص 9هزارواحدي بيشاز پيش شنيده ميشود.
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]