واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: اظهارنظر كارشناسي مركز پژوهشها:طرح افزايش پذيرش دانشجو تا حدودي جنبه تسكيني دارداين طرح فشار مضاعفي بر وزارت علوم وارد ميكند
تهران- خبرگزاري كار ايران
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در يك اظهارنظر كارشناسي درباره «طرح افزايش پذيرش دانشجو در دانشگاههاي مادر و ممتاز و درجه يك در سال 1387» آورده است: اگرچه اين طرح در راستاي احقاق حقوق داوطلبان ممتاز و خانوادههايشان ارائه شده اما فشار مضاعفي را به وزارت علوم وارد ميكند.
به گزارش "ايلنا" در اين گزارش با اشاره به اعمال مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبنيبر بوميپذيري 65 درصدي در دورههاي روزانه كنكور سراسري؛ نوشته شده است: اين مصوبه موجب شد پس از اعلام نتايج آزمون ورودي دانشگاهها در ميان عده قابل توجهي از داوطلبان نگراني شديدي بهوجود آيد و اعتراض آنان را برانگيخت. به دنبال بررسيهاي صورت گرفته با توجه به نابساماني كه در پذيرش دانشجو در آزمون سال 1387 اتفاق افتاده است و براي جلوگيري از تضييع حق داوطلبان، طرح افزايش پذيرش دانشجو در دانشگاههاي مادر و ممتاز و درجه يك در سال 1387 با قيد دو فوريت تقديم مجلس شد و دو فوريت آن در جلسه علني روز يكشنبه 7/7/ 1387 با 201 رأي موافق و 41 رأي مخالف به تصويب رسيد.
در اين نظر كارشناسي نقاط قوت طرح نمايندگان مجلس به اين شرح برشمرده شده است:
1. شرايط پيش آمده فعلي، بحراني را در جامعه ايجاد كرده است. شايد ارائه طرح مذكور راه حلي براي مشكل گزينش دانشآموزان ممتاز و معترض در اين مقطع باشد.
2. از آنجا كه نتايج كنكور سال جاري مورد اعتراض بسياري از داوطلبان ممتاز و خانوادههايشان شده است و نخبگاني كه رتبههاي بالا آوردهاند از حقوقشان محروم شدهاند؛ اين طرح ميتواند تا حدودي احقاق حق آنان باشد و جنبه تسكيني داشته باشد.
3. از آنجايي كه براساس تبصره «2» طرح پيشنهادي، افزايش ظرفيت ايجاد شده براساس اين قانون صرفاً براساس رتبه كشوري داوطلبان در آزمون سراسري 1387 و بدون در نظر گرفتن شرايط بومي و سهميهاي صورت ميگيرد موجب ميشود داوطلبان مناطق محروم كه نمرات بالايي را كسب كردهاند موفق به ورود به دانشگاه مادر شوند و از اين طريق تا حدي احقاق حق شده باشد.
البته در اين گزارش به نقاط منفي طرح افزايش پذيرش دانشجو در دانشگاههاي مادر و ممتاز و درجه يك در سال 1387 نيز به اين شرح اشاره شده است:
1. دانشگاههاي مادر و ممتاز و درجه يك در مجموعه دانشگاههاي كشور تعريف نشده است. در اين خصوص تنها ميتوان به دانشگاههاي موضوع بند «ز» ماده (50) قانون برنامه چهارم توسعه استناد كرد كه براساس ارزيابيهاي انجام شده دانشگاههاي مادر را بهشرح زير معرفي كردهاند: "تهران، صنعتيشريف، تربيت مدرس، علم و صنعت ايران، صنعتي اصفهان، اميركبير، شيراز، شهيد بهشتي، تبريز و مشهد."بنابراين ضروري است در متن طرح اين مسئله به روشني مشخص گردد.
2. سازمان سنجش آموزش كشور معمولاً اضافه بر ظرفيت مندرج در دفترچه، داوطلب به دانشگاه معرفي ميكند. ضمن اينكه همهساله تعدادي دانشجوي انتقالي و مهمان به پذيرفتهشدگان دانشگاههاي بزرگ اضافه ميشود به اين ترتيب طرح پيشنهادي نمايندگان محترم مجلس فشار مضاعفي را بر دانشگاهها وارد خواهد كرد. با توجه به استعلام صورت گرفته از سوي مركز پژوهشها و اظهارات معاونين آموزش دانشگاههاي صنعتي شريف، علم و صنعت ايران، خواجه نصيرالدين طوسي، شيراز و رؤساي دانشگاههاي علوم پزشكي تهران و دانشگاه تهران در اين خصوص، اين افزايش چالشهايي از قبيل مشكلات رفاهي و خوابگاهي، كاهش كيفيت آموزش، كاهش نقش دانشگاههاي مادر در تحصيلات تكميلي و مازاد تقاضا در بازار كار در گروههاي پزشكي را بهدنبال خواهد داشت.
3. در طرح پيشنهادي مشخص نشده چه گروهي مجاز به انتخاب رشته مجدد هستند. بديهي است افرادي كه قبول نشدهاند بايد انتخاب رشته كنند. در اينصورت چهبسا افرادي كه فاقد نمره لازم بودهاند به دانشگاههاي بالايي راه پيدا كنند درحالي كه افرادي با نمرات بهتر در رشته يا دانشگاههاي پايينتري مشغول تحصيل شدند. ولي اگر بنا باشد افزايش ظرفيت مشمول پذيرفتهشدگان فعلي نيز بشود اجراي طرح قانون پيشنهادي بههمريختگي و جابهجايي زيادي را در ظرفيتها و پذيرفتهشدگان دانشگاههاي كشور كه اخيراً توسط سازمان سنجش اعلام شده است ايجاد ميكند و محتمل است كه بر اثر جابهجايي براي پر كردن 10 درصد ظرفيت اضافي، پر كردن جاي قبلي پذيرفتهشدگان مذكور امكانپذير نباشد و بخشي از اين ظرفيت اضافي بلااستفاده باقي بماند. لذا جامعه هدف در طرح بايد داوطلبان پذيرفته نشده باشد.
4. همچنين زماني كه دايره پذيرش داوطلب افزايش يابد، توقعات جديد ايجاد شده و اعتراضات بعدي را در پي خواهد داشت.
در پايان اظهار نظر كارشناسي مركز پژوهشها اين پيشنهادات براي اصلاح اين طرح ارائه شده است:
1.با توجه به مشكلات و معضلات اجراي اين قانون نظرات و ديدگاههاي كارشناسان و دستگاههاي اجرايي و نياز به اطلاعات دقيق و فرصت كافي جهت بررسي موضوع پيشنهاد ميگردد دو فوريت طرح به يك فوريت تبديل تا با داشتن زمان لازم، بررسي درباره ابعاد طرح و تبعات اجراي آن انجام شود.
2. اگر نمايندگان محترم اصرار بر تصويب اين طرح دارند پيشنهاد ميشود ماده واحده طرح به شكل ذيل اصلاح شود:
ماده واحده ـ ظرفيت پذيرش دانشجو كه از طريق آزمون سراسري در رشتههاي روزانه مندرج در تبصره «4» اين طرح و در دانشگاههاي دولتي مادر پذيرش ميشوند به ميزان 10 درصد (10%) به صورت زير افزايش مييابد.
تبصره «1» ـ كليه رشتههاي مذكور در تبصره «4» كه در سال 1387 نسبت به سال 1386 كاهش ظرفيت پذيرش دانشجو داشتهاند به ميزان ظرفيت پذيرش دانشجو در سال 1386 افزايش مييابد.
تبصره «2» ـ به دولت اجازه داده ميشود بار مالي ناشي از اين افزايش ظرفيت را با جابهجايي در اعتبارات جاري و تملك دارايي به دانشگاهها پرداخت نمايد.
تبصره «3» ـ افزايش ظرفيت ايجاد شده براساس اين قانون صرفاً براساس رتبه كشوري داوطلبان در آزمون سراسري 1387 و بدون در نظر گرفتن شرايط بومي و سهميهاي صورت ميگيرد.
تبصره «4» ـ رشتههاي مورد نظر مهندسي برق، مهندسي مكانيك، مهندسي كامپيوتر، مهندسي عمران، پزشكي، دندانپزشكي، داروسازي و حقوق است.
پايان پيام
كد خبر: 451533
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]