واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده:عبدالرضا اسدي فرد نانوتكنولوژي در جهان
خبرگزاري فارس:تقريبا هيچ حوزه مهمي از شبكه تحقيق و توسعه مقياس نانو دست نخورده باقي نمانده است و ديگر اين سوال مطرح نيست كه آيا نانوتكنولوژي توسعه مييابد يا خير؟بلكه اين سوال مطرح است كه چه كسي در هر عرصه پيشتاز خواهد بود؟
دنياي تكنولوژي هميشه در حال تغيير و تحول بوده است، اما بعضي از اين تحولات تنها در يك زمينه خاص از تكنولوژي نيست بلكه حوزه وسيعي از تكنولوژيها را شامل ميشود. صاحبنظران معتقدند، نانوتكنولوژي از جمله اين تحولات را رقم خواهد زد و از اين رو، رقابت سختي بين كشورها بر سر آن به وجود آمده است.
بر مبناي گزارشهاي رسيده از سازمانهاي دولتي در كشورهاي مختلف، ميزان سرمايهگذاري آنها در تحقيق و توسعه نانوتكنولوژي در جهان، بين سالهاي 1997 تا 2001، 53 برابر افزايش يافته كه بيشترين افزايش مربوط به سال 2001 با نرخ 90درصد است.
امروزه دانشمندان به شبكه گستردهاي از اكتشافات وارد شدهاند، به گونهاي كه نميتوان عرصههايي را در علوم فيزيك، زيستشناسي و مهندسي دست نخورده دانست. صنعت دريافته است كه نانو تكنولوژي مزيت رقابتي ايجاد خواهدكرد و تخمين زده ميشود تا 10 الي 15 سال آينده، توليد سالانه صنعتي نانوتكنولوژي در سطح جهان به يك تريليون دلار خواهد رسيد. كه اين ميزان توليد به حدود 2 ميليون نيروي انساني شاغل در زمينه نانوتكنولوژي نياز خواهد داشت.
امريكا توسعه پايههاي علوم و مهندسي را با راهبردي چندرشتهيي از طريق برنامه پيشگامي ملي نانوتكنولوژي آغاز كرده است و ژاپن و اروپا برنامههاي گستردهيي دارند و طرحهاي فعلي آنها براي 4 تا 5 سال آينده برنامهريزي شدهاند. كشورهاي ديگر، حوزههاي داراي پتانسيل خود را ترويج كرده اند و تفاوت ميان كشورها، در زمينه «حوزههاي تحقيق»، «سطح تلفيق برنامهها با بخشهاي مختلف صنعت» و «مقياس زماني هدفهاي تحقيق و توسعه» است. نانو تكنولوژ پتانسيل بهبود كارايي انسان، توسعه پايدار مواد، آب، انرژي و غذا، محافظت از باكتريها و ويروسهاي ناشناخته و حتي كاهش عوامل بهم زدن نظم عمومي را دارد و توسعه اين عرصه، پيش شرطي براي پيشرفت ساير فناوريهاي كليدي از جمله بيوتكنولوژي و انقلاب ديجيتال است.
تقريبا هيچ حوزه مهمي از شبكه تحقيق و توسعه مقياس نانو دست نخورده باقي نمانده است و ديگر اين سوال مطرح نيست كه آيا نانوتكنولوژي توسعه مييابد يا خيرأ بلكه اين سوال مطرح است كه چه كسي در هر عرصه پيشتاز خواهد بود؟ در واقع انتظار ميرود در 10 الي 15 سال آينده به سبب رشد و توسعه نانو تكنولوژي، تغييرات چشمگير علمي، فناوري و اجتماعي ايجاد شود.
تخمين زده شده است كه توليدات نانوتكنولوژي در 10 الي 15 سال آينده به يك تريليون دلار برسد. اگر تصور كنيم حداكثر براي توليد نيم ميليون دلار نياز به يك متخصص باشد، پيشبيني ميشود 2 ميليون نفر در اين زمينه مورد نياز باشد.
به نظر ميرسد دانش فني و محصولات نانوتكنولوژي در همين برهه زماني )15 10سال آينده(، رفته رفته به زندگي روزانه ما وارد شود. اين زمان، اگر آن را با فناوري اطلاعات مقايسه كنيم، زمان نسبتا كوتاهي است.
در مورد نانوتكنولوژي، عبارت «از دست ندادن قطار فعلي» در شركتهاي بزرگ و بعضي كشورها مطرح شده است. «قطار رفته» به فرصتهاي اخير در عرصههايي چون ژنتيك، بيوتكنولوژي و فناوري اطلاعات اشاره دارد. اينك همياري ميان حوزههاي همگرا، نقش موثري در تولد و رشد فناوريهاي جديد ايفامي كند و به نظر ميرسد اين همگرايي از مقياس مولكولي در حال شروع شدن است. تشخيص اينكه نانوتكنولوژي روندي كليدي در علم و فناوري قرن بيستويكم است، در سالهاي 1997 و 1998 اتفاق افتاد. كلينتون رييس جمهور وقت امريكا، اولين برنامه ملي نانوتكنولوژي را با مشاركت دستگاههاي كليدي دولت، بخش خصوصي و دانشگاه در ژانويه 2000 اعلام كرد و اين برنامه محرك فعاليتهاي ديگر كشورها شد.
در سال 2001 تقريباص همه كشورهاي توسعه يافته برنامههاي مورد نياز توسعه نانو تكنو لوژي خود را تدوين كرده بودند يا در شروع آن بودند. چندين كشور، استفاده از دفاتر هماهنگ كننده ملي را مشابه شوراي ملي علوم و فناوري امريكا اقتباس كردند. در سال 2001 بيشتر از 30 كشور در عرصه نانوتكنولوژي در سطح ملي داراي فعاليت يا برنامه هستند.
سرمايهگذاريهاي دولتي در علوم و فناوري نانو بين سالهاي 1997 تا 2001، بيشتر از 3 برابر شده است. در آسيا برنامههاي در حال رشدي در ژاپن، چين، كره جنوبي، تايوان و سنگاپور وجود دارد و در اين زمينه فعاليتها و توافقنامههاي مهم بين المللي افزايش يافتهاند. به عنوان مثال موافقتنامههايي بين بنياد ملي علوم امريكا و اتحاديه اروپا، APEC، روسيه و چين و همچنين ايالتهاي نيويورك امريكا و كبك كانادا امضا شده است.
از بين فرصتهاي بسيار گسترده تحقيق و توسعه، كشورهاي مختلف با توجه به تجربه و نيازهايشان، حوزههايي را براي توسعه انتخاب كردهاند. يك چالش اصلي براي پيشرفت نانوتكنولوژي، آموزش و تعليم نسل جديد نيروهاي كار ماهر با گرايش چند رشتهيي است. چالشهاي علمي و فني مشتركي نيز وجود دارد كه بين كشورها مشترك است و به دليل اهداف بزرگ انساني مورد توجه قرار ميگيرند.
به گفته كارشناسان، انتظار ميرود پروژههاي تحقيق و توسعه مشترك بينالمللي در سالهاي آينده افزايش يابند. نانوتكنولوژي با ديگر حوزههاي تحقيقات داراي وجوه مشتركي است، نه اينكه جايگزين آنها باشد.
درحالي كه محققان منفرد و گروههاي كوچكتر تحقيقاتي، بخش زيادي از تحقيق و توسعه مقياس نانو را انجام ميدهند، مراكز تحقيقاتي بزرگتر نقش اساسي در توسعه موضوعات مهم و ايجاد مشاركتها ايفا ميكنند. اين مراكز باعث همگرايي بلندمدت، فعاليت بين رشتهيي و همچنين گردهم آمدن افرادي با تجربيات و ابزارهاي مختلف مورد نياز توسعه نانوتكنولوژي ميشوند.
بخش اعظم مراكز مهم نانوتكنولوژي در سراسر جهان در يك سال اخير تاسيس شده است. علاوه بر انقلاب ديجيتال و زيست شناسي جديد ، نا نو تكنو لوژي به عنوان يك روند كليدي علم و فناوري در دهههاي آينده مورد توجه قرار گرفته است و در اين حوزه، اكتشافات بيشتري نسبت به دو حوزه ديگر اتفاق ميافتد.
فناوريهاي نانو، بيو و اطلاعات با همياري بزرگي با ديگر علوم رشد خواهند كرد. همگرايي علوم در جهان به سوي ابعاد نانو خواهد بود. تحقيق و توسعه علوم و مهندسي مقياس نانو، عمدتاص در مرحله پيش رقابتي است. همكاري بينالمللي در تحقيقات بنيادي، چالشهاي فني بلندمدت، علماندازهگيري، آموزش و مطالعه اثرات اجتماعي اين فناوري، نقش مهمي در تكوين و رشد اين عرصه خواهد داشت.
مقياس نانو پتانسيل تبديل شدن به كارآمدترين مقياس طولي ساخت و توليد را دارد. صنعت و گروههاي تجاري دريافتهاند كه نانوتكنولوژي، باعث تغيير ذهنيت عمومي (PARADIGM Shift) در اقتصاد ميشود. اين فناوري بزودي تغييرات شگرفي را در تمام عرصهها ايجاد خواهد كرد.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
منبع:سايت آيندهنگري
انتهاي پيام/
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]