واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: روزنامه داري دولت؛ بيماري جامعه
محمدجواد حق شناس سردبير روزنامه اعتماد ملي بر اين باور است كه دولت قصد دارد از هر راهي براي تاثير بر افكار عمومي استفاده كند. حق شناس از بين رفتن امكان رقابت روزنامه هاي غيردولتي با روزنامه هاي رانتي (دولتي) را يكي از جدي ترين آسيب هاي وجود اين روزنامه ها مي داند و توصيه مي كند به جاي روزنامه داري بگوييم بولتن داري دولت.
---
-منظور شما درباره روزنامه داري دولت چيست؟
متاسفانه رنجي كه كشور ما مي كشد، بزرگ شدن روز به روز تشكيلات دولت است و اين مساله دليلي جز نشستن دولت بر گنج منابع و سرمايه هاي طبيعي ندارند. دولت قدر اين منابع را نمي داند و با وجود اينكه اين منابع ملي هستند و به آيندگان ما هم تعلق دارند و بايد به شدت در مصرف آنها با احتياط عمل كرد، دولت به هيچ عنوان اين احتياط را ندارد. اكنون دو دهه از هشدارهاي كارشناسان نسبت به بزرگ شدن دولت مي گذرد اما دولت نسبت به آن بي توجه است. اين خطر هم با بالا رفتن قيمت نفت و روند افزايش درآمدهاي دولت و در عين حال غير قانونمند كردن و غير پاسخگو بودن دولت جدي تر شده به صورتي كه دولت به نهادهاي حقوقي مانند مجلس، سازمان بازرسي و ديوان محاسبات پاسخگو نيست. پس روز به روز شاهد گسترده شدن تشكيلات دولت هستيم كه يكي از زمينه هاي آن هم روزنامه داري است. دولت علاقه بسياري به اين حوزه دارد و با وجود اينكه در رسانه يي با عنوان ملي، هشت كانال سراسري، 20 كانال استاني و چند كانال خارج از كشور را يكجا در اختيار دارد، باز هم برايش كفاف نكرد و سراغ ديگر منابع رسانه يي مثل شهرداري، صدا و سيما، سازمان تامين اجتماعي، سايپا و... رفت. اينها اتفاقات نگران كننده يي است چرا كه به نظر مي رسد دولت قصد دارد از هر راهي كه شده بر افكار عمومي تاثير بگذارد و در اين راه براي به دست گرفتن افكار عمومي از بخشي از بيت المال عمومي استفاده مي كند. نبايد فراموش كنيم الان روزنامه هاي اول كشور از نظر تيراژ كاملاً دولتي هستند؛ همشهري، ايران، جام جم، كيهان، اطلاعات، خورشيد و... در ضمن حمايت ها و سوبسيدهاي وزارت ارشاد و بخش آگهي هاي دولتي را هم بايد به اين بخش از بيت المال كه در اختيار روزنامه هاي دولتي قرار مي گيرد، اضافه كنيم.
- اين روزنامه هاي دولتي علاوه بر بخش اقتصادي چه آسيب هاي ديگري را براي دنياي مطبوعات به همراه دارند.
خب وقتي رانت در اين روزنامه ها حرف اول را مي زند، امكان رقابت از بين مي رود. الان هر كيلو كاغذ 900 تومان است، اگر هزينه هاي چاپ و حقوق پرسنل و تورم تحميل شده بر اين هزينه ها را هم جمع ببنديم، هزينه چاپ يك روزنامه 16 صفحه يي 300 تا 350 تومان است، پس چطور است كه روزنامه ايران با كاغذ گلاسه و آن حجم، 50 تومان فروخته مي شود يا همشهري و جام جم و خورشيد؛ اين مابه تفاوت از جيب چه كسي پرداخت مي شود. از طرف ديگر مخاطب عادي كه به دكه مي رود، مي بيند كه با 500 تومان هزينه يي كه مي خواهد براي يكي از روزنامه هاي غيردولتي بدهد، مي تواند چهار روزنامه انتخاب كند، پس آنها را انتخاب مي كند. اين گونه است كه هرگونه امكان رقابت و به تبع آن امكان ادامه كار از بين مي رود، پس اين رانت ها براي مطبوعات بسيار خطرناك هستند.
همه اينها هم به خاطر جهت دادن افكار عمومي به يك سو و به نفع دولت است، پس به جاي روزنامه داري دولت بايد بگوييم بولتن داري دولت چرا كه روزنامه به معني انتشار يك سويه اخبار نيست.
- اين روزنامه ها چه محدوديت هاي ديگري براي مطبوعات غيردولتي مي توانند ايجاد كنند؟
خب وقتي كاغذ كيلويي 900 تومان مي شود و تورم با اين سرعت بالا مي رود و هزينه هاي چاپ اين قدر بالا مي رود روزنامه هاي غيررانتي هم به سمت تعطيلي مي روند كما اينكه اين مساله در نامه روزنامه هاي غيردولتي به رئيس جمهور هم هشدار داده شده است.
- آيا روزنامه هاي دولتي تاثيرگذاري هم دارند؟
وقتي روزنامه يي هم با يك هشتم قيمت در اختيار مخاطب قرار مي گيرد، مطمئناً مي خواهد به سمتي برود كه ذهن و سليقه مخاطب را متناسب با ديدگاهي كه پشت سر روزنامه است هماهنگ و تربيت كند. از طرف ديگر هم سطح درآمد جامعه آنقدر نيست كه روزنامه هاي غيردولتي بتوانند قيمت خود را با آن هماهنگ كنند. در نتيجه نهايتاً روزنامه هاي مستقل به سمت گران شدن و به تبع آن نخبه گرايي و فاصله گرفتن از قشر متوسط و پايين مي روند.
- يعني روزنامه هاي دولتي تاثيرگذارند؟
طبيعي است كه در اين راه تلاش كنند.
- اين تلاش شان موفقيت آميز خواهد بود؟
فكر مي كنم با هزينه يي كه مي كنند اين امكان وجود دارد. اما آثار تخريبي آن بسيار زياد است.
- مثلاً چه آثار تخريبي؟
داستان مثل داستان پفكي است كه توليد مي شود و تبليغات زيادي هم براي آن انجام مي شود و كودك ما پفك خور بار مي آيد و ذائقه اش هم اين گونه مي شود. بيماري هايي در اثر اين سوءتغذيه به وجود مي آيد كه در آينده هم گريبانگير مصرف كننده آن خواهد شد و همين مساله باعث شكل گيري انواع بيماري ها در جامعه مي شود.
جمعه 19 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]