واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديركل راه وترابري خراسان رضوي: تنها 22 درصد نقاط حادثه خيز استان رفع نقص شده است 10 تا 15 درصد تصادفات به دليل وضعيت نامطلوب جادههاست
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
مدير كل راه و ترابري خراسان رضوي گفت: از 256 نقطه حادثه خيز در استان تنها 22 درصد آن رفع نقص شده است.
سيد آيت الله هاشمينسب در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خراسان، با بيان اين كه اكثر نقاط حادثه خيز به دليل عدم رعايت قوانين و مقررات به وجود ميآيد، اظهار كرد: بياحتياطي شهروندان و رعايت نكردن قوانين و مقررات موجب شده هنوز 199 نقطه حادثهخيز باقي بماند.
وي با بيان اين كه اگر اعتبارات به موقع تامين شود طي مدت يك سال تمامي نقاط در حادثه رفع خواهد شد، گفت: براي رفع تمامي اين نقاط به 430 ميليارد تومان اعتبار نياز است.
هاشمينسب با اعلام اين كه 31 نقطه از حادثهخيزترين نقاط در بزرگراهها و راههاي مواصلاتي جهت رفع در دست اقدام است، تاكيد كرد: يكي از نقاط پرحادثه استان محور تربت حيدريه است كه تا پايان سال جاري 15 كيلومتر آن به بهرهبرداري خواهد رسيد.
وي با اشاره به اين كه در سالجاري بالغ بر 50 ميليارد ريال اعتبار ملي و استاني براي افزايش ايمني راهها هزينه خواهد شد، گفت: به خاطر افزايش حجم ترافيك و سرعت بالاي وسايط نقليه مجبور به استفاده از روشهاي ايمنسازي در راهها هستيم.
مدير كل راه و ترابري خراسان رضوي با بيان اين كه 691 كيلومتر از راههاي استان را بزرگراهها تشكيل ميدهد، تصريح كرد: اداره كل راه وترابري درصدد است جهت افزايش ايمني و جلوگيري از تصادفات درمحورهاي استان، باندهاي مستقل و جدا از هم را احداث كند.
هاشمينسب افزود: از 483 كيلومتر راه احداثي در سطح استان، 348 كيلومتر آن راه و بزرگراه است كه با بهرهبرداري ساليانه از اين بزرگراهها، قطعا گشايش متناسبي در شبكه راههاي استان خواهيم داشت.
وي عنوان كرد: 483 كيلومتر راه احداثي استان تا سه سال آينده به بهرهبرداري ميرسد به طوري كه در حال حاضر 134 كيلومتر آن هم اكنون در دست احداث است.
هاشمينسب با اشاره به اين كه در سال جاري 301 كيلومتر راه جهت روانسازي ترافيك در دست بهسازي است، تصريح كرد: به دليل افزايش قيمت قير مسؤولان توجه خاصي به اعتبارات روكش آسفالت داشته باشند.
وي طول كل شبكه راههاي استان را 20 هزار و 425 كيلومتر عنوان و اظهار كرد: 15 هزار كيلومتر راههاي بين شهري و روستايي در خراسان رضوي آسفالته است.
مديركل راه و ترابري خراسان رضوي خاطرنشان كرد: هر ساله حدود 100 كيلومتر به طول راههاي استان اضافه ميشود و 400 كيلومتر ارتقا درجه راه انجام ميشود.
وي با بيان اين كه جهت احداث هر كيلومتر بزرگراه به 5/1 ميليارد تومان و در راه اصلي به 700 ميليون تومان اعتبار نياز است، افزود: پنج هزار و 200 كيلومتر از راههاي روستايي آسفالته، 9 هزار و 500 كيلومتر با مشخصات روستايي و 14 هزار و 150 كيلومتر طول راههاي روستايي استان خراسان رضوي است.
مدير كل راه و ترابري خراسان رضوي با بيان اين كه نگهداري مطلوب از راهها از وظايف اصلي ما است، تاكيد كرد: تنها 10 تا 15 درصد عامل تصادفات وضعيت نامطلوب جادههاست.
انتهاي پيام
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]