واضح آرشیو وب فارسی:موج: پنجشنبه بازار كتاب در غياب ادبيات داستانى
[ساير محمدى ]
هفته گذشته برنده جايزه نوبل ادبيات سال ۲۰۰۸ انتخاب و به جهانيان معرفى شد؛ «ژان مارى گوستاو لوكلزيو».
لوكلزيو در كشور ما نويسنده ناشناخته اى نيست. قبل از اين كه خبر گرفتن نوبل ۲۰۰۸ توسط او در محافل ادبى جهان بپيچد، از او رمان «بيابان» با ترجمه آزيتا همپارتيان، «آفريقايى» با ترجمه آناهيتا تدين، موندو با ترجمه الميرا دادور چاپ و توسط ناشران مختلف منتشر شده بود و بعد از اين آثار ديگرش هم به زبان فارسى عرضه مى شود. اما واقعيت اين است كه در جهان ادبيات شاعران و نويسندگان برجسته ترى هم حضور دارند كه يك سر و گردن بلندتر از او ايستاده اند. آدونيس و طاهربن جلون، شاعر و نويسنده اى كه هر دو فرانسوى زبان، هر دو عرب تبار و هر دو مقيم فرانسه اند، در امريكاى لاتين ماريو بارگاس يوسا و كارلوس فوئنتس دو غول ادبيات اسپانيولى زبان هستند كه هنوز نوبل ادبيات را نگرفته اند و لوكلزيو در مقايسه با آنان به حساب نمى آيد. اين دو در ميان نويسندگان بزرگ جهان همچنان بى رقيب مى تازند و آثارشان به اغلب زبان هاى زنده جهان ترجمه و منتشر مى شوند.
اين كه چرا اين نويسنده فرانسوى اين اقبال را مى يابد كه جايزه نوبل على رغم حضور ده ها نويسنده و شاعر سرشناس تر و جهانى تر در سرتاسر كره خاكى به او داده شود، برمى گردد به سياست جهانى و نگاه هيأت داوران نروژى. شايد معادلات جهانى اقتضا مى كرد نوبل ادبيات به يك نويسنده از كشور فرانسه داده شود كه از سال ۱۹۸۵ به اين سو، اين كشور از مزاياى آن بى نصيب بود. به هر حال شايد طى سال هاى آتى كشور ما و يكى از چند نويسنده برجسته ما اين جايزه را نصيب ايران كنند چرا كه نويسنده هايى در قد و قواره لوكلزيو و بالاتر هم داريم. از حاشيه كه بگذريم، هفته گذشته صنعت نشر كشور روزهاى پركار و پر رونقى را پشت سر گذاشت و روزهاى پررونق تر هم در اين هفته ها خواهيم داشت و كتاب هاى چاپ تازه بسيار در ويترين و بر پيشخوان كتابفروشى ها جا گرفتند. كه در اين هفته به دليل تعداد زياد عناوين اين آثار معرفى كتاب هاى ادبيات داستانى را به هفته آينده موكول مى كنيم.
شعر
گزيده غزل جوان امروز به انتخاب سعيد بيابانكى تحت عنوان «غزل ۸۶» عنوان كتابى است كه با مقدمه يوسفعلى ميرشكاك از سوى انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
«داستان رستم و سهراب» از شاهنامه حكيم ابوالقاسم فردوسى با مقدمه، تصحيح و توضيح مجتبى مينوى از سوى انتشارات زوار چاپ و منتشر شده است.«بر بال هاى صلح» مجموعه اى از آثار شاعران و نويسندگان جهان است كه با آثارى از نقاشان جهان همراه شده و همه اين آثار در ستايش صلح و تقبيح جنگ گردآمده اند. «بر بال هاى صلح» با ترجمه رضى هيرمندى از سوى انتشارات معين چاپ و منشتر شده است.
«آزاده» و «سايه عمر» دو مجموعه از اشعار رهى معيرى است كه از سوى انتشارات بدرقه جاويدان چاپ دوم آنها هفته گذشته به بازار عرضه شده است. در اين دو مجموعه برخى از زيباترين اشعار و بهترين ترانه هاى رهى معيرى به چاپ رسيده است.
مؤسسه انتشارات نگاه سلسله آثارى از شاعران مطرح و معاصر ايران تدارك ديده كه تحت عنوان كلى مجموعه اشعار چاپ مى شود و تاكنون مجموعه اشعار نيما، شاملو، آتشى، حميد مصدق، نصرت رحمانى، لوركا و /// چاپ و منشتر شده و در اين هفته «مجموعه اشعار يدالله رؤيايى» كه شامل دفترهاى «بر جاده هاى تهى»، «از دوستت دارم»، «شعرهاى دريايى» و «لبريخته ها» مى شود به همراه اشعار منتشر نشده در يك كتاب ۷۰۰ صفحه اى با جلد گالينگور به بازار آمده است. مؤسسه انتشارات نگاه از مجموعه گزيده اشعار شاعران ايران در اين هفته گزيده اشعار فرشته سارى را تحت عنوان «شهرزاد پشت چراغ قرمز» چاپ و منتشر كرده است كه از بهترين و زيباترين اشعار دفترهاى پژواك سكوت، قاب هاى بى تمثال، شكلى در باد، تربت عشق و جمهورى زمستان، روزها و نامه ها و اشعار تازه انتخاب شده اند. «من زبان وطن خويشم» چهارمين كتاب از سلسله كتاب هايى است كه انتشارات سخن تحت عنوان كلى «در ترازوى نقد» چاپ و منتشر مى كند. «من زبان وطن خويشم» نقد و تحليل و گزيده اشعار ملك الشعرا بهار است كه به اهتمام ميلاد عظيمى فراهم آمده است. «در اقليم روشنايى» تفسير چند غزل از حكيم سنايى غزنوى به قلم دكتر محمدرضا شفيعى كدكنى است كه نشر آگه چاپ چهارم آن را با جلد گالينگور منتشر كرده است. چاپ اول اين كتاب در سال ۸۵ به بازار آمد. «تازيانه هاى سلوك» نقد و تحليل چند قصيده از حكيم سنايى غزنوى است كه دكتر محمدرضا شفيعى كدكنى آن را نوشته ونشرآگه چاپ اول آن را در سال ۷۲ منتشر كرد و هفته گذشته چاپ هشتم آن را با جلد گالينگور به بازار فرستاد.
دين و فلسفه، سياست و تاريخ، هنر
«كاركرد تصوير هنرى در قرآن كريم» عنوان كتابى به قلم دكتر عبدالسلام احمدالراغب با ترجمه دكتر سيدحسين سيدى عضو هيأت علمى دانشگاه فردوسى مشهد است كه انتشارات سخن چاپ و منتشر كرده است. «المظاهر الالهيه» عنوان كتابى به زبان عربى در فلسفه اسلامى به قلم صدرالدين محمد شيرازى است كه با تصحيح استاد سيدجلال الدين آشتيانى از سوى مؤسسه بوستان كتاب قم چاپ و منتشر شده است. كتاب «اعجاز البيان فى تفسير ام القرآن» اثر محمدبن اسحاق صدرالدين قونوى (۶۷۳ ـ۶۰۷ ق ) با تصحيح استاد سيدجلال الدين آشتيانى، كتاب ديگرى در زمينه تفسير است كه انتشارات بوستان كتاب قم چاپ و منتشر كرده است. «نقدى بر تهافت الفلاسفه غزالى» كتابى به قلم استاد سيدجلال الدين آشتيانى است كه انتشارات بوستان كتاب قم به بازار عرضه كرد. غزالى از نامداران علم در حوزه فرهنگ و معارف اسلامى و عرفان در كتاب «تهافت الفلاسفه» به رد فلسفه و فلاسفه مى پردازد. «شيعه» عنوان كتابى از علامه سيدمحمدحسين طباطبايى است كه مجموعه مذاكرات ايشان با هانرى كربن محقق بزرگ فرانسوى را تشكيل مى دهد. اين كتاب حاصل گفت وگوها و نامه هايى است كه ميان هانرى كربن و استاد علامه طباطبايى در سال ۱۳۳۸ شمسى صورت گرفته است. «سمينار يونگ در باره زرتشت نيچه» عنوان كتابى است كه انتشارات كاروان منتشر كرده است. كتاب دو جلدى اصلى كه حاوى متن كامل سمينار پرهيجان يونگ درباره زرتشت نيچه به شمار مى رود، منبع بسيار مهمى براى متخصصان روانشناسى ضمير ناخودآگاه است. اين كتاب با ترجمه دكتر سپيده حبيب از سوى انتشارات كاروان چاپ و منتشر شده است. «از خود بيگانگى انسان مدرن» عنوان كتابى به قلم فريتس پاپنهايم با ترجمه مجيد مددى است كه نشر آگاه چاپ و منتشر كرده است. اين كتاب در پنج فصل به مباحثى چون بيگانگى و تكنولوژى، سياست و بيگانگى، ساختار اجتماعى و بيگانگى و /// مى پردازد. «ماركسيسم و اخلاق» كتاب ديگرى از مؤسسه نشر آگه است كه يوجين كامنكا آن را نوشته و مجيد مددى ترجمه آن را به عهده گرفته است. «سامانيان و غزنويان» كتابى به قلم محمدرضا ناجى است كه انتشارات ققنوس منتشر كرده است. نويسنده در اين كتاب به شرح جغرافياى سياسى، ديوانسالارى، وضع اجتماعى، زندگى اقتصادى و چگونگى معمارى و هنر و دين ها و فرقه ها در دوران حاكميت اين دو سلسله مى پردازد. انتشارات ققنوس كتاب ديگرى تحت عنوان «نقش اسماعيليان در جنگ هاى صليبى» به قلم عبدالله ناصرى طاهرى منتشر كرده كه نويسنده سعى كرده نقش تاريخى اسماعيليان به ويژه مقاومت و پايدارى فاطميان مصر در مقابله با صليبى ها را روشن كند. «تاريخ بيدارى ايرانيان» صدوششمين كتاب از سلسله كتاب هايى است كه نشر ميراثبان تحت عنوان كلى «كارنامه دانشوران ايران و اسلام» منتشر مى كند. اين كتاب تلخيص و بازنويسى تاريخ بيدارى ايرانيان اثر ناظم الاسلام كرمانى پيرامون تاريخ مشروطيت است كه به اهتمام منيژه ربيعى فراهم آمده است.
كتاب بعدى از اين مجموعه كه توسط نشر ميراثبان منتشر شده «سرگذشت نادرشاه افشار» نام دارد كه تلخيص و بازنويسى كتاب جهانگشاى نادرى اثر ميرزا مهدى خان استرآبادى است كه به كوشش مجيد اشرفى براى نسل جوان فراهم آمده است. حكومت جهانى ايرانيان از «كوروش تا آريو برزن» عنوان كتابى است كه پژوهش و نگارش آن به عهده عبدالرفيع حقيقت (رفيع) بوده است و انتشارات كومش آن را هفته گذشته به بازار فرستاد. «آزادانديشى و مردم گرايى در ايران» كتاب ديگرى با پژوهش و نگارش عبدالرفيع حقيقت (رفيع) است كه انتشارات كومش منتشر كرده است. جلد سوم كتاب «قهرمانان ملى ايران» از لطفعلى خان زند تا دكتر محمد مصدق عنوان كتابى به قلم عبدالرفيع حقيقت (رفيع) است كه از سوى انتشارات كومش چاپ و منتشر شده است. چاپ اول اين كتاب در سال ۸۳ منتشر شد و اكنون چاپ سوم آن به بازار آمد. «تاريخ مختصر زبان فارسى از آغاز تاكنون» عنوان كتابى به قلم دكتر خسرو فرشيد ورد است كه از سوى انتشارات زوار چاپ و منتشر شده است. اين كتاب يك كتاب درسى دانشگاهى براى دانشجويان زبان و ادبيات فارسى و زبانشناسى است. «از آدم تا آباقا» يا برقرارى ترتيب تازه در تاريخ توسط قاضى بيضاوى اثر چارلز ملويل با ترجمه محمدرضا طهماسبى است كه از سوى نشر ميراث مكتوب، چاپ و منتشر شده است. نشر ميراث مكتوب «ارج نامه صادق كيا» را منتشر كرده است كه توسط عسكر بهرامى فراهم آمده است. در اين كتاب زندگى، آثار و جستارهاى متن پژوهى چاپ شده است.
«هنر تئاتر» عنوان كتابى به قلم عبدالحسين نوشين يكى از بنيانگذاران تئاتر نوين ايران و توسط مؤسسه انتشارات نگاه منتشر شده است. «عروسك ها و نمايش عروسكى» اثر ديويد كول عنوان كتابى است كه با ترجمه آزاده نورى و همايون فربود فراهم آمده است. اين كتاب به مناسبت دوازدهمين جشنواره بين المللى نمايش عروسكى تهران كه مردادماه امسال در تهران برگزار گرديد، چاپ شده است. ناشر كتاب انتشارات نمايش است، «زبان عروسك» اثر لورنس كومينز و مارك لونسون با ترجمه شيوا مسعودى است كه از سوى انتشارات نمايش چاپ و منتشر شده است.
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]