واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: الشرق الاوسط: قاهره به رغم پذيرش مشروعيت حماس، روابط خوبي با اين جنبش ندارد
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/07/18
فوزي برهوم سخنگوي جنبش مقاومت اسلامي فلسطين حماس در مقاله خود در الشرق الاوسط با عنوان " روابط حماس با مصر براساس منافع و مصالح است" به بررسي ماهيت روابط حماس و قاهره و عوامل تاثير گذار بر اين روابط پرداخته و تاكيد مي كند كه راهبرد جنبش حماس ثابت و غير قابل تغيير است.
به گزارش پايگاه اينترنتي روزنامه الشرق الاوسط لندن، ترديدي نيست كسي كه ماهيت روابط بين مصر و جنبش حماس را پيگيري كرده باشد به خوبي مي تواند به ويژگي هاي اين روابط واقف شود اما اگر بخواهد درباره سناريوهايي كه اين روابط بر اساس ان ادامه خواهد يافت سخن بگويد دچار ترديد خواهد شد كه اين مسئله دلايل زيادي دارد. عوامل زيادي بر ماهيت روابط اين دو تاثير دارند به ويژه كه جنبش حماس، زائيده جماعت اخوان المسلمين است و اين جنبش بر خلاف محاسبات منطقه اي و بين المللي در انتخابات مجلس قانونگذاري فلسطين برنده شد و با شورش هاي نظامي در نوار غزه مقابله كرده و با وجود چند مورد تلاش براي كودتا عليه مشروعيت اين جنبش، توانسته است كنترل نوار غزه را در دست داشته باشد. از سوي ديگر نقش مصر در مسئله گيلعاد شاليت نظامي اسير شده اسراييل و نيز مسايل ديگري از جمله اتش بس و گذرگاه رفح و گفتگوهاي داخلي فلسطين نيز مطرح است. با اين حال حماس تلاش نكرده است ديدگاه و سياست خود در تعامل با مصر و نيز در ماهيت روابطش با مصر را تغيير دهد چه بسا دليل ان اين است كه حماس راهبرد روشني در تعامل با كشورهاي عرب و مشخصا مصر و نيز همه كشورهاي دنيا دارد و اين راهبرد بر اساس احترام به كشورها و حاكميت انها و مداخله نكردن در امور داخلي هيچ يك از كشورها قرار دارد و اينكه دشمن اصلي همانا اشغالگران صهيونيست است.
حماس از تجارب ديگر گروه ها از جمله فتح و سازمان ازادي بخش فلسطين استفاده كرده است. اين گروه ها در بسياري از اوقات الت دست نظام هاي عربي و بين المللي بوده و نيز در سياست هاي داخلي ديگر كشورها و نيز در توازن هاي طايفه اي و وضعيت هاي امنيتي و نظامي مداخله كردند كه در نتيجه ان مردم فلسطين در مناطقي مانند تل الزعتر، سپتامبر سياه، جنگ داخلي لبنان، جنگ اردوگاه ها وجنگ خليج فارس بهاي سنگيني پرداخت كردند.
مي توان گفت راهبرد حماس ثابت است و عليرغم وجود تنش هاي داخلي و خارجي اين راهبرد تغيير نكرده است اما مصر اقدامات يك جانبه اي صورت داده كه به نظر نمي رسد كه خود موافق ان بوده باشد؛ از جمله اين اقدامات خارج كردن هيات امنيتي خود از نوار غزه بود كه روابط خوبي با حماس داشت و كمك زيادي به حل بسياري از اختلافات با فتح كرده بود. همچنين مصر سفارت خود را از غزه به كرانه غربي رود اردن منتقل كرد اين درحالي بود كه قاهره قبول داشت كه حماس در دفاع از مشروعيت خود و گزينه دموكراتيك مردم فلسطين حقانيت داشته است. همچنين رسانه هاي مصر نيز به دنبال عبور فلسطيني ها از گذرگاه رفح به سوي مصر، حملات تبليغاتي شديدي عليه حماس به راه انداختند و قاهره نيز از عبور هيات پارلماني فلسطين از گذرگاه رفح و عبور هيات هاي داوطلبانه براي اعلام همبستگي با مردم فلسطين در غزه ممانعت كرد ولي انتقادهاي حماس از مصر فقط زماني صورت گرفته كه قاهره با تعامل امنيتي با حماس خوداري كرده است.
سوالي كه در اين زمينه مطرح است اين است كه چرا حماس هر بار بايد بهاي اين اقدامات را بپردازد؟ و اين مسئله بر روابط حماس با مصر و ديگر كشورهاي عرب تاثير بگذارد. چرا زماني كه حماس در انتخابات برنده شد و از مشروعيت خود دفاع كرد و هرگاه كه طرح هاي دشمن صهيونيستي را رد كرده و از به رسميت شناختن اسراييل خوداري و بر ادامه مقاومت تاكيد كرده اسمان به زمين امده است؟ ولي كسي كه ( فتح ) ضد حماس و مشروعيت ان در غزه با حمايت اسراييل توطئه كرده و با همه دستورهاي امريكايي و اسراييل موافقت كرده از احترام و توجه مصر برخوردار است و قاهره ميزبان فرماندهان متمرد و شورشي فلسطيني بوده است.
ايا حماس بايد مشروعيت خود را باطل و حمايت هاي مردمي از خود را ناديده بگيرد و جنايتكاران را ببخشد و از بازگشت اشغالگران به گذرگاه ر فح حمايت كند و اجازه بدهد هرج و مرج بارديگر به غزه بازگردد تا به اين ترتيب مصر از جنبش حماس راضي شود و روابط ديپلماتيك بين قاهره و حماس برقرار شود؟
به هر حال راهبرد حماس براي مصر و ديگران روشن و واضح است. حماس هر چند بر داشتن روابط با مصر و ديگران تاكيد دارد اما هيچ گاه خود را وام دار كسي نخواهد كرد و از مشروعيت خود و منافع مردم فلسطين و مقاومت انها حمايت و حفاظت خواهد كرد و هيچ انسان خردمندي نمي پذيرد كه اوضاع غزه به گذشته برگردد و گرفتار هرج و مرج و فساد شود. البته جنبش حماس بر داشتن روابط با مصر و حفظ خود و مصالح فلسطين تاكيد دارد و اين روابط از شايعه ها تاثير نخواهد گرفت. بايد مشخص باشد كه تاكيد حماس بر نقش مصر و اعتماد اين جنبش به قاهره عاملي است كه سبب مي شود جنبش حماس درصدد گسترش اين روابط و بالابردن سطح ان شود. و نيز سبب خواهد شد كه حماس به نقش مصر در همه پرونده هاي مرتبط با قاهره از جمله گفتگوهاي داخلي، اسيران و مسئله اتش بس ، پايبند باشد.
پنجشنبه 18 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]