واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: مديركل محيط زيست فارس: فاز دوم طرح احيا و تكثير گوزن زرد ايراني در ميانكتل اجرا مي شود
مديركل محيط زيست فارس گفت: فاز دوم طرح احيا و تكثير گوزن زرد ايراني در ميانكتل فارس اجرا مي شود.
به گزارش ايسنا سيد حسام حسيني افزود: با توجه به افزايش جمعيت گونه ارزشمند گوزن زرد ايراني در منطقه ميانكتل به زودي فاز دوم طرح احيا» و تكثير اين گونه اجرا مي شود.
وي گفت: هم اكنون محل نگهداري اين گونه نادر در منطقه فنس كشي شده به وسعت 105 هكتار است و تعداد 53 گوزن شامل 22 گوزن زرد، 21 گوزن ماده و 10 گوساله در اين فنس زندگي مي كنند و روند تكثير و رشد اين جانور در اين منطقه رو به افزايش بوده، بنابراين با توجه به اين كه بيم آن مي رود كه گونه هاي گياهي اين منطقه آسيب ديده و مواد غذايي نيز رو به كاهش رود لذا فاز دوم اين طرح با توسعه محدود فنس كشي تعريف شده در فاز دوم 461 هكتار از اراضي جنگلي و مرتعي ميانكتل نيز تحت پوشش طرح احيا» و تكثير گوزن زرد ايراني قرار خواهند گرفت همچنين در فاز سوم نيز 214 هكتار ديگر از منطقه ميانكتل فارس نيز فنس كشي شده و تحت اين پروژه قرار خواهند گرفت.
حسيني تاكيد كرد: فاز دوم طرح احيا و تكثير گوزن زرد ايراني با صرف هزينه اي بالغ بر 5460 ميليون ريال اجرا مي شود و جهت ادامه موفق طرح به ساير مناطقي كه پتانسيل مناسب جهت رشد و ادامه زندگي و افزايش اين گونه ارزشمند را دارا هستند بررسي و ارزيابي هاي كارشناسانه توسط متخصص تنوع زيستي و حيات وحش اداره كل انجام مي پذيرد.
وي گفت: ايستگاه تحقيقاتي گوزن زرد ايراني در استان فارس در محدوده فنس كشي منطقه حفاظت شده و ذخيره زيست كره ارژن و پريشان قرار دارد و با پژوهش ها و فعاليت هايي كه در چند سال اخير توسط كارشناسان محيط زيست در رابطه با گونه در خطر انقراض گوزن زرد ايراني صورت پذيرفته امروز مي توان گفت كه وضعيت گوزن زرد ايراني بهبود يافته و با حفاظت هاي به عمل آمده آمار آن رو به افزايش است.
وي افزود: گوزن زرد ايراني گونه اي است بسيار نادر كه به تعداد محدودي در ايران زندگي مي كنند. اين گونه در ليستIUCN جز» گونه هاي در معرض خطر قرار گرفته است.
حسيني در ادامه مهمترين اقدامات حفاظتي اين اداره كل در جهت حفاظت از اين گونه ارزشمند را علت يابي بيماري هاي احتمالي اين گونه، انجام مطالعات در خصوص رفتار، وضعيت تغذيه و زيستگاه آنها و همچنين انجام تغييرات لازم به منظور بهبود وضعيت تغذيه، ايجاد شرايط زيستگاهي مناسب تر، حفاظت بهينه و به ويژه افزايش محدوده فنس كشي آبراه و لايروبي مستمر چشمه و آبشخورهاي آن و غيره... دانست كه باعث گرديده تا گوزن هاي زرد استان فارس در حال حاضر از شرايط زيستگاهي بهتري برخوردار باشند.
گفتني است گوزن زرد ايراني داراي جثه اي كوچكتر از مرال بوده و از شوكا نيز بزرگتر است. گوزن نر در شرايط مناسب زيستي بين 80 تا 120 كيلوگرم وزن و بين 80 تا 100 سانتي متر ارتفاع دارد و گوزن زرد ماده آن از نرها كوچكتر است و شاخ ندارد.
رنگ گوزن زرد ايراني مخلوطي از قرمز و زرد با لكه هاي سفيد منظم است كه در فصول مختلف سال تغييراتي جزئي پيدا مي كند و در فصل تابستان رنگ بدن اين حيوان رنگ زرد مايل به قهوه اي روشن با خال هاي سفيد.
طول عمر گوزن زرد به طور طبيعي بين 14 تا 16 سال است. گوزن زرد علفخوار، سرشاخه خوار و نشخوار كننده است. گفتني است تعداد ديگري از اين گوزن ها هم اكنون در پناهگاه حيات وحش دشت ناز مازندران و پارك ملي اروميه حفاظت مي شود.
شنبه 4 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]