واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: انتشار نخستين مجله دانشگاهي در مورد اوراسياي مركزيآسياي مركزي، قفقاز و فدراسيون روسيه
مرز طولاني جمهوري اسلامي ايران با جمهوري هاي بازمانده از فروپاشي اتحاد شوروي اهميت شناخت اين مناطق را به خوبي روشن مي سازد. گروه پژوهشي مطالعات اوراسياي مركزي در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران، در پاسخ به نيازهاي گوناگون كشور براي شناخت بهتر روسيه و ديگر جمهوريهاي بازمانده از فروپاشي شوروي فعاليت مي كند. اين گروه همراه با برنامه اوراسياي مركزي براي تحقق اهداف ياد شده علاوه بر انتشار بولتن اوراسياي مركزي و برگزاري ميزگردها، سخنرانيها، دو فصلنامه " مطالعات اوراسياي مركزي" را براي شناخت عميق تر و گسترده روسيه، جمهوريهاي آسياي مركزي و قفقاز به چاپ رسانيده است. اولين شماره دوفصلنامه "مطالعات اوراسياي مركزي با مديرمسئولي نسرين مصفا و سردبيري دكترالهه كولايي با مقالات گوناگون در مورد مسايل اوراسياي مركزي، به عنوان نخستين مجله دانشگاهي كه به مسائل اين منطقه مهم و گسترده در مرزهاي شمالي كشور مي پردازد، منتشر شده است.
چكيده مطالب اولين شماره مجله مطالعات اوراسياي مركزي در سطور زير مي آيد:
درياي خزر با مساحت 378 هزار كيلومتر مربع بعنوان بزرگترين درياچه داراي ارزشمندترين ذخاير آبزيان و تأمين كننده بيش از 80 درصد خاويار جهان، شرايط خطرناكي را از نظر اكولوژيكي و تنوع زيستي پشت سر ميگذارد. مقاله دكتر محمد پوركاظمي با عنوان " منابع زنده درياي خزر و كنوانسيون محيط زيست" به بررسي اين موضوع پرداخته است. نگارنده با مروري بر وضعيت منابع زنده درياي خزر، با تأكيد ويژه بر وضعيت ماهيان خاوياري، نقشي را كه كنوانسيون محيط زيست درياي خزر ميتواند در بهبود وضع منابع زنده و ذخاير تاسماهيان ايفاكند، روشن مي سازد.
مقاله مجتبي دميرچي لو با عنوان "نگاه ايراني به سير تحولات رژيم حقوق درياي خزر" به بررسي سير تحولات تاريخي درياي خزر، تاثيرگذاري و تاثيرپذيري ايران از آن،ديدگاههاي متفاوت مطرح شده از سوي صاحب نظران كشورمان راجع به حقوق و تكاليف ايران در درياي خزر، نحوه نگرش جامعه ايراني به اين موضوع و عوامل موثر بر شكل گيري افكار عمومي ايران در مسئله خزرمي پردازد.
دكتر الهه كولايي در مقاله "ژئوپليتيك انتقال نفت از قفقاز" عنوان مي كند كه فروپاشي اتحاد شوروي شرايط جديدي را ايجاد كرد كه با مداخلههاي بازيگران منطقهاي بين المللي دچار پيچيدگي روز افزون شده است. اين روند "بازي بزرگ" جديدي را پيرامون درياي خزر بهوجود آورده كه ياد آور رقابتهاي استعماري روس و انگليس در قرن نوزدهم و آغاز قرن بيستم است.
دكترجهانگير كرمي در مقاله "ايران و اوراسياي مركزي: آشفتگي نقش و عملكرد" با بيان نسبت ايران و اوراسياي مركزي و بحث در نقش و عملكرد آن، مشكلات و مسائل پيش روي جمهوري اسلامي ايران را مورد بررسي قرار داده است. مقاله با نگاهي نقادانه به عوامل اصلي در حاشيه ماندن ايران در ارتباط با اين منطقه در مقايسه با ساير بازيگران مهم مي پردازد.
دكترمريم معزي در مقاله خود با عنوان " اسماعيله در آسياي مركزي" مي نويسد اسماعيليه شاخه بزرگي از تشيع به شمار ميرود كه در آسياي مركزي حضوري ديرينه دارد. شمار پيروان آن اگر چه به نسبت اندك است، اما به علت انسجام دروني جماعت و ارتباط با امامي كه در اروپا به سر ميبرد و محور اصلي مذهب را تشكيل ميدهد، اهميت بسيار دارد.
دكترسيد رسول موسوي در مقاله خود در مورد "تركمنستان پس از تركمن باشي" مي نويسد يكي از موضوعاتي كه پيش از فوت صفر مراد نيازاف رئيس جمهور تركمنستان در محافل سياسي و بينالمللي مطرح شد، اوضاع اين كشور پس از اعلام فوت تركمنباشي بود. اغلب تحليلگران سياسي با توجه به شيوه حكومتداري تركمنباشي گمان ميكردند كه با اعلام فوت رهبر مادامالعمر تركمنستان و نبود سازوكارهاي پيشبيني شده براي جانشيني مسالمتآميز، احتمالاً انتقال قدرت در اين كشور با موجي از نا آرامي روبهرو شود.
دكترابراهيم متقي و مريم همت خواه در مقاله " جايگاه ايران در بازار انرژي آسياي مركزي" نقش و جايگاه ايران در بازار انرژي آسياي مركزي را مورد بررسي قرار داده اند. در اين تحقيق نويسنده ضمن بررسي موقعيت جمهوري اسلامي ايران در عرصه نفت و گاز، به شناسايي موانع و تهديدات موجود براي ايران در بازار انرژي حوزه آسياي مركزي پرداخته است.
در بخش پاياني اين مجله، گزارش دكتر سعيده لطفيان در مورد "كنفرانس بينالمللي اسلام، درگيريها و صلح سازي" به چاپ رسيده است. اين همايش بينالمللي در مورد مسائل مربوط به جهان اسلام با تأكيد بر مناطق مسلمان نشين روسيه و كشورهاي همسايه در شهر قازان مركز جمهوري تاتارستان در فدراسيون روسيه در روزهاي 27 تا 29 ژانويه 2008/ 7 تا 9 بهمن 1386 با شركت رهبران مذهبي و سياسي، و نيز اساتيد، پژوهشگران و صاحبنظران برگزار شد.
اساتيد، دانشجويان و همه پژوهشگران و علاقمندان مسايل اوراسياي مركزي( روسيه- اسياي مركزي- قفقاز ) مي توانند براي تهيه اين دو فصلنامه و اشتراك آن با دفتر برنامه اوراسياي مركزي در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران (اتاق شماره 263) يا تلفاكس 66953996 تماس بگيرند.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 317]