تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نشان منافق سه چیز است: 1 - سخن به دروغ بگوید . 2 - از وعده تخلف کند .3 - در اما...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826601106




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تهدید مطبوعات، تحدید آزادی


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ● مقدمه اول؛
اصل هشتم قانون اساسی می فرماید؛ «در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفه یی است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت. شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون تعیین می کند...»
● دمه دوم؛
اصل بیست و چهارم قانون اساسی می فرماید؛ «نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند. تفصیل آن را قانون معین می کند.»
● مقدمه سوم؛
اصل سی وهفتم قانون اساسی می فرماید؛ «اصل برائت است و هیچ کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی شود مگر اینکه جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.»
● مقدمه چهارم؛
به موجب صدر اصل یکصد و پنجاه و ششم قانون اساسی «قوه قضائیه قوه یی است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسوول تحقق بخشیدن به عدالت و عهده دار وظایف زیر است؛
۱) ...
۲) احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع
۳) نظارت بر حسن اجرای قوانین
۴ ) ...
۵) ...»
● مقدمه پنجم؛
ماده ۴ قانون مطبوعات می گوید؛ «هیچ مقام دولتی و غیردولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقاله یی درصدد اعمال فشار بر مطبوعات برآید و یا به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند.»
ماده ۵ همان قانون اشعار دارد؛ «کسب و انتشار اخبار داخلی و خارجی که به منظور افزایش آگاهی عمومی و حفظ مصالح جامعه باشد با رعایت این قانون، حق قانونی مطبوعات است.»
در ماده ۶ قانون مطبوعات حدود آزادی مطبوعات در ۱۳ بند تعیین شده است. با توجه به شق ۱ از اصل ۱۵۶ قانون اساسی که «رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلمات، تعدیات، شکایات، حل و فصل دعاوی و فصل خصومات.» را منحصراً داخل در وظایف قوه قضائیه قرار داده و اصل ۱۵۹ همان قانون که دادگستری را مرجع رسمی تظلمات و شکایات می داند می توان نتیجه گرفت تنها مرجع بررسی ادعای خروج مطبوعات از حدود تعیین شده در ماده ۶ قانون مطبوعات، دادگاه صالح دادگستری است و از مجموع مواد ۲۳ تا ۳۵ قانون مطبوعات نیز چیزی جز این استنباط نمی شود.
البته به موجب ماده ۴۵ قانون مذکور (الحاقی ۳۰/۱/۷۹) «نظارت دقیق بر عملکرد و انجام رسالت مطبوعاتی آنان بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این امر مانع از انجام وظیفه مستقیم هیات نظارت نخواهد بود.»
واضح است که مضمون ماده ۴۵ مفید بیان تکلیف و وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که به موجب ماده ۳۰ آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات نحوه اجرای آن تبیین شده است.
با این مقدمات تحذیر و هشدار مقامات محترم غیرقضایی به مطبوعات در خصوص آنچه می نویسند و منتشر می کنند با این تعبیر که «با آنها با اقتدار برخورد خواهد شد» قابل تامل خواهد بود، زیرا؛
۱) گمان نمی رود اصل طرح مبارزه با جرائم و مفاسد اجتماعی مخالفی داشته باشد. همگان متفق القولند که پلیس باید با اقتدار در همه جا حضور داشته باشد و با حضور خود امنیت شهروندان را در ابعاد مختلف تامین کند.
به این ترتیب اگر مناقشه و اختلافی وجود دارد از یک سو در مورد صغرای قضیه و از دیگر سو در اجزای این صغری از نظر رتبی و ترتیب اولویت این اجزا است.
توضیح می دهیم؛ صغرای این قضیه مصادیق عدم امنیت یا ایجاد اختلال در امنیت است که در مورد آن ناچار باید به متن قوانین جزایی مراجعه کرد. بنابراین بی شک انواع اخذ مال به عنف (نامه عرفی آن هرچه باشد انواع سرقت علنی مقرون به آزار، انواع تهدید و ارعاب، انواع تظاهرات مخل آسایش عمومی - آنچنان که در مواد ۶۱۷ و ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی آمده- پخش مواد مخدر یا ادبیات و آثار پورنوگرافیک مطلق بی حجابی و اعمالی که عفت عمومی را جریحه دار کند، می توانند صغرای این قضیه تلقی شوند اما مقولاتی مانند «هنجار شکنی»، «بدحجابی»، «عمل برخلاف عرف جاری» و خلاصه آنچه تعریف مشخص قانونی به عنوان «عمل مجرمانه» نداشته باشد نمی تواند موضوع اقدامات نیروی انتظامی قرار گیرد. حتی «تظاهر علنی به عمل حرام» به عنوان جرم مشهود فقط وقتی قابل تعقیب نیروی انتظامی است که حرمت عمل مورد بحث مفروغ عنه و خالی از هرگونه شبهه حکیمه و موضوعیه باشد، که چنین حالتی جز در موارد بسیار نادر مصداق ندارد. ایضاً «اعمالی که نفس آنها کیفر ندارد اما عفت عمومی را جریحه دار می کنند» نیز به لحاظ ابهام مفهوم و وجود شبهه در مصادیق بدون تعریف قبلی و دستور قضایی قابل شناسایی نیستند و به طریق اولی نیروی انتظامی نمی تواند - و نباید - با موارد شبهه ناک برخورد کند چه «الحدود تدره بالشبهات»
اما اختلاف دیگر در اولویت ها است. به حکم عقل باید برخورد از موارد «اوجب» آغاز شود و به آنچه «واجب» است ختم گردد و در نهایت «مستحبات» را شامل شود. اولویت ها نباید از برخورد با آسان ترین و کم دردسرترین موارد شروع شود و انجام آن خطرناک ترین و سخت ترین گزینه ها باشد.
واضح است درگیری با «هنجارشکنان» و «بدحجابان» گرفتاری چندانی ندارد زیرا نوعاً اهل جدل و جدال و معارضه و تجری نیستند اما دست به گریبان شدن با زورگیر و قمه کش و قاچاقچی و پخش کننده مواد مخدر و سارق مسلح و کیف قاپ و خطرناک و دردسرآفرین است.
گمان می رود توقع جامعه این باشد که مبارزه با ناامنی و مفاسد اجتماعی از مقولات اخیر شروع و به بی حجابی- و نه بدحجابی - منتهی شود بگذریم از مشکلات اصلی مملکت که ریاست محترم جمهور در مبارزات انتخاباتی خود آنها را با بیرون بودن چند تار موی خانم ها مقایسه و دومی را بی اهمیت و غیرقابل توجه اعلام فرموده بودند.
۲) مردم برای اجرای وظیفه یی که به موجب اصل هشتم قانون اساسی در قبال دولت بر عهده ایشان گذاشته شده (امر به معروف و نهی از منکر) و به عبارت دیگر برای نظارت بر عملکرد کارگزاران خود- یعنی همه ماموران دولتی و حکومتی - دو ابزار دارند؛
اول نمایندگان شان در مجلس و دوم مطبوعات. مجلس نظارت خود را با ابزارهایش اعمال می کند و این وسیله یی است غیرمستقیم که مردم برای نظارت بر دولت و امر به معروف و نهی از منکر در اختیار دارند.
ابزار نظارت مستقیم مردم بر دولت و حکومت و نظام، مطبوعات هستند که به همین علت «رکن چهارم حکومت پارلمانی» نامیده شده اند.
آنچه به عنوان مقدمه برشمردیم متضمن این مفهوم است که قانونگذاران قانون اساسی دغدغه تضعیف و تحدید این ابزار نظارتی عمومی را داشته و به همین خاطر سعی کرده اند با تمهیدات و تدابیری احتمال این تحدید و تضعیف را کاهش دهند.
۳) مطبوعات در عین اینکه از جهت معنوی و ارزشی مقام والایی دارند در عالم واقعی تاسیساتی هستند متشکل از گروهی که ممر اعاشه آنان نویسندگی و خبرنگاری است و به عبارت دیگر این «شغل» را برای گذران زندگی برگزیده اند. قانون اساسی ما در مورد «شغل» و مصونیت آن می فرماید؛ هرکس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید. (اصل بیست و هشتم)
و حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند. (اصل بیست و دوم)
به این ترتیب تعطیلی یا توقیف یک نشریه، از یک سو یکی از ابزارهای نظارت مردم بر کار دولت و وسیله امر به معروف و نهی از منکر ایشان را از دستشان می گیرد و از سوی دیگر عده یی از بهترین و فرهیخته ترین شهروندان را از جهت گذران زندگی در عسر و حرج قرار می دهد.
از این رو تهدید مطبوعات، به ویژه از جانب دولتمردانی که به گفته ایشان آثاری مترتب است، می تواند به احتیاط غیر لازم و سکوت و خودسانسوری در مطبوعات منجر شود که این ضایعه یی بزرگ برای یک نظام پارلمانی است.
۴) فراموش نکنیم که حقوق اساسی مردم را قانون اساسی برقرار و قوانین عادی تضمین کرده اند و فراموش نکنیم که در یک نظام پارلمانی مبتنی بر انتخابات جابه جایی نیروها و جناح ها امری محتمل و گاه ناگزیر است. آنها که یک روز بر مسند قدرت هستند ممکن است روز دیگری در موضع ضعف و به مطبوعات برای رساندن صدای خود به گوش مردم و اعمال نظارت بر دولت محتاج باشند.
سخن آخر اینکه برخورد با مطبوعات همانند برخورد با هرکس و شخص دیگری باید بر مبنای قانون، باابزارهای قانونی و به وسیله سازمانی که متولی رسیدگی به تظلمات عمومی است- یعنی دادگستری- باشد و تهدید مطبوعات- با توجه به ماده ۴ قانون مطبوعات روانیست- زیرا ممکن است عملاً به تحدید آزادی های فردی و اجتماعی و حقوق اساسی مردم منجر شود. مثلی است مشهور که «دستی را که حاکم ببرد خون نمی آید.» صرف نظر از اینکه «حاکم»، «دست بریدن» را لازم بداند یا نداند مسلم این است که حاکم نباید به هیچ کس دیگر اجازه و امکان «دست بریدن» را بدهد.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن