واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: رئيس مجمع تشخيص مصلحت:فرصتها نبايد به دليل بيبرنامگيها از دست برودامتياز انقلاب ما اتكا به نيروهاي مردمي استاگر آزادي نباشد، مردم همكاري نميكنند
تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس مجمع تشخيص مصلحت گفت: مردم اقيانوس بيكراني هستند كه يار خالص مسوولان به شمار ميروند و اگر مسوولان خودفروشي نكنند، مردم را همواره در صحنه حضور خواهند داشت.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، علي اكبر هاشمي رفسنجاني در همايش "ايران و استعمار انگليس" با بيان اينكه تاريخ معاصر ايران مورد ظلم واقع شده است، گفت: از سويي واقعيات تاريخ در دوره قاجارمكتوم ماند و از سوي ديگر، طرفهاي مقابل ما به دليل اينكه محكوم بودهاند، نخواستند كه اين اسناد بر ملا شود، به همين دليل واقعيات را مكتوم نگه داشتند.
وي تصريح كرد: امروز وظيفه محققان ، دانشمندان و تاريخپژوهان اين است كه وارد اين مسايل شده و با تحقيق و پژوهش نسل جوان را از واقعيات آگاه كنند.
وي به مقايسه ايران بعداز انقلاب و ايران سالهاي دوران قاجار و پهلوي پرداخت و افزود: تاريخ معاصر مربوط به 200 سال قبل است كه در آن، رفتار دولتهاي مسلط مانند آمريكا و روسيه با ايران بررسي ميشود.
رئيس مجمع تشخص مصلحت نظام، تاريخ معاصر ايران را به نمايشگاه عجيب حرص، طمع، بيرحمي و حركات ضدانساني استعمارگران از يك طرف و بياطلاعي، بيعرضگي و ضعف مديريت حكام ايران از سوي ديگر، تشبيه كرد و افزود: وقايع تاريخ معاصر ايران را به خوبي ميتوان مانند سريال تاريخي به مردم نشان داد و اين مسايل براي انسانهاي امروز و دانشجويان اهميت دارد.
رئيس مجلس خبرگان رهبري به سه ركن استقلال، آزادي ، جمهوري اسلامي در انقلاب اشاره كرد و گفت: در آستانه قرن نوزده و زماني كه استعمار غرب در دوران جواني و نشاط به سر ميبرد، سياست اين استعمار، دستاندازي به كشورهاي مختلف بود. آنها هدفي جز يافتن بازار براي كالاهاي خود و بهرهمندي از نيروي كار ارزان و مواد خام نداشتند و ميخواستند با سلطه سياسي، كشورهاي مستعمره خود را در بند نگاه دارند.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه ايران از موقعيت ممتازي در آن زمان برخوردار بود، گفت: ميداندار استعمار در درجه اول انگليس و در درجه دوم روسيه است و البته فرانسه هم، گهگاهي نظري داشت اما به نظر ميرسد اوضاع فرانسه نسبت به دو كشور بهتر باشد.
وي ادامه داد: شبه قاره هند براي انگليس در اولويت اول بود و يكي از راههاي مهم كه ميتوانست كشورهاي استعمارگري مانند پرتغال و اسپانيا را به هندوستان برساند، ايران بود. انگليس براي آنكه راه را به رقباي خود ببندد، به ايران توجه كرد.
وي با بيان اينكه روسيه از تحركات انگليس در ايران با خبر شد، گفت: روسيه با توجه به وصيتنامه پطركبير، آرزوي دستيابي به آبهاي گرم جنوب ايران را داشت و از سوي ديگر خواهان دستيابي به شبه قاره هند بود در همين راستا، براي تصرف هند ميبايست يا از آسياي ميانه گذر ميكرد يا راه عبور از ايران و قفقاز را انتخاب ميكرد كه در نهايت مسير ايران را برگزيد.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه ايران قرباني تنازعات استعماري شده است، اظهار داشت: ضعف ايران، استبداد حكام بود كه حضور مردم در صحنه را نميخواستند و تنها راه حفظ حكومت خود را حمايت كشورهاي خارجي ميديدند .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: انگليس در اولين جايگاه، با تحميل قرارداد و حضور نظامي در جنوب ايران استعمار خود را آغاز كرد و روسيه نيز با استناد به وصيت پطر كبير براي دستيابي به آبهاي گرم، به ايران حمله كرد و گرجستان كه از متصرفات شمالي ايران بود، تصرف شد.
وي ادامه داد: در سايه تهديد روسيه، انگليس اولين قرارداد دفاعي با ايران را در اوايل قرن نوزده منعقد كرد و با اين كار، نفوذ خود را بيشتر و به سربازگيري جاسوس و نفوذ در دستگاه آلوده قاجار پرداخت و هرروز، ناحقي را بر ايران تحميل ميكرد. آنها براي دور نگه داشتن هندوستان از روسيه و فرانسه، فتحعلي شاه قاجار را به جنگ زمانخواه حاكم افغانستان فرستادند .
رئيس مجلس خبرگان رهبري با اشاره به جنگهاي ايران با قدرتهاي آن زمان گفت: قدرت ايران به شدت ضعيف ميشود؛ تا جايي كه قدرت نظامي و دفاع خود را از دست ميدهد و در همين دوران، نفوذ استعمار در ايران تا جايي اوج ميگيرد كه ميرزا قاسم طي نامهاي به محمدشاه ميگويد كه نوكر شاه آرزوي ميكند اي كاش هيچ زماني شاهد اين صحنه سياه در تاريخ زندگي خود نباشم.
هاشمي رفسنجاني گفت: يك سابقه شرمگينكننده تاريخ بين ايران، روسيه و انگليس در مدت كوتاهي بر سر واگذاري امتيازات آغاز مي شود. انگليس امتياز كشتيراني براي كارون را به خاطر نفوذ در ايران كسب ميكند و از سوي ديگر، روسيه امتياز كشتيراني بر سواحل خزر، انگليس امتياز راههاي جنوبي، روسيه امتياز راههاي شمالي، انگليس امتياز بازرگاني و روسيه امتياز بهره برداري از جنگلهاي شمال و درختهاي زيتون را كسب كرد.
وي تصريح كرد: اگر شخصيتهاي دلسوز و آگاه، از اقدامات اين دو كشور استعمارگر باخبر ميشدند و در مقابل آنها ايستادگي ميكردند مانند اميركبير از پاي در ميآمدند و فردي مانند ميرزا محمدخان بر سر كار ميآمد.
هاشمي رفسنجاني آخرين امتياز دولت قاجار به انگليس را امتياز نفت در سال 1391 عنوان كرد و گفت: تا آخر دوران شوم سلطنت پهلوي كشور ايران گرفتار آن امتياز شوم بود.
وي به مجلس مشروطه اشاره كرد و گفت: ظاهراً انگليس خواهان مشروطه در ايران بود اما خود، افراد خودفروخته را در كانون تصميمگيري يعني مجلس جمع كرد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت با بيان اينكه بعداز جنگ جهاني اول تنها كشور سرپاي استعماري كه نفوذش در ايران بلا مانع شد، انگليس بود، ادامه داد: در اين دوران با خروج نيروهاي روسيه، انگليس نيروهاي خود را در شمال و جنوب كشور جاي داد و به حق انگليسيها به ما خيلي بدهكارند و بايد شرمنده باشند و ما از آنها، خيلي طلبكار هستيم.
هاشمي رفسنجاني به قرارداد 1919 دولت پهلوي و انگليس اشاره كرد و گفت: خدا روح مصدق را رحمت كند و او را با بزرگان و نيكان محشور كند. با اين كه مجلسي در آن زمان نبود، با آن قرارداد مخالفت كرد و تنها، آن را بر روي كاغذ نگه داشت.
وي تاريخ دوره پهلوي را مورد بررسي قرار داد و اظهار داشت: دوره پهلوي سراپا تصميم انگليسيها بود. آن حكومت با دستور آمد و با دستور رفت اما قاجاريها اين گونه نبودند و به جنگ با برخي استعمارگران پرداختند.رضاخان يك قزاق بيسواد بود كه با دستور آمد و هيچ ارادهاي از خود نداشت. محمدرضا نيز كه بر روي كارآمد، چارهاي جز سرسپردگي به تصميم انگليسيها نداشت.
رئيس مجلس خبرگان ادامه داد: در اواخر حكومت پهلوي سفراي انگليس و روسيه، هر روز با محمدرضا ملاقات ميكردند و به او دستور ميدادند. درست است كه ملت عليه حكومت پهلوي قيام كرد اما محمدرضا با دستور آنها رفت. همانهايي كه دولت مصدق را ساقط و دستاورد ملي صنعت نفت را ضايع كرده بودند.
هاشمي رفسنجاني امتياز انقلاب اسلامي به دولتهاي گذشته را متكي بودن به نيروهاي مردمي عنوان كرد وگفت: مردم اقيانوس بيكراني هستند كه يار خالص مسوولان به شمار ميروند و اگر مسوولان خودفروشي نكنند، مردم را همواره در صحنه حضور خواهند داشت.
وي به سه ركن انقلاب اشاره كرد و گفت: نميدانم سه ركن استقلال آزادي و جمهوري اسلامي را چه كسي مطرح كرد، اما اين موارد از فطرت مردم برخواسته بود. اگر يكي از سه ركن ضربه ببيند، دو ركن ديگر نخواهند توانست كاري از پيش ببرد. اگر آزادي نباشد مردم همكاري نميكنند و اگر اسلامي در كار نباشد، ملت در صحنه حضور نخواهد داشت.
هاشمي افزود: بايد هوشيار باشيم كه به خاطر برخي بيبرنامگيها و نسنجيدگيها، فرصتها از دست نرود.
رئيس مجلس خبرگان گفت: دانشگاه تهران در گذشته ميتوانست تنها در حدود يكهزار و 500 نفر از اشراف و بزرگان كشور را در خود داشته باشد اما به بركت انقلاب اسلامي در حال حاضر دانشجويان زيادي در كشور حضور دارند و بايد مراقب باشيم كه بخاطر ضعفهاي داخلي، اين سرمايههاي ملي از دست نرود .
هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه ملت ايران به استقلال خود تاكيد دارد، اظهار داشت: شايد افرادي به گرفتن آزادي از مردم تمايل داشته باشند اما ملت، سلب آزادي را نخواهد پذيرفت . كشور ايران خوشبختانه در مسايل هستهاي، نانوتكنولوژي و آيتي به پيشرفتهاي چشمگيري دست يافته و موفق شده است كه اكثر صنايع را خودش بسازد و اين موفقيتها محصول استقلال ايران است.
وي در پايان تاكيد كرد: يكي از وظايف نخگبان و عالمان اين است كه به مقايسه وضعيت كشور در دوران استعمار با مقطع كنوني بپردازند و تفاوتهاي آن را به مردم ارايه دهند.
پايان پيام
كد خبر: 451552
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]