واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: تندر-90 ايران به آن سوي مرزها رفت
حميدرضا بهداد- مدير منطقهاي آسيا و اقيانوسيه رنو فرانسه در حالي در جمع خبرنگاران ايراني اعزامي به نمايشگاه بينالمللي خودرو پارس خبر از آغاز صادرات تندر-90 توسط ايرانخودرو داد كه اين خبر با واكنش منفي مقامات ارشد ايرانخودرو مواجه شد.
يكي از بندهاي بسيار مهم قرارداد تندر-90 كه برخي از نمايندگان مجلس هفتم و همچنين عليرضا طهماسبي، وزير وقت صنايع و معادن در قالب الحاقيهاي به قرارداد اصلي پيوند زدند، بحث صادرات حداقل 20درصدي اين خودرو از سوي ايران بود. در اين بند تاكيد شده، ايرانخودرو و پارسخودرو ميتوانند پس از اتمام تعهدات داخلي نسبت به صادرات تندر-90 اقدام كنند اما ظاهرا آنطور كه مدير منطقهاي آسيا و اقيانوسيه رنو مدعي شده، ايرانخودرو صادرات اين محصول را به عراق آغاز كرده است.آن هم در شرايطي كه هنوز به ثبتنامكنندگان داخلي تعهدات معوقه دارد. به گفته وي، بزرگترين خودروساز خاورميانه با ارسال 30 دستگاه تندر-90، صادرات اين خودرو پرحاشيه را از ايران استارت زده و اين مقدمهاي است براي تحقق بند مهم قرارداد تندر90؛ اين گفته مدير منطقهاي آسيا و اقيانوسيه رنو در حالي است كه پارسخودرو ديگر شركت ايراني توليدكننده تندر، با وجود اتمام تعهدات داخلياش هنوز اقدامي براي صادرات انجام نداده، اما در عوض چندي پيش مرحله دوم پيشفروش اين محصول را آغاز كرد. البته آنطور كه عنوان ميشود، تمام فعاليتها و اقدامات مربوط به تندر-90 توسط شركتي مشترك ميان خودروسازان كشورمان، سازمان گسترش و رنو فرانسه، با نام رنو پارس صورت ميگيرد و صادرات نيز جزو اختيارات همين شركت به حساب ميآيد، بنابراين چون ايرانخودرو و پارسخودرو هر دو عضو رنو پارس هستند طبيعتا برنامهها و مسيرشان نيز بايد هماهنگ با يكديگر باشد و با اين وجود بسيار عجيب به نظر ميرسد كه يكي صادرات تندر-90 را آغاز كند و ديگري پيش فروش مرحله دوم آنرا!
تندري كه به ايران رواست...
مدير فروش و بازاريابي ايرانخودرو شايد بهترين شخصي است كه ميتواند در باب ادعاي مدير منطقهاي آسيا و اقيانوسيه رنو مبني بر صادرات تندر-90 ايران پاسخگو باشد چرا كه وي در واكنش به فروش آزاد تندر-90 پارسخودرو عنوان كرده بود كه عملكرد اين شركت با توجه به تعهدات معوقه غيراخلاقي است.
علياصغر سرايينيا ضمن رد اين ادعا به خبرنگار ما گفت: معاونت فروش و شخص بنده به عنوان مسوول، از همان ابتداي آغاز واگذاري تندر-90 به ثبتكنندگان، تاكيد كرديم كه تا پايان اتمام تعهدات داخلي نه تنها اين خودرو را صادر نخواهيم كرد بلكه فروش فوري نيز نميكنيم. سرايينيا افزود: وقتي ثبتنامكنندگان داخلي هنوز تندر-90شان را تحويل نگرفتهاند روا نيست صادرات را آغاز كنيم و مطمئن باشيد ايران خودرو صادرات تندر-90 را هنوز شروع نكرده است،چرا كه براي اين كار بايد معاونت فروش مجوز بدهد و ما تاكنون چنين مجوزي را صادر نكردهايم. اظهارات سرايينيا در شرايطي است كه معاون تندر-90 ايران خودرو نيز در گفتوگو با خبرنگار ما صادرات اين محصول را تكذيب كرد. محمدرضا معتمد اظهار داشت: با وجود آنكه بيش از 90درصد تعهداتمان را در قالب تندر-90 به اتمام رساندهايم اما هنوز يك دستگاه از اين خودرو نيز از سوي ما به بازارهاي هدف، صادر نشده است. وي در عين حال گفت: البته ممكن است براي حضور در نمايشگاههاي منطقه مانند سوريه و عراق تعدادي انگشتشمار تندر-90 را به آن سوي مرزها فرستاده باشيم كه اين به معناي صادرات نيست و اصلا مسوول اصلي در اين زمينه خود شركت رنو پارس به حساب ميآيد و ما به تنهايي تصميمگيرنده نخواهيم بود. اظهارات معتمد در شرايطي است كه وي و مدير فروش ايران خودرو، بر اين باورند كه تعهدات تندر-90 اين شركت تا پايان آبان ماه سال جاري به اتمام خواهد رسيد و پس از آن، فروش آزاد و صادرات اين خودرو آغاز ميشود.
اما در عين حالي كه رنو پارس بر صادرات
تندر -90 از ايران تاكيد داشته و ايرانخودرو نيز اين موضوع را انكار ميكند، به هر حال ارسال چندين دستگاه تندر -90 از ايران به بازارهاي منطقه را كه مورد تاييد دو طرف است نميتوان ناديده گرفت حال ميخواهد به قول مسوولان رنو پارس نام آن صادرات باشد و يا به گفته ايرانخودروييها ارسال آزمايشي تندر -90 به بازارهاي صادراتي؛ هرچه هست خودرويي كه هنوز درصدي از ثبتنام كنندگان ايراني موفق به دريافت آن نشدهاند و مسوولان ايرانخودرو نيز بارها قول دادهاند كه تا تعهدات داخليشان به اتمام نرسد، تندر -90 را نه فروش آزاد ميكنند و نه صادر، به بازارهاي منطقه ارسال شده است. در واقع به هر حال در پيچوخم تكذيب ايرانخودروييها و تاييد رنو پارس، اتفاق اصلي رخ داده و آن خروج تندر -90 از مرزهاي ايران است.
پيشنهاد افزايش يكميليون و 600 هزار توماني قيمت تندر-90
تندر-90 در كل خودرويي پرحاشيه در ايران به حساب ميآيد. حاشيههايي كه گاه دامان توليد آن را ميگيرد و گاه صادراتش را و گاهي هم قيمتش را!
البته ثبتنام كنندگان و مشتريان اين محصول تقريبا ديگر به پيچ و خمهاي توليد و عرضه تندر عادت كرده و با آن كنار آمدهاند آن هم ثبتنام كنندگاني كه قرار بود تا پايان سال گذشته خودرويشان را تحويل بگيرند. ظاهرا آنها نيز به مانند خود خودروسازهاي داخلي، مباحثي چون تحريم، كمبود قطعه، افزايش نرخ يورو و مواردي از اين دست برايشان جا افتاده و قابل هضم است.
اما شايد يك موضوع را بهراحتي نتوان با آن كنار آمد.«افزايش قيمت تندر 90»؛ همگان از مشتريان گرفته تا كارشناسان به ياد دارند كه مسوولان امر، تندر -90 را با شعار خودرو ارزانقيمت مهمان خطوط توليد كشور كردند و به همين واسطه توانستند با برخي مخالفتهاي ورود تندر به ايران فائق آيند. چرا كه به هر حال قرار بود پيكان به عنوان محصولي ارزان در بازار ايران به موزه برود و ايرانيها انتظار محصولي جديد را با رنج قيمتي پيكان اما كيفيتي بالاتر ميكشيدند و در عين حال شعارها نيز خبر از سرآمدن اين انتظار با ورود تندر -90، ميداد. اين درحالي است كه تندر پس از كشوقوسي فراوان، بالاخره در ايران به توليد رسيد اما هيچگاه شرايط قيمتي آن اجازه نداد كه عامه مشتريان لقب خودرو ارزانقيمت را شايسته آن بدانند. البته دلايل ارزان از آب درنيامدن تندر -90 نيز كاملا مشخص به نظر ميرسيد. قرارداد توليد اين محصول بر پايه يورو بسته شده بود و نرخ اين واحد پولي از زمان عقد قرارداد تا لحظه توليد تقريبا دو برابر شد. از سوي ديگر عرضه بسيار كند تندر -90 به بازار در قبال تقاضاي بالاي آن، اختلاف قيمتي فاحش را بين قيمت كارخانهاي و بازار اين محصول رقم زد، بهطوري كه هماكنون قيمت تندر -90 در بازار حدود چهارميليون تومان بيشتر از قيمت كارخانهاي آن است. اين موضوع نيز سبب شد تا خودروسازان داخلي در اقدامي هماهنگ براي افزايش قيمت كارخانهاي تندر با وزارت صنايع رايزني كنند. چرا كه به گفته آنها توليد اين خودرو هم اكنون با توجه به نرخ يورو و شرايط تامين قطعه به حاشيه ضرر رسيده است. مدير فروش ايران خودرو در اين زمينه گفت: دو شركت توليدكننده تندر-90 پيشنهاد كردهاند كه براي خروج تندر از حاشيه ضرر، يكميليون و 600هزار تومان به قيمت كارخانهاياش افزوده شود. سرانينيا با تاكيد بر اينكه طي هفته جاري اين پيشنهاد در كميته قيمتگذاري مورد بررسي قرار ميگيرد افزود: به احتمال فراوان پس از بررسيهاي انجام شده، هفته آينده قيمت جديد تندر-90 مشخص و اعمال ميشود. وي در عين حال اظهار داشت: تعهدات باقيمانده تندر-90 ايران خودرو با همان قيمتهاي قبلي به اتمام ميرسد و قيمت جديد براي فروش آزاد و پيشفروش اين محصول در نظر گرفته خواهد شد. اظهارات مدير فروش ايران خودرو در شرايطي است كه ظاهرا خودروسازان داخلي قصد دارند به واسطه افزايش قيمت كارخانهاي تندر-90 و نزديك كردن آن به قيمت فعلياش در بازار، به تدريج، از گراني مشهود تندر-90 كاسته و اين محصول را در بازار با كاهش قيمت مواجه كنند. اين در حالي است كه هم اكنون تندر-90 E0 بدون كولر 10ميليون و 700هزار تومان، E1 فول 13ميليون و 250هزار تومان و E2 فول نيز با قيمت 15ميليون تومان در بازار داخل به فروش ميرسد.
جريمه تاخير تندر را ميدهيم
درصد بسيار بالايي از ثبتنامكنندگان تندر-90، اين خودرو را با تاخير تحويل گرفتهاند و اين در حالي است كه طبق يكي از بندهاي مصوب در برگه خريد تندر، خودروسازان بايد به ازاي هر يك ماه تاخير در تحويل اين محصول، يك درصد از مبلغ خريد را به عنوان جريمه ديركرد به ثبتنام كنندگان بپردازند. اما ظاهرا بنا به گفته برخي از اين ثبتنامكنندگان، ايرانخودرو چندان به پرداخت جريمه پايبند نيست و مراجعات آنها به مديريت فروش اين شركت براي اخذ جريمه مذكور به جايي نرسيده است. سرايينيا در اين زمينه تاكيد كرد: پرداخت جريمه تاخير، قانون به حساب ميآيد و ما ملزم به اجراي آن هستيم و در غير اينصورت مشتري ميتواند از ايرانخودرو شكايت كند. بنابراين نميتوانيم اين موضوع را ناديده گرفته و زير پا بگذاريم. وي با بيان اينكه ايرانخودرو قطعا جريمه تاخير در تحويل تندر-90 را به ثبتنامكنندگان پرداخت خواهد كرد گفت: هر كس كه اين جريمه را نگرفته، ميتواند براي وصول آن به مديريت فروش شركت مراجعه كند. اظهارات سرائينيا در شرايطي است كه معاون تندر-90 ايرانخودرو نيز پرداخت اين جريمه را از سوي شركت متبوعش ناگزير دانست.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]