تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه انسان چهل ساله شود و خوبيش بيشتر از بديش نشود، شيطان بر پيشانى او بوسه ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845598525




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

طاهره صفارزاده درگذشت؛ديدار در صبح


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: طاهره صفارزاده درگذشت؛ديدار در صبح


طاهره صفارزاده ديروز صبح درگذشت، روي تخت بيمارستان و در حالي كه چند سالي بود بيش از اينكه دلبسته شعر باشد، دلبسته كارهايي بود كه توشه‌اي براي راه آينده‌اش باشد. او با اينكه يكي از چهره‌هاي درخشان شعر بي‌وزن در ايران است و بخشي از شعرهايي را كه شاعران در دو دهه اخير به عنوان شيوه‌اي نو سروده‌اند، پيش‌تر تجربه كرده بود، چندان كه بايد در ميان نسل جوان شناخته‌شده نبود كه يكي از دلا‌يل مهم آن به بي‌علا‌قگي‌اش به چنين اموري بر‌مي‌گشت.

به‌خصوص در سال‌هاي اخير كه دل به ترجمه قرآن مجيد و نهج‌البلا‌غه شريف به زبان انگليسي بسته بود كه ترجمه قرآنش منتشر و با استقبال رو‌به‌رو شد اما ترجمه نهج‌البلا‌غه‌اش هنوز منتشر نشده و در آينده منتشر خواهد شد.

درباره آثار مذهبي سال‌هاي اخير او بايد كسان ديگري سخن بگويند اما درباره شعر او مي‌توان به اين نكته مهم اشاره كرد كه از سوي منتقدان ناديده گرفته شده است. طاهره صفارزاده شاعري تنها بود، شاعري كه در ميانه شعر روشنفكري و شعر انقلا‌بي پس از انقلا‌ب ايستاد، جايي منحصر به فرد و يگانه و همين خصلت از او شاعري تنها ساخت. او با انقلا‌ب همراه بود و نسل جوان شعر انقلا‌ب و چهره‌هاي درخشانش همچون حسن حسيني و قيصر امين‌پور از شعر او تاثير مي‌گرفتند اما در محفل‌هاي رسمي شعر انقلا‌ب حضوري نداشت، همچنان در محفل‌هاي روشنفكري نيز رفت و آمدي نداشت.

او شعر را با تاثير گرفتن از جريان شعر نو رمانتيك (‌ناتل خانلري و نادر نادرپور و...) شروع كرد و شعري از او با نام كه در آن به بي‌مسووليتي مادران در قبال كودكانشان مي‌پرداخت، مورد توجه قرار گرفت و با آن مشهور شد اما خيلي زود از اين حال و هوا فاصله گرفت و با سفر به آمريكا براي ادامه تحصيل به نوع تازه‌اي از شعر رسيد كه علي‌رغم تاثير‌پذيري از شعر انگليسي‌زبان اروپا و آمريكا به خاطر ارجاعات تاريخي زياد از حوادث تاريخي ايران و جهان امضايي خاص داشت.

او در اين مرحله به زبان انگليسي نيز در آمريكا شعر مي‌گويد و شعرش مورد توجه قرار گرفته و جوايزي را از آن خود مي‌كند. اين حال و هوا در شعر فارسي‌اش نيز تاثيرگذار است و شعرش در اين مرحله شعري است جهاني از نظر موضوع و نگاه، چيزي كه تا همين امروز شعر فارسي معاصر فاقد آن است.

صفارزاده پس از بازگشت به ايران و ارتباط دوباره با محافل شعر فارسي، خود نيز اين خط را ادامه نمي‌دهد و كسي نيز به اهميت اين موضوع در شعرهاي او پي نمي‌برد تا راهش را دنبال كند، چراكه آن سال‌ها سال‌هاي منتهي به انقلا‌ب اسلا‌مي است و حال و هواي انقلا‌بي در ايران روي شعر نيز اثر گذاشته است و شاعران با هر ايدئولوژي، چه اسلا‌مي چه چپ، بومي مي‌انديشند و اگر هم بحثي از جهان مي‌شود درباره صدور انقلا‌ب يا ايده‌هايشان به جهان سخن مي‌گويند.

شعر معروف طاهره صفارزاده در اواخر دهه 40 منتشر مي‌شود اما حال و هواي او در دهه 50 چيز ديگري است. اين شعر او اگرچه توسط منتقداني چون محمد حقوقي مورد توجه قرار مي‌گيرد اما نكته مهم آن ديده نمي‌شود؛ نكته‌اي كه آن را امروز مي‌توان با مفهوم توضيح داد.

در اين شعر كه روايتي است از سوزاندن مرده‌اي در هند، با تداعي روايت‌هايي از كشورهاي ديگر در ذهن شاعر همراه است و هر حسي تداعي حسي ديگر در سرزميني ديگر است. او از بوي دود و سوختن شروع مي‌كند و مي‌رسد به اعتراف آن مرده در نزد برهمنان و همين او را به خاطرات قديمي خودش مي‌كشاند:

اعتراف آن مرده نزد برهمنان چه بود

در قبرستان پاهايم از شانه‌هاي عمويم آويزان بود

ميان چادري‌هاي سياه‌پوش گردش كرديم

تشنه بودم كوليان آب را دريغ مي‌كردند

بوي قهوه مي‌آمد بوي قليان به من قاقا دادند

مادر مسيز‌هارمز كه مرد مسيز‌هارمز گفت ‌

آدم در مرگ مادرش ‌

هي بايد كارت بنويسد هي بايد تلفن جواب بدهد

من قاقا را روي قالي پرتاب كردم

***

در شعر او اگرچه فرم نيز مهم است اما درنهايت شعر او شعري مفهومي است و در بستري جهاني به مسائل و مفاهيمي مي‌پردازد كه خودش با آن درگير است:

امروز در سرسراي موزه ايستادم ‌

و طرح بيژامه بهادرشاه را به عنوان سوغات ‌

براي سوسياليست‌هاي سابق محله‌مان از بر كردم

باشد كه از من خشنود شوند

باشد كه اين طرح طرحي جهاني گردد

پس از بازگشت به ايران با توجه به دانشي كه در زمينه ترجمه كسب كرده بود، علي‌رغم مسائلي كه با او داشتند وي را در دانشگاه ملي (‌شهيد‌بهشتي كنوني) استخدام كردند. صفارزاده پس از انقلا‌ب با راي همكارانش در دانشگاه به رياست آن دانشگاه انتخاب شد و همچنين با حكم آيت‌الله خميني به همكاري با ستاد انقلا‌ب فرهنگي پرداخت. او در زمينه تدريس و تاليف و نظريه‌پردازي ترجمه در ايران فعاليت زيادي داشت و بيش از 30 كتاب تخصصي در اين زمينه منتشر كرد.

در زمينه شعر نيز مي‌توان به كتاب‌هاي شعر ، ، ، ،‌ ، ، ، ، ، ، و اشاره كرد.

صفارزاده اگرچه بعد از انقلا‌ب اسلا‌مي نيز شعر گفت و تا چندي پيش نيز شعرهايي از او منتشر شد اما بهترين شعرهاي او در دهه‌هاي منتهي به انقلا‌ب سروده شده‌اند، هرچند پيش از انقلا‌ب نيز در شعرهاي او رگه‌هاي درخشاني از ارجاعات مذهبي ديده مي‌شود كه بعد از انقلا‌ب اين تجربه از سوي شاعران نسل جوان تكرار شد. او بعد از انقلا‌ب اگرچه به انقلا‌ب پيوست اما در برخي از شعرهايش رويكردي انتقادي به برخي از رفتارها نيز ديده مي‌شود، رويكردي انتقادي كه با ارجاعات مذهبي سنجيده مي‌شود.

صفارزاده در سال‌هاي اخير پس از ترجمه قرآن بيشتر مورد توجه قرار گرفته بود و برايش بزرگداشت‌هايي برگزار مي‌كردند كه چندان روي خوش به آنها نشان نمي‌داد.

وي در پاسخ به دعوت به يكي از اين بزرگداشت‌ها، خلا‌صه كردن نظريه‌ها و خدمات علمي و فرهنگي و شعرهاي مقاومت ديني‌اش را تنها در نوشتن شعر ديني متعارف و معمول، به‌جاي تجليل، ضدتجليل ارزيابي كرده بود و درباره انتخابش به عنوان برترين زن مسلمان از سوي اتحاديه نويسندگان آفريقايي - آسيايي گفته بود كه من ازسوي سازمان نويسندگان آسيايي- آفريقايي به دريافت عنوان نائل نشده‌ام، زيرا تنها خداوند متعال مي‌داند كه برترين زن مسلمان كيست.

پيكر طاهره صفارزاده روز دوشنبه صبح از مقابل مسجد دانشگاه تهران تشييع خواهد شد اما هنوز بستگان او تصميم نگرفته‌اند كه پيكرش را كجا به خاك بسپارند.

انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------

------------
 شنبه 4 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن