واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: جديدترين برنامه هاي فضايي ايران اعلام شد
تلاش براي توليد زيرساختهاي پرتاب
جام جم آنلاين: عضو سازمان فضايي ايران از دستيابي محققان به دانش فني زيرساختهاي پرتاب ماهواره خبر داد و درباره دلايل پرتاب ماهواره اميد از پايگاه پرتاب نظامي گفت: معمولا پايگاههاي فضايي صلح آميز هستند ولي به دليل نبود اين زيرساختها براي پرتاب ماهواره از پايگاه پرتاب نظامي مي شود.
به گزارش مهر، دکتر فتح الله امي سه شنبه در نشست علمي فعاليت هاي فضايي ايران و پرتاب ماهواره اميد با اشاره به پيشينه فعاليتهاي پژوهشي فضايي در ايران و جهان گفت: تحقيقات در زمينه فناوريهاي فضايي در سال 1917 در کشور آلمان آغاز شد که اين کشور در سال 1943 موفق به پرتاب اولين موشک به نام A4 شد. اين موشک به عنوان ابزار نظامي و جنگي مورد استفاده قرار گرفت که به صورت بالستيک (هدايت از داخل) کار مي کرد.
وي به فعاليت هاي تحقيقاتي ايران در اين زمينه اشاره کرد و افزود: در زمان جنگ تحميلي (1365) وقتي موشکهاي «اسکالپ» عراق به تهران اصابت کرد، شناختي نسبت به اين نوع موشکها در کشور موجود نبود از اين رو تيمي تشکيل شد تا در مورد اين نوع موشکها تحقيقات و مطالعاتي انجام شود.
«امي» با بيان اينکه در آن زمان تنها سوريه اين نوع موشکها را در اختيار داشت ، اظهار داشت: براي بررسي اين نوع موشکها اقدام به خريداري اين نوع موشک از سوريه کرديم و از مهرماه سال 1365 مطالعات وسيعي در زمينه موشکها در کشور آغاز شد که اين گام بلندي در زمينه آشنايي با تکنولوژيهاي فضايي در کشور بود.
وي اضافه كرد: با ادامه اين مطالعات موفق شديم پس از 5 سال در سال 1370 با توليد موشکهاي اسکالپ اصلاح شده که در کشور با عنوان «شهاب» از آن ياد مي شود اولين تستهاي خود را انجام دهيم که نتايح بسيار موفقيت آميزي نيز حاصل شد.
رويکرد ايران در زمينه فناوري پر هزينه فضايي عضو سازمان فضايي ايران توسعه فناوريهاي فضايي را عامل دستيابي به فناوريهاي نانو، بيو، پليمر و مواد دانست و اضافه کرد: براي موفقيت در فناوريهاي فضايي لازم است در زمينه سبک سازي، کوچک سازي و مقاوم سازي تجهيزات فضايي اقدام شود که اين امر به دستيابي به دانش فني توليد انواع پليمرها براي سبک سازي و استفاده فناوريهاي پيشرفته براي مقاوم سازي تجهيزات فضايي منجر مي شود.
امي همچنين کاربردهاي گسترده فناوري هاي فضايي در زندگي روزمره را از ديگر دلايل توسعه فناوريهاي فضايي در کشور ذکر کرد و افزود: امروزه ماهواره ها در حوزه هاي ارتباطي، کشاورزي، نقشه برداري، زيست محيطي، پيش بيني حوادث غير مترقبه تا انجام ماموريتهاي جاسوسي کاربرد دارند.
ماهواره اميد راهي براي رسيدن به فضاي ماوراي جو عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به فعاليت هاي محققان کشور در زمينه طراحي و ساخت ماهواره اميد و ماهواره بر سفير 2 خاطرنشان کرد: براي پرتاب ماهواره اميد تجهيزاتي چون پايگاه پرتاب، ماهواره بر و ايستگاههاي زميني نياز بود که در اين زمينه ها مطالعات وسيعي صورت گرفت.
وي با اشاره به طراحي ماهواره بر اضافه کرد: در ابتدا ماهواره بر سفير 1 را توليد کرديم. بنا به دلايل سياسي اين پروژه موفقيت آميز توصيف شد ولي اين پروژه پرتاب موفقيت آميزي نداشت و پس از عملکرد نادرست موتورهاي آن، دستور «خودکشي در داخل» صادر و در نتيجه اين ماهواره بر منهدم شد.
امي به پايگاههاي پرتاب اشاره کرد و يادآور شد: معمولا پايگاههاي فضايي صلح آميز هستند ولي به دليل نبود اين زيرساختها ما براي پرتاب ماهواره اميد از پايگاه پرتاب نظامي استفاده کرديم.
وي مجموعه پرتاب، بخش سوختگيري، برج پرتاب، سکوي متحرک و تجهيزات و تکنولوژي حمل و نقل را از جمله اجزاي پايگاه پرتاب نام برد و گفت: با طراحي و ساخت و پرتاب ماهواره اميد به دانش فني اين تجهيزات دست يافتيم.
پرتاب اولين ماهواره ملي به فضا عضو سازمان فضايي ايران با بيان اينکه ماهواره اميد در روز 14 بهمن سال 87 با موفقيت در مدار لئو قرار گرفت، گفت: پرتاب اين ماهواره به فضا منجر به دستيابي ايران به دانش فني در زمينه هايي چون توليد سامانه فضايي، بومي سازي فناوريهاي فضايي، تله متري و دستگاههاي فرستنده و گيرنده فضايي شد.
برنامه هاي آينده سازمان فضايي امي پرتاب ماهواره مصباح را از برنامه هاي اين سازمان نام برد و اظهار داشت: اين ماهواره با همکاري ايتاليا طراحي و ساخته شده است و از سال 84 آماده پرتاب بود. اين ماهواره قرار بود با ماهواره بر «کاسموس» پرتاب شود ولي به دلايلي پرتاب آن تاکنون به تعويق افتاده است.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس به جزئيات اين ماهواره اشاره کرد و اضافه كرد: ماهواره مصباح 63.5 کيلو وزن دارد و قرار بود در مدار هزار کيلومتر قرار گيرد. براي طراحي و ساخت اين ماهواره 2.4 ميليارد تومان و 6.1 ميليون يورو هزينه صرف شد. ماموريت اين ماهواره خواندن کنتور آب و برق و گاز است. اين ماهواره ميزان مصرف را قرائت مي کند.
وي اعزام موجود زنده به فضا را از ديگر برنامه هاي اين سازمان نام برد و افزود: طبق مصوب شوراي عالي فضايي براي سال 1404 موجود زنده به فضا ارسال مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]